Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: V hlavní roli kakao – 2. díl

Zdravé vaření: V hlavní roli kakao – 2. díl

Není o tom pochyb, podzimní melancholické počasí je tu. Pro nejednoho mlsouna tím oficiálně začíná období horkého kakaa a čokolády. Prožitky z toho lahodného nápoje (ať už z jednoho, nebo z druhého) navíc můžete skvěle umocnit i tematickými filmy, ve kterých hraje čokoláda hlavní roli. Příjemný večer je tak rázem na světě! Někdy je prostě fajn schovat se doma pod deku a ošklivé počasí a starosti nechat venku za dveřmi.

Zdravé vaření: V hlavní roli kakao – 2. díl

To, že zejména čokoláda získává ve filmech důležitou roli, je důkazem, že vášeň pro ni je společná mnoha lidem napříč původem, věkem či pohlavím. Tak například ve filmu Imaginárium Dr. Parnasse se Tony snaží uklidnit a přivést do uvolněného stavu doktora Parnasse tím, že mu vyvolává představu čokolády rozpouštějící se v horké troubě. Karlík a továrna na čokoládu je o zlatém kupónu schovaném v jedné z čokolád, který otvírá dveře do továrny excentrického majitele Willyho Wonky, jehož mistrně ztvárňuje Johnny Depp, a kde čokoláda teče proudem. Další film s názvem Čokoláda pojednává o tom, že čokoláda může být pro mnoho lidí zdrojem pokušení a hříchu, kterému často podlehnou.  

Pokud se vy podlehnout nebojíte, zalezte si pod peřinu, pusťte si jeden z uvedených filmů a uvařte si k němu kakao, rozpusťte čokoládu, nebo ulamujte přímo z tabulky, či chroupejte kakaové boby a budete se cítit jako znovuzrozený/á. A to je můj dnešní recept pro dobrou náladu. Nebojte, na závěr ještě jeden přidám :-)

O složení kakaového bobu aneb proč kakaové boby nepražit

Pokud se kakaové boby šetrně zpracují - což znamená, že se nepraží - lze je zařadit mezi superpotraviny. Obsahují velké množství hořčíku (podporuje nervovou soustavu), železa, manganu (oba vhodné pro krvetvorbu), chromu, zinku (nutný pro správné fungování imunity) a mědi (která je potřeba také pro imunitu a krvetvorbu). Jsou skvělým antioxidantem a přírodním antidepresivem (díky obsahu dopaminu a serotoninu). Nepražené kakaové boby lze jíst jen tak, nebo si  je můžete nasekat na kousky (či nasekané již koupit) a přimíchat do směsi ovesných vloček, které si dáváte k snídani. Nepražené kakao pak můžete použít tak, jak jste zvyklí např. u kakaa holandského typu.

Trocha uhličitanů a je z toho „holanďan“

Mezi velice kvalitní kakao se řadí kakao holandského typu. O kvalitu v něm přitom nejde a dnes už je to spíš jen obchodní název. Na českých pultech najdete převážně tento druh kakaa, ať už je tak označené či nikoli. Správně by se ale pravé holandské kakao mělo vyznačovat tmavší barvou, jemnější chutí a lepší rozpustností. Toho se docílí tím, že do klasického kakaa se přidají regulátory kyselosti (uhličitan sodný nebo draselný). Tato metoda byla vynalezena v 19. století právě v Holandsku.

Milujete kakao natolik, že byste si ho nejraději namazali na chleba? Proč ne. Vyrobte si nutellu. Až na to, že ta vaše domácí bude bez palmového oleje, hromady cukru a bude z kvalitních surovin. A to už přichází na řadu slibovaný recept.

Domácí nutella

Na výrobu této lahodné kakaovo-oříškové pomazánky budete potřebovat:

  • 1 a ½ hrnku lískových oříšků
  • ½ hrnku vlašských ořechů
  • 2 velké lžíce kakaa
  • zhruba 5 lžic kokosového oleje
  • 1-2 lžíce agávového sirupu (může být i kokosový či javorový)

Postup je velmi jednoduchý a je k němu potřeba dobrý mixér. Ořechy si nejprve opražte v troubě (lze i na pánvi) na 160 °C po dobu zhruba 20 až 30 minut a pokud je nekoupíte loupané, oloupejte je ještě teplé. Po jejich vychladnutí je rozmixujte spolu s kokosovým olejem a na závěr přidejte kakao a sirup a znovu mixujte do téměř hladké pasty. Ořechy lze rozmixovat také tak, aby výsledná pomazánka byla trochu „křupavá" (záleží na co máte chuť).

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám