Ty nejlepší dárky pro zdraví a krásu a spoustu odměn za vánoční nákupy.

Oblíbené položky
Vybrat odměnu

Úvodní strana » Odborné poradenství

Zeptejte se nás

Na dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím zdarma odpovídáme každý den. Zeptejte se nás sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme už zodpověděli.

 

Teď tu nejsme

Někdy si taky musíme odpočinout.

Zodpovězené dotazy

Trávení Děti Imunita Rady lékárníka
Zrušit filtr

Co je celiakie a jak vzniká?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Celiakie, neboli intolerance lepku, je autoimunitní onemocnění, kterým trpí asi 1% populace. Trpět jí mohou jak děti, tak i dospělí.  Spouštěčem bývá lepek (gluten), který je obsažen ve stravě a který postihuje především tenké střevo. Po příjmu potravy obsahující lepek dojde k autoimunitní reakci, která se projeví poškozením sliznice tenkého střeva.  Poté následuje chronický zánět sliznice, začnou mizet klky a mikroklky. Tím dojde ke snížení povrchu tenkého střeva a sníží se jeho schopnost vstřebávat důležité živiny z organismu.

Lepek je hlavní bílkovinnou složkou pšenice, žita, ječmene a ovsa. Proto by se lidé s celiakií měly zcela vyvarovat potravin, které obsahují tyto obilniny, dokonce i ve stopovém množství.

Intolerance lepku se většinou projevuje až po delší době  konzumace rizikových potravin, na rozdíl od alergie na lepek, která se projeví během několika minut až hodin po konzumaci lepku.

Celiakie se může projevovat typickými střevními potížemi – průjmy, plynatostí, nadýmáním, nechutenstvím, křečemi břicha. Druhým typem potíží jsou tzv. mimostřevní. Patří sem například chudokrevnost, nedostatek železa, osteoporóza, dlouhotrvající únava, zvýšené jaterní testy, bolesti kloubů, záněty dásní, zvýšená kazivost zubů, afty, ztráta pigmentace kůže a tvz. Durhingova dermatitida.  

Orientační vyšetření, zda trpíte celiakií si můžete udělat i doma, pomocí domácího testu na celiakii. K potvrzení diagnózy je však potřeba laboratorní vyšetření krve, na které vás odešle lékař.

Při potvrzení celiakie je třeba dodržovat bezlepkovou dietu. Tím většinou dojde k obnově sliznice střeva a jeho správné funkce. Do úplného uzdravení sliznice je důležité doplňovat vitamíny a minerály, především železo, vápník, vitamíny B12, A a D. Více informací o celiakii a bezlepkové dietě najdete i v našem článku Celiakie-intolerance lepku.

Trávení Rady lékárníka

Co je to intolerance na laktózu a jak s ní bojovat?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Intolerance laktózy postihuje zhruba 10-15% populace ČR. Dochází k ní ve chvíli, kdy trávicí systém není schopný správně zpracovat mléčný cukr-laktózu. Za normálních okolností je laktóza rozštěpena enzymem laktázou na glukózu a galaktózu.

Příčinou intolerance na laktózu je právě nedostatečná aktivita nebo přímo nedostatek tohoto enzymu. Nerozštěpená laktóza začne poté ve střevě kvasit vlivem střevních bakterií, což se poté projevuje plynatostí, nadýmáním, průjmem a křečemi v břiše. Dalšími příznaky mohou být pocit plnosti, kručení v břiše, nevolnosti, zvracení, únava, svalové bolesti či bolesti hlavy. Potíže se obvykle zjevují cca půl hodiny až 3-4 hodiny po požití a mohou přetrvávat i několik dní. Pokud máte podezření na intoleranci laktózy, zajděte za svým lékařem, který vaše podezření „prověří“.

