Léčivé účinky černého jeřábu se využívaly už dávno v historii. Povídá se, že na příklad pro Kelty to byl velmi posvátný strom. V dnešní době jsou jeřabiny zařazeny do atraktivního seznamu tak zvaných superpotravin. A vcelku oprávněně.
Co obsahuje arónie
Začneme vitamíny. Kromě velkého množství vitamínu C je v černých plodech obsažen také vitamín E, K, B1, B2, B6 , B9, A a P. Tělo ke správné funkci potřebuje kromě vitamínů také minerály a stopové prvky. I těch obsahují bobule celou řadu. Mezi ty nejzajímavější patří draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a v neposlední řadě jód, který je obecně klíčový pro správnou funkci štítné žlázy. Za zmínku stojí určitě také vysoký obsah rutinu, který má pozitivní vliv na správnou pevnost a pružnost cév.
Na co arónie působí
Černé jeřabiny jsou považovány za silný antioxidant. Antioxidanty omezují činnost volných radikálů. Obsahové látky bioflavonoidy a rutin dělají z arónie opravdového pomocníka našemu zdraví.
Plody aronie obsahují pro lidský organismus důležitý jód. Obecně jód, jak je známo, je nezbytný pro správný vývoj plodu a hraje velice důležitou roli při vývoji mozku, a proto je často doporučován těhotným a kojícím ženám. Kromě toho potřebuje jód ke správné funkci i štítná žláza.

Náš tip
Šťáva z aronie se nepije po sklenicích, nýbrž po doušcích. Doporučené množství je asi 25 ml šťávy 1 - 2 x denně, ideálně ráno na lačno nebo 30 minut před jídlem.
Zařaďte aronii do svého jídelníčku
Černé jeřabiny lákají ke sklizni koncem léta a na podzim. Opadavým keřem nebo stromkem se pyšní kde jaká zahrádka. Ne každý má však možnost získat tyto tmavě fialové bobule čerstvé, a tak nezbývá nic jiného, než si vystačit s koupenými sirupy, šťávami, džemy nebo sušenými plody.
Největší množství prospěšných látek lze získat lisováním plodů za studena. Z aronie jsou léčivé i listy a mají stejně prospěšné látky a účinky jako plody. Ze sušených plodů si uvařte voňavý zdravý čaj. A jestli si potrpíte na sladké snídaně, džem z černých jeřabin vyniká nejen na pečivu, ale skvěle chutná i na lívancích nebo palačinkách.

Arónie do perníku i ke svíčkové
Přidejte bobule zavařené nebo sušené (přes noc namočené) do perníku a pekáč zmizí ještě rychleji než jste zvyklí. Dobře se hodí i k masu, nahradí brusinky u svíčkové.
Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.