Lékárna.cz

Alopecie a vše, co je o ní dobré vědět

Co je to alopecie, proč se objevuje a jak se dá řešit? Máme pro vás odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek.

Alopecie a vše, co je o ní dobré vědět
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je alopecie

Alopecia areata je autoimunitní porucha, která způsobuje padání vlasů. Množství vypadaných vlasů je přitom u každého jiné, zatímco někomu se tvoří lysiny na různých místech v hlavě, jinému vypadají vlasy všechny. U někoho je ztráta vlasů trvalá, kdežto u jiného jen dočasná.

Typy alopecie

  • Alopecia areata totalis - dochází ke ztrátě všech vlasů.
  • Alopecia areata universalis - dochází ke ztrátě všech vlasů i chlupů po těle.
  • Difúzní alopecie - řídnutí vlasů je rovnoměrné po celé hlavě.

Proč se objevuje alopecie

Zdravý imunitní systém nás chrání před škodlivými vlivy zvenčí, jako jsou například viry či bakterie. V případě alopecie však imunitní systém považuje za nežádoucí vlasové folikuly, a proto je napadá. Ty se díky tomu zmenšují a přestávají vyživovat vlasy, které následně vypadnou.

Někdy se však alopecie objevuje také v souvislosti s endokrinními nemocemi, hormonálními změnami, diabetem I. typu či revmatoidní artritidou. Vedle toho se vědci domnívají, že k jejímu rozvoji přispívají i genetické dispozice, životní styl a prostředí, ve kterém pacient žije nebo také některé chronické potíže, jako je například astma, alergie, vitiligo či některá postižení, jako je například Downův syndrom.

Příznaky alopecie

  • Na hlavě nebo i jiných místech těla se objevují nejprve drobná místa zcela bez porostu. Tato místa se postupně zvětšují a vytvoří se lysina.
  • Během poměrně krátké doby dochází k výraznému úbytku vlasů.
  • Může se stát, že některé lysiny začnou pomalu zarůstat, zatímco na jiných místech se začnou tvořit nové.
  • K vypadávání dochází častěji v chladném počasí.
  • Nehty na rukou i na nohou mohou být červené, křehké a hrbolaté.

Alopecie u žen a u mužů

Vypadávání vlasů postihuje muže i ženy. U mužů ale bývá častější běžné plešatění, při němž dochází k postupnému ztenčování až ztrátě vlasů. Alopecie způsobuje poměrně rychlou ztrátu různě velkých ložisek vlasů, a ta se častěji objevuje u žen, i když není jasné proč tomu tak je. Úbytek ochlupení přitom nemusí postihnout jen hlavu, ale například může dojít i ke ztrátě obočí a řas.

Alopecie u dětí

Ani dětem se alopecie nevyhýbá, a i když jejímu rozvoji lékaři přičítají určité dědičné vlivy, není pravidlem, že by rodiče s alopecií přenesli automaticky nemoc i na své potomky. Vedle vypadávání vlasů se alopecie u dětí projevuje i defekty nehtů. Kromě toho je také potřeba počítat s tím, že alopecie má na děti i významný psychický dopad, neboť si všímají, že jsou odlišné od svých vrstevníků.

Postup nemoci

U každého jedince je vývoj i prognóza alopecie zcela odlišná a tedy i nepředvídatelná. Jakmile se u člověka tato porucha jednou objeví, může se stát, že jej bude provázet po zbytek života, ale zároveň existují i případy, kdy ke ztrátě vlasů dojde pouze jednou. To samé platí i pro zotavení - někomu vlasy narostou zpět, jiný zůstane do konce života bez nich.

K nepříznivým prognózám výrazně přispívají tyto faktory:

  • První záchvat alopecie v raném věku.
  • Rozsáhlá ztráta vlasů či ochlupení.
  • Změny na nehtech.
  • Další autoimunitní nebo jiné poruchy organismu.
  • Genetické dispozice.

Léčba alopecie

Smutnou pravdou je, že alopecie se nedá léčit. Existují však některé prostředky, jako například kortikosteroidy, imunoléčba a další, které mohou její dopad zmírnit a zároveň podpořit růst vlasů. O jejich aplikaci vždy rozhoduje ošetřující lékař.

Jak žít s alopecií

Alopecie může být velmi náročnou nemocí, ne až tak fyzicky, ale spíše psychicky. Pacient se totiž snadno může dostat do začarovaného kruhu, neboť stres může přispívat k neustálému zhoršování nemoci. Pokud si to situace žádá, je tedy vhodné svůj stav je konzultovat s terapeutem.

Vedle snižování stresu je také na místě nekouřit, nepít alkohol a také zdravě jíst - zejména se vyhýbat cukrům, o kterých se vědci domnívají, že k rozvoji poruchy přispívají.

V neposlední řadě je pak důležité správně pečovat o pokožku na hlavě i zbytky vlasů. Hodí se produkty na přírodní bázi bez syntetických složek, různé pokrývky, šátky či paruky, které nejen zajistí, že problém nebude na první pohled patrný, ale také ochrání hlavu před sluncem.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Imunita Vlasy
Navštivte související produktové kategorie
Léky na vypadávání a růst vlasů Vypadávání vlasů

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.