Lékárna.cz

Vitiligo: Vraťte své pokožce přirozenou barvu

Poradíme vám, jaké jsou možnosti léčby vitiliga, a kterou z nich si vybrat vzhledem k rozsáhlosti postižení.

Vitiligo: Vraťte své pokožce přirozenou barvu
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jaké jsou možnosti léčby vitiliga

1. Kosmetické produkty

V případě, že vás trápí jen mírně vybledlá pokožka v drobných ložiscích, hodí se běžně dostupné krémy, které podporují obnovení pigmentace a voděodolné korektory i make-upy s dlouhotrvajícím účinkem a ochranným UV faktorem. V létě byste pak v žádném případě neměli zapomínat na opalovací krémy, pro vás jsou vhodné ty s SPF 50.

2. Protizánětlivé krémy

Aplikace kortikosteroidních krémů, které vždy předepíše lékař, může postiženým místům pomoci vrátit přirozenou barvu, zejména pokud je začnete používat hned na počátku, kdy se vitiligo objeví. Kýžený efekt se obvykle dostaví za několik měsíců. Tento typ krémů je většinou velmi efektivní u pacientů s velkými ložisky odbarvené kůže, zároveň je ale nutné poukázat na nežádoucí účinky, mezi něž patří například ztenčení pokožky.

Co doplnit do jídelníčku při vitiligu

Lidé s vitiligem zpravidla mívají nedostatek vitamínu C a zinku. Zdrojem těchto látek jsou například vlašské ořechy (jezte alespoň 5 vlašských ořechů denně) nebo samozřejmě doplňky stravy. (PharmDr. Kamila Horníčková)

3. Imunomodulátory

Jsou to obvykle masti na lékařský předpis, jež obsahují takrolimus nebo pimecrolimus (inhibitory kalcineurinu). Hodí se pro pacienty, které trápí malá ložiska vitiliga, zejména pak v oblasti obličeje a krku. Ačkoli tato léčba nemá oproti kortikosteroidům výrazné vedlejší účinky a navíc může být používána v kombinaci s terapií UVB zářením, existuje podezření na její spojení s výskytem lymfomů a rakoviny kůže.

4. UV záření a laser

Terapie UVA a UVB zářením nebo excimerovým laserem obvykle vede ke ztmavení nebo úplnému odstranění skvrn z pokožky. Její účinky pak lze znásobit perorálním nebo lokálním užíváním látek (např. psoralen), jež provokují tvorbu pigmentu. Léčbu je nutné opakovat obvykle třikrát týdně po dobu šesti až dvanácti měsíců a zároveň je třeba počítat s tím, že vitiligo se může kdykoli vrátit. Hodí se pro malá i velká ložiska.

5. Depigmentace

Jestliže vás trápí rozsáhlá ložiska vitiliga a žádná jiná léčba nezabírá, odstranění pigmentu bude vhodnou alternativou. Depigmentační činidlo je aplikováno dvakrát denně na nepostižené části pokožky po dobu devíti měsíců nebo déle. Kůže se postupně natolik zesvětlí, že vybledlá ložiska nejsou patrná. Mezi vedlejší účinky provázející tuto terapii patří zarudnutí pokožky, její svědění, vysušení a také otoky. Výsledná depigmentace je trvalá, nevratná a je nutné počítat s tím, že budete vždy velmi citliví na sluneční záření.

6. Chirurgické zákroky

Jestliže máte jen malá ložiska vitiliga, lékaři někdy přistoupí k transplantaci kůže, při níž odeberou velmi malou část vaší pigmentované pokožky a připojí ji k oblasti, jež pigment ztratila. Výsledný efekt však nemusí být vždy dokonale zbarvený a navíc může být doprovázen jizvami.

Houba chaga

Sibiřská divoká houba chaga sama o sobě obsahuje velké množství melaninu a navíc usnadňuje jeho využití v lidském těle. Tvorba melaninu v organismu je proces náročný na živiny a energii. V případě oslabení těla stresem, chemickými látkami nebo virovou zátěží může dojít k poruše produkce této látky. (PharmDr. Kamila Horníčková)

7. Tetování

Tento postup, při němž je pod kůži zaveden umělý pigment, je velmi efektní například při odbarvení rtů nebo u lidí s tmavší pletí. Nevýhodou tetování je náročné sladění správného odstínu pigmentace.

Na zdravé psychice záleží

Kromě správně zvoleného léčebného postupu, k úspěšnému odstranění vitiliga přispívá velkou měrou i psychická pohoda. K jejímu navození je dobré:

  • Najít si dobrého lékaře. Ten by měl být jednak specialistou na vitiligo a zároveň by mělo jít o člověka, kterému budete zcela důvěřovat.
  • Získat maximum informací. Zjistěte o svém onemocnění a možnostech jeho léčby vše, co se dá. Snadněji se pak budete rozhodovat o dalších postupech.
  • Svěřovat se. Vitiligo bývá často spojováno s chmurnými stavy a depresemi. Pokud trápí špatné nálady i vás, mluvte o nich se svým lékařem, případně si najděte terapeuta.
  • Komunikovat. Vaše okolí, ať už rodina, přátelé nebo úplně cizí lidé, se pravděpodobně s vitiligem nikdy nesetkali. Informujte je o své nemoci a povídejte si s nimi o ní. Předejdete tak zbytečným tabu, která lidské vztahy jen zhoršují.

Zajímavost

Asi nejznámějším nositelem vitiliga byl Michael Jackson. Kvůli rozsáhlému postižení na více jak 50 % těla podstoupil celkovou depigmentaci těla.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.