Lékárna.cz

Je paradentóza nakažlivá?

Společně se zubním kazem je paradentóza nejčastějším onemocněním dutiny ústní. Přesto, že prevence jejího vzniku není nijak složitá, počet postižených neustále stoupá a v Evropě stojí dokonce za 40 % extrakcí zubů.

Je paradentóza nakažlivá?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je vlastně paradentóza

Parodontóza, lékařsky parodontitida nebo hovorově paradentóza či paradontóza - všechny názvy jsou správné a shodně označují zánět parodontu neboli závěsného aparátu zubu, tedy dásně, kosti, zubního cementu a vazivových tkání. Postihuje až 90 % lidí a není výjimkou, že počátečními příznaky trpí už malé děti.

Příznaky paradentózy

Typickým příznakem paradentózy a také varovným signálem, že v našich ústech něco není v pořádku, je zánět. Poznáme jej podle toho, že dáseň je v oblasti zubu zarudlá, citlivá na dotek a někdy může otékat či krvácet. Často je také doprovázen tvorbou hnisu a s ním i zápachem z úst. Neléčený zánět může být příčinou nevratného poškození vazivových tkání parodontu a později i kostí, což se projevuje vikláním zubu, v krajním případě jeho vypadnutím.

Obvyklými průvodními jevy začínající paradentózy tedy jsou:

  • krvácení dásní, obvykle při čištění zubů nebo během jídla
  • zduření a zvýšená citlivost dásní
  • vznik parodontálních chobotů - drobných prostor mezi zubem a dásní, které se zaplňují nežádoucími bakteriemi
  • nepříjemná pachuť v ústech doprovázená zápachem
  • brnění a tlak u zubů
  • přecitlivělost
  • obnažení zubních krčků
  • rozestoupení zubů a jejich viklání

Příčiny vzniku paradentózy

Typickou příčinou rozvoje zánětlivých onemocnění v ústech je nedostatečná hygiena, se kterou je spojeno hromadění bakterií zejména v místě, kde se zuby potkávají s dásněmi. Pravdou je, že ústa jsou domovem mnoha bakterií, přičemž některé stojí za vznikem zubního kazu a ostatní za rozvojem zánětu. Tyto mikroorganismy se dokáží velmi rychle množit a objevují se už zhruba po několika minutách od vyčištění zubů v závislosti na jídle a pití, jež konzumujeme. Kromě toho ale ke vzniku paradentózy může přispět i:

  • kouření
  • stres
  • konzumace stravy a nápojů bohatých na cukry
  • neléčený zubní kaz
  • nánosy zubního kamene, které nejsou pravidelně odstraňovány
  • vady skusu, včetně nekvalitně zhotovených zubních výplní a nesprávně vytvořených korunek či zubních náhrad
  • odchylky od správné anatomické stavby ústní dutiny
  • oslabená imunita
  • některá onemocnění - např. diabetes

Je paradentóza nakažlivá?

Nejnovější lékařské poznatky poukazují na to, že u třetiny pacientů se u jeho blízkých, se kterými sdílí jednu domácnost, objevují v ústech stejné bakterie, jako u nemocného paradentózou. Zatím však není jasné, zda tyto bakterie i způsobí propuknutí nemoci nebo je třeba, aby se dostavily ještě další spouštěcí mechanismy. Některá média dokonce uvádějí, že bakterie způsobující paradentózu a další zánětlivá onemocnění ústní dutiny, lze přenášet už na kojence a tudíž nabádají rodiče, aby svým ratolestem neolizovali dudlíky a lžičky. Tento přenos bakterií se však zatím nepotvrdil.

Paradentóza a její léčba

Prevence a začínající paradentóza

Základem úspěšného boje s paradentózou je pravidelná ústní hygiena, která je důsledně prováděna alespoň dvakrát denně a obnáší:

  • čištění zubů pomocí kartáčku a zubní pasty na paradentózu,
  • čištění mezizubních prostor mezizubním a jednosvazkovým kartáčkem (Pokud se při čištění mezizubním kartáčkem objeví na počátku krvácení, není se třeba ničeho obávat, jde o zcela běžný jev. V případě, že by krvácení neustalo po 1 - 2 týdnech, je třeba jej konzultovat se zubním lékařem.)
  • ústní výplachy
  • 2x ročně preventivní kontrola u zubního lékaře
  • 2x ročně dentální hygiena

Pokročilá paradentóza

Obecně platí, že čím dřív je zahájena léčba paradentózy, tím lepší jsou její výsledky. V závažných případech je pak kromě běžných návštěv u zubního lékaře a hygienistky také třeba navštěvovat parodontologa, který určí přesnou léčbu.

Často se paradentóza řeší tzv. kyretáží, kdy se nařízne dáseň a ze zubů je odstraňován povlak a zubní kámen. Následovat může nasazení dentální dlahy, jež má za úkol snížit viklavost postižených zubů a také často dochází k operaci s názvem řízená tkáňová a kostní regenerace, při níž je pacientovi doplněna chybějící kost.

Faktem ovšem je, že ani jeden z těchto nepříjemných zákroků, není v pokročilé fázi paradentózy 100% účinný a nevrací chrup do původního stavu. V nejzávažnějších případech pak paradentóza končí odstraněním zubu.

Přírodní podpora ústního zdraví

I přírodní podpora dutiny ústní stojí na pravidelné ústní hygieně, které dobře poslouží některé bylinné zubní pasty a ústní výplachy. Ideální je, když obsahují například olej z čajovníku čínského.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Ženy Muži Zuby
Navštivte související produktové kategorie
Paradentóza Ústní hygiena

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.