Co obsahuje česnek
Působení česneku proti nežádoucím mikroorganismům našeho těla bylo známo již ve staré Číně. Česnek vytváří látky, kterými bojuje nejen proti vlastním patogenům, ale pomáhá odhánět nevítané společníky i z lidského těla. Nejvýraznější látkou s těmito vlastnostmi je tzv. alicin, který je zároveň zodpovědný i za typický pach česneku.
Česnek navíc obsahuje celou řadu sloučenin síry - již zmíněný alicin, ale také alliin či allylcystein. Látky obsažené v česneku podporují normální kardiovaskulární činnost, hladinu cholesterolu a hladinu krevních lipidů. Krom toho všeho je česnek podporuje zdravou obranyschopnost organismu.
Podtrženo, sečteno:
- odvar z česneku, česneková tinktura nebo česnekové tablety dokáží posílit tělo v boji s nežádoucími mikroorganismy
- čerstvý česnek je vhodný pro podporu zdraví srdce, žil a udržení správné hladiny cholesterolu
- česnekový olej je vynikající antibakteriální mastí
- pravidelná konzumace česneku v jakékoli podobě pomáhá posilovat imunitu
Kolik česneku denně jíst
Doporučená denní dávka česneku je přibližně 5 g, což odpovídá asi jednomu stroužku.
Kdy sázet česnek
O česneku platí, že má rád chlad a zimu, tudíž jeho stroužky sázíme předtím, než začne mrznout, klidně tedy až koncem listopadu. Jarní odrůdy česneku se pak sází v březnu. Česnek patří do lehké půdy hnojené pouze kompostem. Nesázíme jej na stejný záhon jako v loňském roce. Na ten se česnek může vrátit až za 4 roky a také bychom se měli vyhnout půdám, kde v minulém roce byla pěstována cibule, rajčata, brambory či pórek. Jednotlivé řádky by měly být od sebe vzdálené 25 - 30 cm a stroužky v nich asi 10 cm s tím, že nad vrcholem každého z nich by mělo být asi 5 cm zeminy.
Kdy sklízet česnek
Česnekové palice se sbírají podle toho, kdy byly vysazeny, tedy od června do srpna. Že je vhodná chvíle pro sběr česneku poznáme podle žloutnoucí natě. Včasná sklizeň je nesmírně důležitá, neboť u přezrálého česneku se odděluje nať i stroužky a česnek se pak špatně skladuje.
Jak uchovávat česnek
Skladování česneku není nijak složité. Po vyjmutí ze záhonu z česneku odebereme přebytečnou zeminu, s úplným očištěním ale nespěcháme. Jednotlivé rostliny pak svážeme po 10 - 15 kusech do snopů a necháme je uschnout na vzdušném a suchém místě
Kdy se česneku vyvarovat
Účinné látky v česneku vznikly především jako přirozená obrana před parazity. Pro jejich potenciální agresivitu může proto u některých osob vzniknout nesnášenlivost, mohou se objevit alergické reakce, zažívací obtíže, atd. V těchto případech pak není konzumace česneku vhodná.
Jak česnek nejlépe využít
Nejlepší účinky má česnek syrový. Tepelnou úpravou se totiž většina účinných látek znehodnotí. Pro koho je typická vůně nepřekonatelnou překážkou, přesto se ale nechce blahodárných účinků česneku vzdát, mohou dobře posloužit například česnekové kapsle, tablety nebo jiné doplňky stravy, v nichž se nachází vysoká koncentrace účinných látek.
Čím je výjimečný černý česnek
Černý česnek se vyrábí z běžného česneku, a to tak, že se vybrané palice uloží do speciálního boxu, jež je po dobu 60 - 90 dnů vystaven teplotě 60 - 77 °C a přesně udržované vlhkosti. K fermentaci neboli kvašení při tomto procesu ale nedochází.
Účinky česneku:- podporuje normální kardiovaskulární činnost, hladinu cholesterolu a hladinu krevních lipidů,
- podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a imunitní systém,
- obsahuje vysoké množství antioxidantů
- je vhodný při nachlazení či respiračních potížích
K čemu se hodí medvědí česnek?
Oproti tomu černému je česnek medvědí (Allium ursinum) samostatnou odrůdou, která se obvykle vyskytuje v listnatých a lužních lesích. Sbírá se brzy na jaře a:
- je považován za životabudič
- podporuje normální funkci oběhové soustavy.
Recept na těstoviny s česnekem
Jednoduchá večeře, která je díky použití čerstvého česneku, doslova nabitá pro organismus prospěšnými látkami.
Ingredience:
- balíček kvalitních těstovin, ideálně čerstvých
- 4 stroužky česneku
- kvalitní parmazán
- olivový olej - extra virgin
- sůl
Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Scedíme. Česnek prolisujeme, utřeme se solí a smícháme s těstovinami. Posypeme nastrouhaným parmazánem a můžeme podávat.