Lékárna.cz

Cordyceps - zázrak čínské medicíny

Cordyceps (Housenice čínská) se využívá v tradiční čínské medicíně, kde patří mezi nejcennější houby a vitální tonikum. Slouží hlavně těm, kteří se zajímají o celkovou vitalitu, obranyschopnost a výkonnost těla. Poradíme vám, jak cordyceps nejlépe užívat a vysvětlíme přínos látek, které obsahuje. 

Cordyceps - zázrak čínské medicíny
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Cordyceps je považován za adaptogen. Adaptogeny udržují naši psychiku i fyzické tělo odolnější vůči stresu, vlivu prostředí a stárnutí. Posilují kondici, regeneraci a výkonnost. Jeho užívání je doporučováno ženám s oslabenou slizniční imunitou po opakovaných gynekologických zánětech k preventivnímu užívání po dobu alespoň 1 měsíce.

Co obsahuje cordyceps

Cordyceps obsahuje:
  • 18 druhů aminokyselin (včetně serotoninu, tj. hormonu dobré nálady, jehož základem je tryptofan považovaný za nejúčinnější esenciální aminokyselinu těla. Serotonin působí příznivě na naši psychiku, náladu a stres. Tryptofan podporuje přirozený kvalitní noční spánek při němž tělo skvěle regeneruje.)
  • látky snižující vliv oxidačního stresu (tj. protizánětlivé aurantiamidy a cordisiny)
  • vitamíny B, D, E, K
  • minerály draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, mangan,
  • bílkoviny,
  • koenzym Q10 a
  • betaglukany - ty jsou prospěšné pro správné fungování imunity dětí i dospělých. Jejich zdrojem je oves, hlíva ústřičná a další jedlé houby. Problém využití je v jejich množství a čistotě. Vařením hub se účinek betaglukanů ničí. Stejně tak množství, které příznivě působí na imunitní systém z běžné stravy nezískáte. Pokud tedy chcete betaglukany užívat, vsaďte na kvalitní doplněk stravy s již dostupným obsahem účinných betaglukanů.

Cordyceps a formy užívání

Cordyceps u nás koupíte ve formě:

  • mleté sušené houby, a to v kapslích, tabletách nebo prášku. Sušený mletý cordyceps můžete přidat také do džusu či smoothie.  
  • houbového extraktu z plodnic - jeho výhodou je, že je čistým zdrojem přírodních betaglukanů bez jakýchkoli příměsí,
  • sirupu , který je vhodný pro podání dětem. O vhodnosti užití se vždy poraďte s pediatrem. 

Jak užívat cordyceps

Cordyceps doporučujeme užívat ráno nebo dopoledne  (ideálně 30 minut před jídlem nebo hodinu po jídle), kdy se jeho účinek může nejlépe projevit během dne. K zlepšení vstřebání účinků prospěšných látek je vhodné současně s houbou zvýšit příjem vitamínu C.

Cordyceps neužívejte večer, aby nenarušil váš spánek. 

Doporučená denní dávka je 3-4 g. Vyšší dávkování vždy konzultujte s odborníkem. Nadměrné množství užívaného cordycepsu by mohlo vést k potlačení funkcí imunitního systému. 

Kdo by neměl cordyceps užívat

Užívání cordycepsu by se měli vyhnout těhotné a kojící ženy, onkologičtí pacienti, pacienti s poruchami srážlivosti krve, diabetici a pacienti s akutním zánětem. Pokud pravidelně užíváte jakékoli léky, poraďte se ohledně vhodnosti užívání cordycepsu se svým lékařem ještě předtím, než jej začnete užívat. 

Obraťte se na naše lékárníky

V případě, že se chcete zeptat na cokoli ohledně medicinálních čínských hub, mezi které patří i cordyceps, neváhejte se obrátit na naše lékárníky v Odborné poradně. 

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.