Úprava stravy při laktózové intoleranci je individuální. Někomu stačí vyměnit mléko za zakysané mléčné jogurty, kefíry a sýry, které obsahují méně laktózy, díky bakteriím, které se jí živí. Někdo nesnese ani tu trochu zbylé laktózy. V tom případě doporučuji zcela se vyhnout mléku, mléčným výrobkům a všem potravinám, které je obsahují. Nahradit se dají rostlinnými mléky, margaríny, atd.

O tom jak bude vaše tělo reagovat na laktózu rozhoduje i to, v jakém stavu jsou vaše střeva, stres nebo to, zda mléčný výrobek něčím zajíte.

Jak tedy bojovat s intolerancí?

  • Pro zmírnění zažívacích potíží doporučuji zpočátku vyloučit zcela potraviny obsahující laktózu
  • Poté, pokud nemusíte zcela vyloučit mléko a mléčné výrobky, rozdělte si tyto produkty do více menších dávek za den a nejezte (nepijte) je nalačno.
  • Vybírejte „low-lactose“ nebo „lactose-free“ produkty
  • Užívejte pravidelně a dlouhodobě probiotika
  • Štěpení laktózy můžete napomoci doplňky stravy ( Lactanon, Laktoleraza, Lactase enzyme), které obsahují laktázu a užívají se před jídlem obsahujícím laktózu

Občas se intolerance na laktózu zaměňuje s alergií na mléčnou bílkovinu. V tomto případě jde o nepřiměřenou reakci imunitního systému a většinou vzniká velmi rychle po požití alergizující potraviny. Příznaky mohou být podobné. Navíc se mohou přidat kožní, případně dýchací potíže – opuchnutí rtů a jazyka, svědění, kopřivka, potíže s dýcháním až anafylaktický šok.  

Trávení Rady lékárníka

Často mě pálí žáha. Jak se tohoto nepříjemného pocitu zbavit?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Pálení žáhy je poměrně častým jevem. Je to pocit pálení či horka, který vychází z hrudi směrem nahoru do krku. Nepříjemné pocity vznikají následkem dráždění sliznice jícnu kyselou žaludeční šťávou, k čemuž dochází v případě přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače. Kromě pálení či horka můžete pálení žáhy pociťovat jako slanou, kyselou či nahořklou tekutinu vzadu v hrdle, obtíže při polykání, říhání, bolest na nadbřišku, pocit na zvracení či pocit nadmutí.

Zpočátku se objevuje pálení žáhy jen po určitých druzích jídel.

Riziková jídla jsou

  • sladkosti,
  • smažená, mastná, tučná a pikantní jídla,
  • alkohol,
  • káva,
  • citrusové plody,
  • rajčata,
  • česnek,
  • cibule,
  • perlivé nápoje.

Pálení žáhy ale může vyvolat i stres, obezita, kouření nebo těhotenství.

Omezit ho můžete následujícími režimovými opatřeními:

  • Jezte v klidu, pomalu, po menších porcích rozdělených rovnoměrně během dne
  • Do jídel přidávejte kmín, fenykl, rozmarýn, majoránku a další bylinky podporující trávení
  • Vyhněte se smaženým, tučným a mastným pokrmům, pikantním jídlům, alkoholu a dalším pokrmům, které vám pálení žáhy způsobují
  • Snižte hmotnost, přestaňte kouřit
  • Omezte stresové situace
  • Nepřejídejte se
  • Nejezte na noc, poslední jídlo by mělo být 3-4 hodiny před spaním
  • Spěte a odpočívejte na levém boku
  • Po jídle necvičte, dopřejte si chvilku klidu
  • Nenoste upnuté oblečení

Pokud režimová opatření nepomohou, můžete sáhnout po lécích určených proti pálení žáhy.

Antacida pomáhají neutralizovat kyselé žaludeční šťávy. Tyto léky většinou působí téměř okamžitě. Patří sem například Rennie, Gaviscon, Maalox či Talcid.

Druhou skupinou léků jsou ty, které blokují tvorbu žaludeční kyseliny chlorovodíkové.

