Lékárna.cz

Rosacea a rozšířené žilky

Všichni to nejspíše známe. Při výrazné změně teplot, konzumaci příliš pálivých jídel, emocích či popíjení alkoholu dojde k zčervenání pleti. Červené žilky v obličeji však po chvíli zmizí. Co dělat, když se rosacea začne projevovat a přetrvávat?

Rosacea a rozšířené žilky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co to je rosacea (růžovka)

Rosacea neboli kožní nemoc zvaná růžovka je časté kožní onemocnění, které je často zaměňováno s akné. Jde však o chronické zánětlivé onemocnění kůže. Postihuje především ženy ve věku nad 30 let, ale nevyhýbá se ani mužům. Pokud však postihne muže, s větší pravděpodobností se rozvine do koncového stádia těžké rosacey, u nějž vzniká rhinophyma. Nejčastěji se vyskytuje v obličeji – projevuje se jako červené žilky na tváři, nose, bradě či na středu čela. Naopak - kolem očí a úst rosaceu skoro nevidíte. 

Příznaky rosacey

Rosacea je progresivní kožní porucha, která obvykle začíná subjektivními pocity se zvýšenou citlivostí pleti, jako je štípání a pálení. V počátku může být zčervenání (zarudlá pleť) dočasné, ale postupně může být toto zarudnutí trvalé. Mohou se objevovat pupínky a bouličky a v některých případech se mohou oči podlévat krví. V závažnějších případech se objeví rhinophyma, otoky očí a silnější záněty kůže.

Doprovodným příznakem bývá otok postižené části obličeje. Trvalé začervenání může pacienta značně omezovat po stránce psychické a kosmetické. Postupně totiž dochází ke zhrubnutí pokožky a zvětšení mazových žláz, což vede k zesílení kůže a vzniku hrbolatých až květákovitých útvarů na nose (rhinophyma).

Rosacea a zrak

U 30-50 % pacientů dochází současně i k problémům s očima. Mohou pociťovat bolest, podráždění, pocit pálení a řezání očí, překrvení spojivek až světloplachost.

Příčiny vzniku rosacey a rozšířených žilek

Příčin růžovky je celá řada. Ve hře jsou vrozené vlivy imunity, nervového a vaskulárného systému a poruchy bariérové funkce kůže. 

  • faktory vnějšího prostředí - teplotní výkyvy (horko, chlad, suché prostředí, saunování), UV záření, znečištěný vzduch, pyly, prach, cigaretový kouř, výfukové plyny
  • zevní vlivy - alergizující kosmetika, vůně, parfémy, lokální léky (kortikosteroidy), syntetické látky, kořeněná jídla, alkohol
  • mechanické faktory - tlak na kůži
  • psychologické faktory - stres
  • genetické faktory
  • hormonální změny
  • roztoč trudník tukový (Demodex folliculorum), který žije v mazových žlázách.
  • hypertenze – vysoký krevní tlak může být jednou z příčin překrvení obličeje
  • onemocnění trávicího traktu - především bakterie Helicobacter pylori

Stadia rosacey

Rozlišujeme 3 stadia rosacey.

  1. časné stadium (vaskulární forma) se projevuje přechodným začervenáním, které se postupně mění na začervenání trvalé s viditelnými žilkami
  2. středně těžká zánětlivá forma, při které vznikají zánětlivé pupínky na již zčervenalé kůži
  3. těžká hyperplastická forma je charakteristická rozsáhlým zánětem kůže. Na obličeji se objevují velké póry, zánětlivé hrboly a květákovité útvary na nose. Kůže se ztlušťuje.

Léčba rosacey - jak odstranit červené žilky v obličeji

Nejlepším předpokladem úspěšné léčby je vyhýbat se známým spouštěčům. Bez správné léčby může docházet k postupnému zhoršování nemoci. I tady platí, čím dříve se s léčbou začne, tím lépe.

Lehčí případy rosacey

V počátečních stadiích onemocnění se aplikuje léčba místní.

  • Kosmetika na rosaceu a červené žilky v obličeji.
  • Používají se lokální antibiotika (např. metronidazol, erytromycin, klindamycin či kyselina azelaová), přípravky s obsahem ichtamolu, síry či retinoidů. Kortikoidy se u rosacey nepoužívají.
  • Při řešení zbytnělého nosu je možné použít laser či chirurgické odstranění zbytnělé tkáně.
  • Na rozšířené žilky a začervenání kůže lze použít laser nebo pulzní intenzivní světlo.

Těžší případy rosacey

Pro těžší případy, které již nereagují na lokální léčbu, je vyhrazena celková léčba. K léčbě lékař předepíše antibiotika ze skupiny tetracyklinů nebo metronidazol. U těžkých rezistentních forem růžovky se k léčbě přidává derivát vitamínu A – isotretinoin. Dle stavu onemocnění trvá léčba několik týdnů až měsíců. Při podezření na rosaceu je lepší navštívit dermatologa - samoléčba v tomto případě není moc vhodná.

Prevence a péče o pokožku s růžovkou 

  • Základem je vyvarovat se vnějším ovlivňujícím faktorům. 
  • Důležitá je také pravidelná a šetrná péče o pokožku bez mechanického dráždění. Vyvarujte se ošetření jako je peeling, slupovací masky, přílišné drhnutí či masáže pleti, dlouhodobé koupele nebo parní lázně.
  • Nezapomínejte na ochranu před UV zářením - klobouk, ochranný krém, brýle, stín.
  • Šetrnou, ale pravidelnou péčí dbejte na ochranu a podporu kožní bariéry. Základem je jemné vyčištění pleti, hydratace a promazání vhodným krémem, popřípadě rostlinným olejem.

Kosmetika na rosaceu

Pacienti s rosaceou mají citlivou pokožku, která reaguje i na sebemenší podráždění. Proto je vhodné používat kosmetiku vhodnou pro citlivou pokožku se sklonem k červenání. Doporučujeme vybírat si kosmetiku bez obsahu alkoholu, kyseliny sorbové, acetonu.

Vhodná je např. kosmetika řady Bioderma Sensibio AR, Avene Antirougeurs, La Roche-Posay Rosaliac, Eucerin Anti-redness.

Chraňte pokožku před sluncem

Důležitá je také ochrana pokožky před slunečním zářením (sluneční kosmetika s UV 25 a vyšším). Často používaná a oblíbená je „krycí“ kosmetika se zelenými pigmenty, které pomáhají neutralizovat červenou barvu - např. Eucerin Anti-redness. Na noc můžeme namáhanou pokožku promazat a vyživit (např. Libobase repair nebo Eucerin Aqua-porin).

Přírodní kosmetika na rosaceu

Pokud jste příznivci přírodní kosmetiky, je vhodná česká značka Nobilis Tilia, která nabízí řadu produktů k péči o pokožku na rozšířené žilky. Rostlinné látky obsažené v produktech této řady poskytují šetrnou, přesto ale účinnou péči. Kaštanový a pohankový extrakt slouží jako vhodná prevence, extrakt z komonice lékařské zklidňuje a přesličkový extrakt podporuje pevnost cév. Na čištění pleti doporučuji šetrný hydrofilní levandulový olej

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.