Lékárna.cz

Jak se zbavit Helicobacter pylori

Helicobacter pylori je jednou z nejčastějších infekcí lidského organismu. Usazuje se v žaludku a může způsobit až rakovinu trávicího traktu. Poradíme vám, jak infekci odhalit a jak se léčí.

Jak se zbavit Helicobacter pylori
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co to je helicobacter pylori

Helicobacter pylori je bakterie, která žije v hlenu žaludeční sliznice. Ve většině případů dochází k nakažení bakterií již v dětství od infikované matky. Vyskytují se i nové infekce v dospělosti. Nejvíce náchylní k infekci jsou osoby s oslabenou imunitou.

Jak se projevuje helicobacter pylori

Helicobacter pylori se projevuje obvykle těmito příznaky:

  • nepříjemné bolesti a pálení v nadbřišku a žaludku, hlavně v době mezi jídly a v noci,
  • špatné trávení, průjem nebo zácpu,
  • říhání, nadýmání a plynatost,
  • pálení žáhy, hořkou pachuť v ústech,
  • nechutenství, nevolnost, zvracení a ztrátu hmotnosti,
  • vředy žaludku a dvanáctníku, gastritidu či rakovinu žaludku
  • u některých nakažených můžeme zaznamenat problémy s pokožkou – suchá kůže, zarudnutí, ekzémy, ale i akné.

Jak se dostane do organismu helicobacter pylori?

Bakterie helicobacter pylori se dostane do organismu slinami, případně kontaminovanými potravinami či vodou. .

Bakterie Helicobacer pylori se vyskytuje i na předmětech jako jsou jídelní příbory nebo talíře. Bakterie na nich přežívají přibližně dvě minuty, poté už byste se při styku s nimi neměli nakazit.

Jak helicobacter pylori odhalit?

Přítomnost bakterie odhalí lékař na základně odběru krve. Toto vyšetření je však pouze orientační. Pokud je vyšetření pozitivní, odebírá se vzorek ze stolice a je prováděn tzv. dechový test, kdy pacient vypije testovací roztok a potom dýchne do zkumavky. Nejpřesnějším vyšetřením je to gastroskopické, kdy je pacientovy zavedena hadička ústy až do žaludku, a endoskopické s odběrem vzorku sliznice.

Otestujte se!

Přítomnost helicobacter pylori v těle si můžete zjistit i pomocí domácího testu. Pokud test odhalí přítomnost protilátek ve zkoumaném vzorku, značí to pozitivní výsledek. Testování trvá přibližně 10 minut.

Helicobacter pylori - Léčba

K léčbě helicobacter pylori se používají antibiotika, přesněji se používá kombinace 2 typů antibiotik a inhibitoru protonové pumpy. Doporučujeme společně s antibiotiky používat i probiotika. Probiotika pomáhají udržet mikroflóru těla v pořádku a vy se budete cítit lépe.

Při léčbě helikobaktera hraje důležitou roli i strava. Konzumace kvalitních potravin ovlivňuje naše zdraví. Dietní a odlehčená strava pomůže v eliminaci této bakterie. Když je léčba úspěšná, přibližně do dvou týdnů pocítíte zlepšení stavu a příznaky začnou mizet.

Upravte jídelníček

Doporučuji upravit jídelníček. Jezte výživnou stravu, tj. vysoce kvalitní bílkoviny ve formě malého množství drůbežího či většího množství ryb. Přidejte čerstvé ovoce a zeleninu, luštěniny, celozrnné potraviny a zrna (například quinou či hnědou rýži). (Mgr. Pavla Horáková)

Co můžete udělat sami

  • Dejte sbohem přílišnému solení a kořenění. Pokud patříte mezi vášnivé milovníky pálivé indické nebo thajské kuchyně, budete se s ní muset rozloučit. Nadměrně kořeněná jídla totiž zatěžují žaludek. Ulehčete práci trávicímu systému a vychutnejte si přirozenou chuť pokrmů podpořenou jemnou chutí koření. Snažte se z jídelníčku odstranit i mastná a smažená jídla.
  • Omezte konzumaci sladkostí, alkoholu, kofeinu a černého čaje. Neumíte si představit den bez šálku kávy? Svou radost si dopřát můžete, ale v omezené míře a nikdy ne na prázdný žaludek. Odborníci doporučují snížit i přísun mléka.
  • Vyhýbejte se pečivu z bílé mouky, kynutým těstům, polotovarům a listovému těstu.
  • Omezte konzumaci červeného masa a uzenin. 

Náš tip - Jezte pomalu a v klidu

Při jídle nikam nespěchejte. Nevěnujte se jiným aktivitám, jezte pomalu a v klidu. Dejte si načas a žaludek se vám odmění.

Co žaludku prospívá

  • Nezatěžujte žaludek velkými porcemi jídla. Ideálně jezte 5x-6x denně v malých porcích a pravidelných intervalech. Velké porce najednou jsou pro žaludek těžké na zpracování. Když zvolíte metodu menších porcí, udržíte žaludek v chodu po celý den a nebude pracovat nárazově.
  • Do jídelníčku naopak zařaďte potraviny bohaté na vlákninu – ovesné a pšeničné vločky. Doporučuje se konzumovat potraviny šetrné na žaludek – syrová zelenina a ovoce (skvělá je brokolice), bílé maso a za studena lisované oleje.
  • Jídlo vařte na páře nebo v parním hrnci, pečte na vodě místo tuku.
  • Užívejte probiotika a zvyšte přísun vitamínu C

Helicobacter pylori v těhotenství

Pokud čekáte potomka a máte podezření na helicobacter pylori, doporučujeme vyhledat lékařkou pomoc. Tato bakterie může v těle „spát“ mnoho let. Často se nakazíme během dětství, ale těhotenství může způsobit aktivaci. Helicobacter pylori je rizikový pro matku i plod, protože může způsobovat úbytek železa, vitamínů v těle matky a tím přirozeně trpí i plod.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.