Lékárna.cz

Hlíva ústřičná

Prozradíme vám, čím vším je hlíva ústřičná prospěšná pro náš organismus a také vám poradíme, jak ji užívat, aby našemu tělu prospěla.

Hlíva ústřičná
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Přípravky s hlívou ústřičnou

Doporučujeme hlívu TEREZIA s laktobacily a šípkem, kterou mohou k podpoře imunity užívat i kojící a matky, děti od 3 let, celiatici a diabetici. Hlíva ústřičná s rakytníkem a echinaceou tvoří účinnou kombinaci přírodních pomocníků pro naše zdraví. Velmi kvalitní extrakt z hlívy ústřičné obsahují i rostlinné veganské kapsle Mycomedica, které jsou zdrojem beta glukanů a vitamínů B. 

Co je hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je lupenitá jedlá houba, která roste na mrtvých stromech či pařezech. Nacházíme ji v trsech. Roste v chladnějších oblastech po celém světě, a to nejvíce od teplejších jarních dní do listopadu. Klobouky hlívy připomínají větší ústřice, odtud pochází její jméno, v angličtině pak zní oyster mushroom.

Jak hlívu ústřičnou užívat

Nejlepšího efektu dosáhnete konzumací hlívy ústřičné coby doplňku stravy, obsahuje totiž výrazně víc betaglukanů, vitamínů a dalších prospěšných látek než hlíva v pokrmech.

Jaké kombinace doporučujeme:

Co obsahuje hlíva ústřičná

Kromě prospěšných betaglukanů v hlívě najdeme koktejl prospěšných látek, například vitamíny C, D, K, B, železo, zinek, draslík, sodík, selen, aminokyseliny, proteiny  a vlákninu. Jeho působení lze ještě posílit podáváním probiotik. Více se dočtete v článku Probiotika & prebiotika: Kdy a proč je užívat.

Zdraví z přírody

Hlíva ústřičná se nazývá také elixír věčného mládí. Hlíva je po staletí známá v tradiční čínské medicíně, kde je využívána k řešení mnoha zdravotních obtíží.

Jak připravit hlívu ústřičnou

Další možností, jak získat prospěch z hlívy ústřičné, je její konzumace v běžné stravě, i když hodnoty přijímaných betaglukanů a dalších prospěšných látek se výrazně snižují. Na druhou stranu je ale hlíva ústřičná velmi chutnou složkou polévek, omáček nebo je výborná pečená či smažená jako řízek. Hlívu jde také naložit do octa nebo sušit. Vyzkoušejte náš recept.

Rizoto s hlívou ústřičnou

Připravte si

  • 250 g rýže
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 2 středně velké cibule
  • 2 lžíce másla
  • 75 g parmazánu
  • Sůl a pepř

Postup
V hrnci rozpusťte lžíci másla a osmahněte na ní nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte rýži a společně restujte asi 1-2 minuty. Zalijte vínem a za stálého míchání počkejte, než se víno vyvaří. Po odpaření vína podlévejte rýži zeleninovým vývarem a než se uvaří, nakrájejte si hlívu na kostičky. Houby na lžíci másla orestujte na pánvi, přidejte sůl a pepř podle chuti. Zalijte ji vodou nebo zeleninovým vývarem a několik minut nechte podusit. Jakmile hlíva změkne, smíchejte ji s rizotem a parmezánem do krémové konzistence. Ozdobit můžete lístky čerstvé bazalky a posypat hoblinkami parmazánu.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.  

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.