  • Sem patří léky blokující histaminové receptory v žaludku (Ranisan, Famosan). Jejich účinek nastupuje cca po hodině a působí delší dobu než antacida.
  • Nejvíce používané a nejúčinnější jsou inhibitory protonové pumpy (Helicid, Nolpaza, Ortanol,...). Používají se při častějším pálení žáhy a žaludečních vředech. Účinek nastupuje při pravidelném užívání. Oba tyto typy léků je vhodné užívat na lačno.

Pokud zrovna nemáte po ruce léky, můžete vyzkoušet některou z babských rad.

Od akutních potíží by mohly pomoci lžička sody rozmíchaná ve vodě, kyselá okurka, lžička jablečného octa ve vodě, zázvorový čaj či aloe vera.

V případě častého a dlouhodobého pálení žáhy doporučuji konzultovat stav s lékařem.

Trávení Rady lékárníka

Která probiotika mohu použít pro roční dítě?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Velmi dobré zkušenosti máme s Biopronem nebo Laktobacílky Swiss. Kapsličky stačí rozdělat a vysypat do mléka nebo do příkrmu. Potraviny nesmí být příliš horké.

 

 

Trávení Děti

Poslední dobou mě trápí po jídle nadýmání a nadměrná plynatost. Co s tím?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Pokud vás trápí nadměrná plynatost a nadýmání, můžete použít lék Espumisan
(2 kapsle s jídlem nebo po jídle 3-4x denně) nebo Noball (1-3 kapsle denně). Můžete přidat také laktobacily, které pomáhají srovnat střevní mikroflóru. Snažte se omezit nadýmavé potraviny, při vaření přidávejte kmín, fenykl nebo bazalku. Dbejte na pravidelné vyprazdňování. Pokud by obtíže neustoupily, je nutné navštívit lékaře.

Trávení

Chtěla bych posílit imunitní systém své osmileté dceři pomocí laktobacilů. Slyšela jsem, že rozhodující je počet kmenů v přípravku...? Který přípravek bych měla zvolit?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Pro podporu imunitního systému bych volila kombinaci Laktobacily + imunoglukan. Imunoglukan sirup je určen pro menší děti, kapsle pro větší děti a dospělé. Vhodná je i kombinace hlíva ústřičná s laktobacily 
U laktobacilů je důležitý nejen počet kmenů, ale hlavně počet živých bakterií.
Vhodné jsou např. Biopron, Laktobacily Swiss nebo GS Laktobacily forte.
 

Trávení Děti Imunita

Mohla byste mi poradit, zda existuje přípravek, který by ulevil miminku, které trápí nadýmání/bolení bříška? Co nejlépe použít na prdíky u miminek a novorozenců?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Na nadýmání a bolest bříška u dětí jsou velmi dobré kapičky Espumisan pro miminka a kojence nebo Infacol, které pomohou s nahromaděnými prdíky. 

Použít můžete i kapičky s přírodními oleji Baby calm kapky.

V každém případě bych miminku každý den podávala Biogaiu. Jedná se o kapičky s obsahem probiotik vhodných právě na koliky a bolest břicha u novorozenců a kojenců.

 

Trávení Děti

Mám potíže s plynatostí. Co na to?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Jako rychlou pomoc při plynatosti doporučuji Espumisan, tj. 2 tobolky během jídla nebo po jídle.  Pro celkové zlepšení je vhodné dlouhodobé užívání probiotik (např. Biopron). Pokud by problém byl dlouhodobějšího rázu nebo se zhoršoval, doporučuji návštěvu lékaře.

Trávení

Dá se sehnat v České Republice přípravek Mutaflor Mite?

Mgr. Pavla Horáková Mgr. Pavla Horáková

Tento přípravek se momentálně do ČR nedováží. Na základě lékařského předpisu můžete dostat pouze Mutaflor a to po 20 nebo 100 kapslích.

Trávení


Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám