Oblíbené položky

Úvodní strana » Odborné poradenství » Co je to intolerance na laktózu a jak s ní bojovat

Co je to intolerance na laktózu a jak s ní bojovat

Co je to intolerance na laktózu a jak s ní bojovat?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Intolerance laktózy postihuje zhruba 10-15% populace ČR. Dochází k ní ve chvíli, kdy trávicí systém není schopný správně zpracovat mléčný cukr-laktózu. Za normálních okolností je laktóza rozštěpena enzymem laktázou na glukózu a galaktózu.

Příčinou intolerance na laktózu je právě nedostatečná aktivita nebo přímo nedostatek tohoto enzymu. Nerozštěpená laktóza začne poté ve střevě kvasit vlivem střevních bakterií, což se poté projevuje plynatostí, nadýmáním, průjmem a křečemi v břiše. Dalšími příznaky mohou být pocit plnosti, kručení v břiše, nevolnosti, zvracení, únava, svalové bolesti či bolesti hlavy. Potíže se obvykle zjevují cca půl hodiny až 3-4 hodiny po požití a mohou přetrvávat i několik dní. Pokud máte podezření na intoleranci laktózy, zajděte za svým lékařem, který vaše podezření „prověří“.

Úprava stravy při laktózové intoleranci je individuální. Někomu stačí vyměnit mléko za zakysané mléčné jogurty, kefíry a sýry, které obsahují méně laktózy, díky bakteriím, které se jí živí. Někdo nesnese ani tu trochu zbylé laktózy. V tom případě doporučuji zcela se vyhnout mléku, mléčným výrobkům a všem potravinám, které je obsahují. Nahradit se dají rostlinnými mléky, margaríny, atd.

O tom jak bude vaše tělo reagovat na laktózu rozhoduje i to, v jakém stavu jsou vaše střeva, stres nebo to, zda mléčný výrobek něčím zajíte.

Jak tedy bojovat s intolerancí?

  • Pro zmírnění zažívacích potíží doporučuji zpočátku vyloučit zcela potraviny obsahující laktózu
  • Poté, pokud nemusíte zcela vyloučit mléko a mléčné výrobky, rozdělte si tyto produkty do více menších dávek za den a nejezte (nepijte) je nalačno.
  • Vybírejte „low-lactose“ nebo „lactose-free“ produkty
  • Užívejte pravidelně a dlouhodobě probiotika
  • Štěpení laktózy můžete napomoci doplňky stravy ( Lactanon, Laktoleraza, Lactase enzyme), které obsahují laktázu a užívají se před jídlem obsahujícím laktózu

Občas se intolerance na laktózu zaměňuje s alergií na mléčnou bílkovinu. V tomto případě jde o nepřiměřenou reakci imunitního systému a většinou vzniká velmi rychle po požití alergizující potraviny. Příznaky mohou být podobné. Navíc se mohou přidat kožní, případně dýchací potíže – opuchnutí rtů a jazyka, svědění, kopřivka, potíže s dýcháním až anafylaktický šok.  

Trávení Rady lékárníka

Nejprodávanější značky

Výhodné nabídky už nemusíte hledat

pošleme vám je e-mailem :)

Zkuste to, odhlásit se koneckonců můžete kdykoli.
Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám