Lékárna.cz

Co jíst a čemu se vyhnout při problémech s akné?

Zbavit se akné je běh na dlouhou trať. Máme pro vás pár rad, jak si tu cestu trošku ulehčit.

Co jíst a čemu se vyhnout při problémech s akné?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

 

Akné a zdravá střeva a játra

Akné je otázkou stavu střevního traktu a jater. K jejich podpoře doporučujeme zařadit kvalitní stravu s dostatkem listové zeleniny, mrkve a nedráždivého ovoce s dostatkem vitamínů A (melouny, meruňky), omezit příjem lepku a mléčných produktů. K podpoře správné funce jater je vhodný ostropestřec mariánský a správnou funkci střevního traktu můžete podpořit kvalitními probiotiky. Velmi vhodné je popíjení odvaru z měsíčku lékařského, který podporuje normální funkci jater a střev a přispívá k normálnímu stavu pokožky.

Akné a potraviny

Neexistuje žádná studie, která by přesně propojila vznik akné s určitou potravinou. Obecně ale víme, že pokud vás trápí bolestivé pupínky nejen na obličeji, ale třeba i na zádech a ramenou, je dobré se některým potravinám vyhnout úplně, nebo je hodně omezit.

Jde o kávu, rafinovaný cukr, bílé pečivo, průmyslově zpracované potraviny a mléčné výrobky. Například přeslazená jídla zvyšují hladinu cukru v krvi a tím vedou k tělo k větši produkci hormonů - a jsme znovu na začátku problému.

Co by nemělo chybět ve vašem jídelníčku

  • Zelí - čím kysanější tím lepší, a pokud máte rádi kimchi, tak jste na cestě k vítězství. Kimchi patří mezi nejzdravější potraviny světa. 
  • Dýňová a sezamová semínka - semínka obecně patří na seznam zdravých potravin, ta dýňová a sezamová navíc obsahují zinek, který přispívá k udržení normálního stavu pokožky. 
  • Olivový olej - je zdrojem omega-9-mastných kyselin
  • Česnek - patří mezi obecně zdraví prospěšné potraviny. Můžete si jím potírat pupínky a zařaďte ho i do svého jídelníčku.

Bylinky a akné

Z bylinek je vhodný měsíček lékařský, který napomáhá normálnímu stavu pokožky, šalvěj lékařská, která působí jako antioxidant, nebo aloe vera

Akné a psychika

Psychická pohoda může v boji proti akné také pomoci. Určitě neuškodí, když se uvolníte, zkusíte se méně stresovat, vyhnete se alkoholu, kouření a podíváte se i na kosmetiku kterou denně používáte.

Co ještě použít na akné

Vhodné jsou i produkty s obsahem zinku, kyseliny salicylové nebo benzoylperoxidu, který ale doporučujeme až na těžké formy akné. Jeho použití je potřeba konzultovat s lékařem nebo lékárníkem.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Akné Akné Dermokosmetika na pleť

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.