Lékárna.cz

Intolerance laktózy pod lupou

Dle dostupných zdrojů trpí nějakou intolerancí laktózy přibližně 15 % evropské populace. V Asii a Africe se toto číslo pohybuje dokonce kolem 90 %. Prozradíme, jaké obtíže a příznaky mohou tuto nesnášenlivost provázet, jaké druhy intolerance známe a co dělat, pokud jí trpíte.

Intolerance laktózy pod lupou
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je intolerance laktózy

Intolerance laktózy je částečná nebo úplná neschopnost trávícího traktu zpracovávat laktózu. Důvodem může být nedostatek enzymu laktázy, kterým je mléčný cukr laktóza štěpena.

Pacienti trpící laktózovou intolerancí mají nízké hladiny enzymu laktáza, která štěpí mléčný cukr. Nenaštěpený mléčný cukr ve střevech kvasí a způsobuje nadměrnou produkci plynů, bolesti břicha nebo průjmy.

Na rozdíl od bílkoviny kravského mléka se laktózová intolerance projevuje pouze na zažívacím systému. U většiny lidí není třeba kompletně vyřadit veškeré mléčné výrobky - například jogurty a kvašené mléčné produkty obsahují nízký obsah laktózy a nečiní tak obvykle pacientům velké obtíže. Na trhu jsou i produkty s obsahem laktázy, která pomáhá štěpit mléčný cukr. A tak si budete moci dopřát jednou za čas oblíbený zákusek v kavárně.

Možná vás napadne otázka, jak je možné, že v minulosti jste problémy s mlékem neměli a najednou vám vadí. Odpověď je jednoduchá – tvorba a hladina laktázy se během života mění. Nejvíce se tvoří ihned po narození a v kojeneckém věku, kdy je laktóza v podobě mateřského mléka výhradním zdrojem potravy. S věkem pak produkce enzymu laktázy klesá a u některých jedinců může tento deficit vyvolávat potíže. 

Intolerance není alergie

Intolerance a alergie na laktózu jsou dvě různé metabolické produchy. Zatímco intolerance laktózy je způsobena nedostatkem enzymu laktázy, který rozkládá mléčný cukr laktózu, u alergie se jedná o imunitní odezvu organismu na mléčné bílkoviny, nikoli laktózu.  

Typy laktózové intolerance

 Existují tři typy laktózové intolerance.

  1. Intolerance laktózy vrozená, která je velmi vzácná.
  2. Intolerance laktózy primární, která je výsledkem přirozeného vývoje. Jak člověk stárne, individuálně se snižuje i množství laktázy v trávícím traktu, a to může způsobovat potíže, které však mohou opět samovolně vymizet.
  3. Intolerance laktózy sekundární, která se zpravidla objevuje při postižení střevní sliznice, například při zánětu nebo po ozařování z důvodu onkologické diagnózy.   

Příznaky intolerance laktózy

  • kručení v břiše,
  • bolest břicha,
  • křeče v břiše,
  • průjem,
  • celkové neprospívání,
  • atopický ekzém,
  • nechutenství,
  • pálení žáhy,
  • pocit "plného" žaludku

Klinické příznaky intolerance laktózy však mohou být u každého jedince velmi individuální.

Co dělat při intoleranci laktózy

Různorodost příznaků intolerance laktózy, co do počtu i do intenzity, záleží především na množství přijaté laktózy potravou a na momentálním množství aktivního enzymu laktázy v organismu. Znamená to, že někteří jedinci, i přes intoleranci laktózy, jsou schopni určité množství laktózy ve stravě tolerovat, a mohou bez potíží konzumovat např. výrobky s nízkým obsahem laktózy (máslo, dlouho zrající sýry, zakysané výrobky apod.).

Pokud však pociťujete příznaky laktózové intolerance i po velmi malých dávkách laktózy, je pro vás nejjednodušším řešením, jak se nepříjemným příznakům laktózové intolerance vyhnout – úplně vyřadit laktózu z jídelníčku a důsledně dodržovat bezlaktózovou dietu.

V případě, že si nejste schopni mléčné výrobky či třeba mléko do kávy odpustit, řešením by pro vás mohly být buď bezlaktózové výrobky nebo potravinové doplňky obsahující enzym laktázu, které trávení laktózy výrazně zlepšují.

Dobrá zpráva na konec

Dobrou zprávou pro všechny, kdo trpí intolerancí laktózy je fakt, že pozvolné zařazování laktózy, po malých dávkách, do jídelníčku může toleranci k laktóze opět zlepšit. Jak je tedy vidět z výše uvedených skutečností, život pro milovníky mléka a mléčných výrobků po objevení intolerance laktózy zdaleka nekončí! Možností, jak se s ní vyrovnat, je více než dost a navíc, stále existuje naděje na zlepšení.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Léky na trávení Volně prodejné léky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.