Lékárna.cz

Je chlorella opravdu zázrak?

Sladkovodním a mořským řasám, jejichž užívání se v poslední době těší velké oblibě se přisuzují různé prospěšné vlastnosti. Co je na tom pravdy a je jejich dlouhodobá konzumace bezpečná? Prozradíme v našem článku.

Je chlorella opravdu zázrak?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Recept na zdravé smoothie s chlorellou

1 banán, kousek manga, šťáva z pomeranče, šálek listů špenátu, šálek vlažné vody a lžička chlorelly

Dosladit můžeme medem a ochutit citronovou šťávou.

Co je to chlorella

Chlorella je druh jednobuněčné sladkovodní řasy, která má svůj původ na Taiwanu a v Japonsku. Je bohatá na aminokyseliny, beta-karoten, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek a komplex vitamínů ze skupiny B.

Existuje celá řada poddruhů chlorell, které se obvykle odvozují od země jejich původu. Mezi ty nejznámnější patří chlorella vulgaris, která obsahuje jednoznačně nejvíc aminokyselin. Díky svým z nutričním hodnotám se chlorella řadí mezi superpotraviny. Její bohatě zelená barva pochází z chlorofylu, zeleného barviva, kterého má ze všech rostlin na světě nejvíce. 

Chlorella a její účinky

Jde o sytě zelený pigment v kombinaci s dalšími blahodárnými složkami řasy, které působí příznivě na lidské zdraví. Chlorella má vliv na:

  • normální činnost srdce a cév
  • normální činnost střev a jater
  • přirozenou obranyschopnost
  • pročištění
  • normální činnost střevního traktu, mikrobiální rovnováhu
  • imunitu, energii, vitalitu

Náš tip

Prášek z chlorelly můžeme přidat do ranního smoothie, kaše nebo pomazánky. Za vyzkoušení stojí přidat trochu chlorelly do zelené avokádové pomazánky s česnekem nebo tradičního guacamole.  

Nežádoucí účinky chlorelly

Ačkoli má tato sladkovodní řasa vesměs příznivé vlastnosti, je třeba také zmínit, že není určena pro každého.

Vyhnout chlorelle by se měli lidé:

  • s onemocněním žilního systému,
  • pacienti po transplantaci orgánů,
  • všichni ti, kdo užívají léky na potlačení imunity nebo léky na ředění krve,
  • lidé s autoimunitními onemocněními,
  • pacienti s hyperfunkcí štítné žlázy či s chronickým zánětem trávicího traktu.

Chlorella pro všechny? Rozhodně ne!

Kvůli nedostatku odborných studií, nelze chlorellu doporučit ani těhotným a kojícím ženám a dětem do tří let. Občas se také objevuje alergie na sladkovodní řasy, která se projevuje dýchacími potížemi, podrážděním sliznic v ústech a krku nebo průjmy.

Doporučená denní dávka chlorelly aneb Jak si neublížit

Chlorella se prodává ve formě doplňku stravy. O tom, zda je pro vás chlorella vhodná je dobré se poradit se svým lékařem či lékárníkem. Pokud se chlorellu rozhodnete užívat, je vhodné znát pravidla pro užívání chlorelly:

  • Začněte malou dávkou, a tu podle vlastního uvážení navyšujte s tím, že maximální denní příjem chlorelly (ideálně rozložený do tří dávek) by neměl u dospělého člověka překročit 6 g.
  • Při užívání řas je nutné dodržovat pravidelný pitný režim. Pro ten platí jednoduchá poučka: na každých 15 kg své tělesné hmotnosti vypijte 0,5 litru vody.
  • Není vhodné chlorellu užívat déle než tři měsíce. Po tříměsíční proceduře je dobré minimálně na měsíc řasu vysadit.

Pozor na nadužívání chlorelly

Pokud vás bolí hlava, jste unavení, trápí vás nadýmání, zácpa, špatně trávíte nebo máte vyrážku, pravděpodobně užíváte příliš velké množství chlorelly. Dávku snižte, pijte více čisté vody a problémy brzy samy odezní.

Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodnosti použití chlorelly, vždy se poraďte se svým lékařem či lékárníkem. 

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.