Lékárna.cz

Je paradentóza nakažlivá?

Společně se zubním kazem je paradentóza nejčastějším onemocněním dutiny ústní. Přesto, že prevence jejího vzniku není nijak složitá, počet postižených neustále stoupá a v Evropě stojí dokonce za 40 % extrakcí zubů.

Je paradentóza nakažlivá?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je vlastně paradentóza

Parodontóza, lékařsky parodontitida nebo hovorově paradentóza či paradontóza - všechny názvy jsou správné a shodně označují zánět parodontu neboli závěsného aparátu zubu, tedy dásně, kosti, zubního cementu a vazivových tkání. Postihuje až 90 % lidí a není výjimkou, že počátečními příznaky trpí už malé děti.

Příznaky paradentózy

Typickým příznakem paradentózy a také varovným signálem, že v našich ústech něco není v pořádku, je zánět. Poznáme jej podle toho, že dáseň je v oblasti zubu zarudlá, citlivá na dotek a někdy může otékat či krvácet. Často je také doprovázen tvorbou hnisu a s ním i zápachem z úst. Neléčený zánět může být příčinou nevratného poškození vazivových tkání parodontu a později i kostí, což se projevuje vikláním zubu, v krajním případě jeho vypadnutím.

Obvyklými průvodními jevy začínající paradentózy tedy jsou:

  • krvácení dásní, obvykle při čištění zubů nebo během jídla
  • zduření a zvýšená citlivost dásní
  • vznik parodontálních chobotů - drobných prostor mezi zubem a dásní, které se zaplňují nežádoucími bakteriemi
  • nepříjemná pachuť v ústech doprovázená zápachem
  • brnění a tlak u zubů
  • přecitlivělost
  • obnažení zubních krčků
  • rozestoupení zubů a jejich viklání

Příčiny vzniku paradentózy

Typickou příčinou rozvoje zánětlivých onemocnění v ústech je nedostatečná hygiena, se kterou je spojeno hromadění bakterií zejména v místě, kde se zuby potkávají s dásněmi. Pravdou je, že ústa jsou domovem mnoha bakterií, přičemž některé stojí za vznikem zubního kazu a ostatní za rozvojem zánětu. Tyto mikroorganismy se dokáží velmi rychle množit a objevují se už zhruba po několika minutách od vyčištění zubů v závislosti na jídle a pití, jež konzumujeme. Kromě toho ale ke vzniku paradentózy může přispět i:

  • kouření
  • stres
  • konzumace stravy a nápojů bohatých na cukry
  • neléčený zubní kaz
  • nánosy zubního kamene, které nejsou pravidelně odstraňovány
  • vady skusu, včetně nekvalitně zhotovených zubních výplní a nesprávně vytvořených korunek či zubních náhrad
  • odchylky od správné anatomické stavby ústní dutiny
  • oslabená imunita
  • některá onemocnění - např. diabetes

Je paradentóza nakažlivá?

Nejnovější lékařské poznatky poukazují na to, že u třetiny pacientů se u jeho blízkých, se kterými sdílí jednu domácnost, objevují v ústech stejné bakterie, jako u nemocného paradentózou. Zatím však není jasné, zda tyto bakterie i způsobí propuknutí nemoci nebo je třeba, aby se dostavily ještě další spouštěcí mechanismy. Některá média dokonce uvádějí, že bakterie způsobující paradentózu a další zánětlivá onemocnění ústní dutiny, lze přenášet už na kojence a tudíž nabádají rodiče, aby svým ratolestem neolizovali dudlíky a lžičky. Tento přenos bakterií se však zatím nepotvrdil.

Paradentóza a její léčba

Prevence a začínající paradentóza

Základem úspěšného boje s paradentózou je pravidelná ústní hygiena, která je důsledně prováděna alespoň dvakrát denně a obnáší:

  • čištění zubů pomocí kartáčku a zubní pasty na paradentózu,
  • čištění mezizubních prostor mezizubním a jednosvazkovým kartáčkem (Pokud se při čištění mezizubním kartáčkem objeví na počátku krvácení, není se třeba ničeho obávat, jde o zcela běžný jev. V případě, že by krvácení neustalo po 1 - 2 týdnech, je třeba jej konzultovat se zubním lékařem.)
  • ústní výplachy
  • 2x ročně preventivní kontrola u zubního lékaře
  • 2x ročně dentální hygiena

Pokročilá paradentóza

Obecně platí, že čím dřív je zahájena léčba paradentózy, tím lepší jsou její výsledky. V závažných případech je pak kromě běžných návštěv u zubního lékaře a hygienistky také třeba navštěvovat parodontologa, který určí přesnou léčbu.

Často se paradentóza řeší tzv. kyretáží, kdy se nařízne dáseň a ze zubů je odstraňován povlak a zubní kámen. Následovat může nasazení dentální dlahy, jež má za úkol snížit viklavost postižených zubů a také často dochází k operaci s názvem řízená tkáňová a kostní regenerace, při níž je pacientovi doplněna chybějící kost.

Faktem ovšem je, že ani jeden z těchto nepříjemných zákroků, není v pokročilé fázi paradentózy 100% účinný a nevrací chrup do původního stavu. V nejzávažnějších případech pak paradentóza končí odstraněním zubu.

Přírodní podpora ústního zdraví

I přírodní podpora dutiny ústní stojí na pravidelné ústní hygieně, které dobře poslouží některé bylinné zubní pasty a ústní výplachy. Ideální je, když obsahují například olej z čajovníku čínského.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Ženy Muži Zuby
Navštivte související produktové kategorie
Paradentóza Ústní hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.