Lékárna.cz

Přípravky, které vás zbaví akné

Nemusíte být v pubertě a akné vás přesto může trápit. Je nevzhledné a často vyžaduje speciání medikaci. Prozradíme vám, jak se ho zbavit.

Přípravky, které vás zbaví akné
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co můžeme použít na akné

Přípravky by měly obsahovat některou z těchto látek nebo jejich kombinaci:

Doplňte vitamíny a minerály

Do svého jídelníčku bychom měli zařadit dostatek vitamínů a minerálů podporujících zdraví kůže, jako je zinek, selen, vitamin A, C, E, D, vitamíny skupiny B. Na již vzniklé jizvy po akné je velmi vhodné doplnit kvalitní kolagen ve formě želatiny nebo kyseliny hyaluronové. 

Jak pečovat o aknózní pleť

  • Obličej: Problémové oblasti omývejte dvakrát denně, ne častěji. Neustálé čištění může pleť vysušit, čímž způsobí více škody než užitku. Pokud se však zpotíte, omyjte pokaždé. Používejte jemné čisticí prostředky a vlažnou vodu, nikoli abrazivní přípravky, které kůži dráždí a zhoršují zánět. Pleť nedrhněte silou, kromě akné by se na ní mohlo vytvořit zarudnutí a mohla by vás začít pálit. Jednou týdně použijte k očištění pokožky peeling, případně kartáček, houbu nebo žínku. Pleť sušte jemným ručníkem a vždy dbejte na to, aby veškeré textilie, které se jí dotýkají, byly čisté. Používejte produkty, které nesou označení nekomedogenní nebo ty, které jsou vyrobeny na bázi vody.
  • Pokožka hlavy: Pokud máte problém s tvorbou akné ve vlasech, myjte si vlasy každý den šetrným šamponem.
  • Pro muže: Jste-li muž a trápí vás akné na tváři, dejte velký pozor při holení postižené pokožky - samotné holení, ale i holicí přípravky mohou kůži totiž značně podráždit.

Pečujte o pleť

K pravidelné péči o pleť doporučujeme používat masky z marockého jílu, které hluboce čistí póry. Lžičku marockého jílu smíchejte s pár kapkami vody na hustší kašičku a aplikujte na pleť. Po 15ti minutách opláchněte čistou vodou a ošetřete květovou vodou bez alkoholu např. levandulovou, jalovcovou, mátovou a aplikujte lehký fluid na akné.

Čemu se při akné vyhnout

  • Vyvarujte se produktů, které problematickou pleť dráždí (mastné krémy, a to i ty opalovací, hutné make-upy atd.)
  • Dávejte pozor na sluneční paprsky, mohou akné zhoršit.
  • Trápí-li vás akné na čele, vyhněte se nošení čepic či přileb, dochází pod nimi ke tření a zapaření postižené kůže, a tak i ke zhoršení zánětlivých projevů.
  • Zapaření a otírání se vyhněte i v případě, že vás trápí akné na zádech, zvažte tedy například nošení těžkých batohů.
  • Nedotýkejte se problémových oblastí. Máte-li akné na bradě, nepodpírejte si ji ani když usilovně přemýšlíte. Zkrátka pamatujte na to, že špinavé ruce na obličej nepatří.
  • Nekuřte, nepijte alkohol a do jídelníčku proti akné zařaďte hodně ovoce, ořechů a také rybí olej.

Náš tip

Sice žádná studie, která by spojovala akné s určitou potravinou neexistuje, nicméně obecně se ví, že je dobré se některým potravinám vyhnout úplně, nebo je hodně omezit. Které to jsou? Prozradíme v dalším článku.

Kdy jít s akné k lékaři

Cystické akné, dlouhotrvající zánětlivé procesy nebo jizvy po akné je třeba svěřit do péče kožního lékaře. U akutních forem akné se obvykle využívají antibiotika. U žen gynekolog často volí hormonální léčbu. Lékař také může zvolit laserovou léčbu nebo chemický peeling. V případě akné a odstranění jizev po něm se v drtivé většině případů jedná o dlouhodobou léčbu, proto je třeba mít trpělivost a věnovat pokožce pravidelnou péči.

Mýty o akné

  • Konzumace mastných potravin zhoršuje akné! Ve skutečnosti má na něj pramalý vliv. Naproti tomu pobyt v mastném prostředí, tedy například v kuchyni, kde se smaží, svůj vliv na vznik akné má. Olej usazený na pokožce totiž dokáže spolehlivě zacpat póry.
  • Nedostatečná hygiena stojí za problematickou pletí! Jen velmi zřídka. Naopak nadměrné drhnutí pokožky agresivními prostředky může aknózní projevy ještě výrazně zhoršit.
  • Dekorativní kosmetika zhoršuje stav akné! V minulosti možná, v dnešní době, kdy jsou na trhu kvalitní přípravky, které neucpávají póry, už však tento fakt neplatí.

Co je to "maskné"

"Maskné" je nový výraz pro akné, které se vyskytuje z důvodu nošení roušek a respirátorů. Mohou s ním zápasit i ti, kteří obvykle na akné netrpí. Projevuje se zarudnutou, podrážděnou pokožkou, někdy i svěděním. Vyskytuje se nejčastěji na bradě a čelisti, tj. tam, kde pokožku kryje rouška či respirátor. 

Péče o pokožku při "maskné"

  • Ráno i večer pleť vyčistěte - ideálně micelární vodou, která odstraní všechny nečistoty, pot a maz z pleti 
  • Použijte krém, který je nekomedonní, a který pleť zklidní a zvlhčí
  • Předtím než si sáhnete na obličej si důkladně myjte ruce
  • Pokud jste sami v místech, kde je dovoleno chodit bez roušky či respirátoru - nechte pokožku dýchat
  • Neškrábejte si pupínky!

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Volně prodejné léky Kosmetika a hygiena Dermokosmetika

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.