Lékárna.cz

Laryngitida

Jedná se o onemocnění, projevující se zánětem hrtanu a trpí na něj jak dospělí, tak děti. Hrtan je důležitý pro tvorbu hlasu, dýchání, kašlání a polykání. Právě při jeho zánětu mohou být tyto funkce oslabeny. Původcem laryngitidy jsou nejčastěji viry  a zánět může být zhoršen ještě druhotným osídlením bakterií, které jsou v dýchacích cestách normálně přítomny.

Laryngitida
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Laryngitida - příznaky

  • Prvním příznakem laryngitidy je chrapot, zastřený hluboký hlas a následně i omezený fond hlasu až jeho úplná ztráta.
  • Dále pak bolestivé hrdlo, štěkavý kašel až ztížené a bolestivé polykání, otoky, lapání po dechu a sípot.
  • V noci se může přidat i zvýšená teplota.
Laryngitida nastupuje velmi rychle a nepříjemné pocity se zhoršují hlavně v noci, když si lehneme. Inkubační doba tohoto onemocnění záleží na typu, u akutní formy se většinou mluví o rozmezí 2-3 dní.

Laryngitida u dětí

U dětí bývá průběh horší, doporučujeme jeho stav bedlivě sledovat, a pokud dojde ke zhoršení, vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Typickým příznakem je štěkavý kašel, sípot, "kohoutí" kašel, dušnost. 

Sledujte barvu kůže, obzvláště velmi malé děti (miminka) na snížený příjem vzduchu reagují prudkým zmodráním. Je třeba akutně zasáhnout, umožnost přístup vzduchu k dítěti, vzít jej ven, otevřít okno nebo chladničku či mrazák. Díky chladnému vzduchu se většinou stav upraví. Pokud tato pomoc nepomáhá, je nutné volat Rychlou záchrannou službu nebo převézt dítě akutně k lékaři. 

Laryngitida u dospělých

U dospělých většinou postačí domácí léčba, klidový režim, a to hlavně v podobě nenamáhání hlasivek, pravidelný odpočinek v posteli a srážení případné teploty. U laryngitidy se léčí hlavně příznaky. Na kašel můžete použít léky tlumící suchý kašel, tablety a sirupy na rozpouštění hlenu a usnadňující vykašlávání. Vhodné jsou i léky proti bolesti s kyselinou acetylsalicylovou a při větších dýchacích potížích můžete vyzkoušet lokálně působící antibiotika ve spreji. Léčbu by měl vždy stanovit lékař, proto doporučujeme užívat výše zmíněné léky až po konzultaci s ním. Rovněž je někdy potřeba k léčbě laryngitidy sáhnout po antibioticích.

Přírodní cestou na podporu zdravých dýchacích cest

  • Bachovy esence Krizová směs - jako první pomoc při šokové situaci. Lze podávat v podobě kapek, pastilek nebo cucavých bonbonů.
  • Dostatečně pijte - vlažný lipový čaj, zředěný mošt nebo chladnější voda.
  • Dostatečně zvlhčujte vzduch v místnosti - ideální je pravidelně zvlhčovat vzduch zvlhčovači vzduchu nebo difuzéry.
  • Aromaterapie - pro děti je ideální esence Eukalyptus citrónový, který je jemný a vyhovuje i velmi malým dětem. Dále můžeme použít mandarinku a levanduli.

Jak laryngitidě předcházet

Jelikož se jedná o virové onemocnění, neexistuje přesný postup, jak se laryngitidě vyhnout. Přesto ale můžeme praktikovat pár opatření, při jejichž dodržování riziko laryngitidy klesá.

  • Pravidelně doma větrejte - klidně několikrát denně.
  • Pokud je ve vaší domácnosti suchý vzduch, doporučujeme si pořídit zvlhčovač vzduchu, případně čističku vzduchu nebo difuzér a pravidelně do něj přidávat esenciální oleje pro lepší dýchání.
  • Jste-li kuřák, myslete na zdraví svých blízkých a nekuřte v jejich přítomnosti.
  • Udržujte čistotu, utírejte prach a perte pravidelně přikrývky. Nezapomeňte ani na chrániče matrací a samotné matrace.
  • Často vysávejte, a pokud můžete, raději se vyvarujte kobercům v pokojích.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Kašel Suchý a dráždivý kašel Volně prodejné léky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.