Lékárna.cz

Česnek kuchyňský, medvědí nebo černý?

Česnek (Allium sativum) má celou řadu zdraví prospěšných účinků, krom toho skvěle ochutí celou řadu pokrmů a navíc si jej velmi snadno můžeme vypěstovat v domácích podmínkách. Povíme vám, jak účinkuje, kdy ho sázet, sklízet i uchovávat a přidáme i jeden velmi jednoduchý recept.

Česnek kuchyňský, medvědí nebo černý?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co obsahuje česnek

Působení česneku proti nežádoucím mikroorganismům našeho těla bylo známo již ve staré Číně. Česnek vytváří látky, kterými bojuje nejen proti vlastním patogenům, ale pomáhá odhánět nevítané společníky i z lidského těla. Nejvýraznější látkou s těmito vlastnostmi je tzv. alicin, který je zároveň zodpovědný i za typický pach česneku.

Česnek navíc obsahuje celou řadu sloučenin síry - již zmíněný alicin, ale také alliin či allylcystein. Látky obsažené v česneku podporují normální kardiovaskulární činnost, hladinu cholesterolu a hladinu krevních lipidů. Krom toho všeho je česnek podporuje zdravou obranyschopnost organismu.

Podtrženo, sečteno:

  • odvar z česneku, česneková tinktura nebo česnekové tablety dokáží posílit tělo v boji s nežádoucími mikroorganismy
  • čerstvý česnek je vhodný pro podporu zdraví srdce, žil a udržení správné hladiny cholesterolu
  • česnekový olej je vynikající antibakteriální mastí
  • pravidelná konzumace česneku v jakékoli podobě pomáhá posilovat imunitu

Kolik česneku denně jíst

Doporučená denní dávka česneku je přibližně 5 g, což odpovídá asi jednomu stroužku.

Kdy sázet česnek

O česneku platí, že má rád chlad a zimu, tudíž jeho stroužky sázíme předtím, než začne mrznout, klidně tedy až koncem listopadu. Jarní odrůdy česneku se pak sází v březnu. Česnek patří do lehké půdy hnojené pouze kompostem. Nesázíme jej na stejný záhon jako v loňském roce. Na ten se česnek může vrátit až za 4 roky a také bychom se měli vyhnout půdám, kde v minulém roce byla pěstována cibule, rajčata, brambory či pórek. Jednotlivé řádky by měly být od sebe vzdálené 25 - 30 cm a stroužky v nich asi 10 cm s tím, že nad vrcholem každého z nich by mělo být asi 5 cm zeminy.

Kdy sklízet česnek

Česnekové palice se sbírají podle toho, kdy byly vysazeny, tedy od června do srpna. Že je vhodná chvíle pro sběr česneku poznáme podle žloutnoucí natě. Včasná sklizeň je nesmírně důležitá, neboť u přezrálého česneku se odděluje nať i stroužky a česnek se pak špatně skladuje.

Jak uchovávat česnek

Skladování česneku není nijak složité. Po vyjmutí ze záhonu z česneku odebereme přebytečnou zeminu, s úplným očištěním ale nespěcháme. Jednotlivé rostliny pak svážeme po 10 - 15 kusech do snopů a necháme je uschnout na vzdušném a suchém místě

Kdy se česneku vyvarovat

Účinné látky v česneku vznikly především jako přirozená obrana před parazity. Pro jejich potenciální agresivitu může proto u některých osob vzniknout nesnášenlivost, mohou se objevit alergické reakce, zažívací obtíže, atd. V těchto případech pak není konzumace česneku vhodná.

Jak česnek nejlépe využít

Nejlepší účinky má česnek syrový. Tepelnou úpravou se totiž většina účinných látek znehodnotí. Pro koho je typická vůně nepřekonatelnou překážkou, přesto se ale nechce blahodárných účinků česneku vzdát, mohou dobře posloužit například česnekové kapsle, tablety nebo jiné doplňky stravy, v nichž se nachází vysoká koncentrace účinných látek.

Čím je výjimečný černý česnek

Černý česnek se vyrábí z běžného česneku, a to tak, že se vybrané palice uloží do speciálního boxu, jež je po dobu 60 - 90 dnů vystaven teplotě 60 - 77 °C a přesně udržované vlhkosti. K fermentaci neboli kvašení při tomto procesu ale nedochází. 

Účinky česneku:
  • podporuje normální kardiovaskulární činnost, hladinu cholesterolu a hladinu krevních lipidů,
  • podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a imunitní systém,
  • obsahuje vysoké množství antioxidantů
  • je vhodný při nachlazení či respiračních potížích

K čemu se hodí medvědí česnek?

Oproti tomu černému je česnek medvědí (Allium ursinum) samostatnou odrůdou, která se obvykle vyskytuje v listnatých a lužních lesích. Sbírá se brzy na jaře a:

  • je považován za životabudič
  • podporuje normální funkci oběhové soustavy.

Recept na těstoviny s česnekem

Jednoduchá večeře, která je díky použití čerstvého česneku, doslova nabitá pro organismus prospěšnými látkami.

Ingredience:

Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Scedíme. Česnek prolisujeme, utřeme se solí a smícháme s těstovinami. Posypeme nastrouhaným parmazánem a můžeme podávat.

Témata článku
Zdraví z přírody
Navštivte související produktové kategorie
Imunita doplňky stravy Doplňky stravy a vitamíny

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.