Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Hlíva ústřičná pro vaši imunitu

Hlíva ústřičná pro vaši imunitu

Věděli jste, že hlíva ústřičná obsahuje látky podporující naše zdraví a imunitu? Účinky na organismus má hlíva díky způsobu získávání látek zejména v doplňcích stravy, ale můžete ji zařadit do jídelníčku a používat i v chutných receptech.

Hlíva ústřičná pro vaši imunitu

Kde jinde hledat přípravky pro posílení imunity než v přírodě? Pokud chcete svému tělu dopřát pořádnou dávku prospěšných látek, sáhněte po hlívě ústřičné. Jde o běžně dostupnou houbu, která má i skvělé účinky na naši obranyschopnost. A díky jejímu všestrannému využití v kuchyni si ještě velmi dobře pochutnáte.

Pozitivní účinky na organismus

Pro své vlastnosti je hlíva ústřičná označována za elixír věčného mládí nebo dokonce za zázračnou houbu. Proč ale vlastně? Hlíva působí antibakteriálně, funguje na plísňové choroby, proti hemoroidům, pomáhá při srdečních onemocněních a posiluje imunitu. Kromě toho v ní najdeme celý koktejl látek, bez kterých se náš organismus neobejde, například vitamíny C, D, K, B, železo, zinek, draslík, sodík, selen, aminokyseliny, proteiny, velké množství vlákniny a další. 

Klíčový prvek pro podporu imunity je beta glukan, který v lidském těle stimuluje makrofágy. Ty patří k řídicí jednotce obranného systému, působí protizánětlivě, snižují hladinu cholesterolu a zvyšují tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Za posledních 50 let vědci potvrdili, že beta glukan má pro náš imunitní systém zásadní význam. Z toho vyplývá, že pravidelný příjem hlívy ústřičné má velmi prospěšný vliv na naši imunitu. Díky ní dokáže tělo bojovat proti virům, bakteriím i jiným nemocem. V sychravém počasí proto bude hlíva vaším silným spojencem v boji proti chřipce a nachlazení. Působení beta glukanu na imunitu lze ještě posílit současným podáváním probiotik. Více se dočtete ve článku Probiotika nebo prebiotika? Kdy a proč je užívat

S čím vám ještě hlíva může pomoci

  • zrychluje metabolismus
  • funguje jako podpůrná léčba kožních chorob, jako jsou ekzémy a alergie
  • stabilizuje krevní tlak
  • posiluje žilní systém a působí jako prevence proti křečovým žilám
  • stabilizuje trávení
  • chrání před nemocemi srdce
  • zmírňuje únavu
  • a mnoho dalšího

Chcete ještě více zvýšit pozitivní účinky hlívy ústřičné? Zkombinujte ji s probiotiky. Vhodná je i kombinace s rakytníkovým olejem.


Nejvhodnější konzumace hlívy

Hlívu zakoupíte prakticky v každém obchodě se zeleninou a ovocem, případně můžete sáhnout po doplňcích stravy s hlívovými výtažky. Ty také obsahují speciálně vyextrahované beta-glukany, které povzbudí vaši imunitu mnohem více než několik kilogramů tepelně upravené nebo sušené hlívy. Je však na vás, pro jaký způsob se rozhodnete. Pokud se nechcete spoléhat na zdroje z obchodu, ale pěstujete si vše raději sami, máme pro vás dobrou zprávu. Hlívu lze snadno pěstovat doma pomocí substrátu. Ten zakoupíte profesionálně připravený. Přibližně po 3-4 týdnech můžete sklízet.

Šup s hlívou do jídelníčku!

A jak hlívu ústřičnou zařadit do svého jídelníčku? Velmi snadno! Skvěle chutná v polévkách, omáčkách, jako guláš, pečená v troubě se zeleninou nebo jen tak, pečená na kmíně nebo smažená jako řízek. Hlívu jde také naložit do octa nebo sušit. Pokud jde o množství, nemusíte se nijak omezovat, žádné vedlejší účinky nebyly zjištěny. Připojujeme pro vás recept z hlívy ústřičné.

Rizoto s hlívou ústřičnou

Připravte si

  • 250 g rýže
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 2 středně velké cibule
  • 2 lžíce másla
  • 75 g parmazánu
  • Sůl a pepř

Postup
V hrnci rozpusťte lžíci másla a osmahněte na ní nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte rýži a společně restujte asi 1-2 minuty. Zalijte vínem a za stálého míchání počkejte, než se víno vyvaří. Po odpaření vína podlévejte rýži zeleninovým vývarem a než se uvaří, nakrájejte si hlívu na kostičky. Houby na lžíci másla orestujte na pánvi, přidejte sůl a pepř podle chuti. Zalijte ji vodou nebo zeleninovým vývarem a několik minut nechte podusit. Jakmile hlíva změkne, smíchejte ji s rizotem a parmezánem do krémové konzistence. Ozdobit můžete lístky čerstvé bazalky a posypat hoblinkami parmazánu.

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám