Lékárna.cz

Jak podpořit dětskou imunitu

Naši lékárníci vám poradí, jak nejlépe podpořit dětskou imunitu v zimním období režimovými opatřeními a přírodními prostředky a co dělat, když je dítě opakovaně nemocné. 

Jak podpořit dětskou imunitu
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Zdravá imunita dětí

Imunitní štít je ochránce našeho zdraví. Denně jsme vystaveni působení množství  podnětů, které náš imunitní systém musí zvládnout. Zvlášť v chladnějším období zimy je třeba ohlídat dětem dostatečný přísun nutričních látek ve stravě tak, aby naše tělo dokázalo přirozeně vyrovnávat tyto zvýšené požadavky.

Naši lékárníci pro vás mají tipy, jak podpořit dětskou imunitu během sezónních respiračních onemocnění a viróz: 
  1. Kolostrum je prvotní mateřské mléko, které je přirozeně bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky a další látky důležité pro naše tělo.
  2. Probiotika Správně osídlený mikrobiom hraje důležitou roli nejen pro pravidelné vyprazdňování, dnes se již ví, že složení mikrobiomu střev ovlivňuje také psychiku. Zdraví v ústech a zdravé horní cesty dýchací podpoří orální probiotika (Bactoral), která doporučujeme užívat v případech potřeby opakovaně vždy s týdenní pauzou.
  3. Imunoglukany a betaglukany. Přírodní betaglukany najdeme ovesných vločkách nebo ve známé houbě hlívě ústřičnéVyzkoušejte například sirup z hlívy ústřičné nebo třeba cucavé tablety s příchutí lesních jahod. Imunoglukany najdeme v řadě doplňků stavy ve formě sirupu pro děti.
  4. Rybí olej a omega 3 mastné kyseliny, na který je rybí tuk bohatý, jsou důležité pro naše tělo. Ve formě žvýkacích kapslí navíc už rybí tuk nemá svou typickou pachuť a chutná i dětem.
  5. Rakytník - je bohatý na vitamíny C a A, také na organické kyseliny. Díky tomu všemu jsou rakytníkové želatinky nebo přímo rakytníkový džus vhodnými prostředky pro podporu imunitního systému dětí.
  6. Vitamíny - přirozeně doplňujte vitamíny z ovoce a zeleniny, pokud ale máte pocit, že jich vaše dítě nesní tolik, kolik by bylo potřeba, sáhněte po některém z multivitamínových přípravků pro děti, například ve formě žvýkacích bonbónů.
  7. Otužování -  choďte s dětmi ven za každého počasí a dejte pozor, aby nebyly zbytečně nabalené. Nezapomeňte, že stále běhají a pokud mají na sobě příliš teplé oblečení, mohou se zpotit a snadněji pak prochladnout. S teplotou v místnosti to také není třeba přehánět - na spaní stačí 18° C.
  8. Dostatek spánku - spánek je důležitý pro celkovou regeneraci organismu. Předškolní děti a školáci potřebují zhruba 8 - 10 hodin, aby si úplně odpočinuli a jejich imunitní systém nabral nové síly

Opakované infekty horních dýchacích cest u dětí

Opakované lehké infekce horních cest dýchacích (např. rýma) jsou v dětském věku běžné a u většiny dětí není potřeba speciální lékařské vyšetření. U mladších dětí (1 - 5 let) může jít o 6 - 8 epizod infekcí dýchacích cest s lehčím průběhem a dobrou odpovědí na léčbu v průběhu podzimních a zimních měsíců. U starších dětí (6 - 12 let) jsou v tomto období normální 2 - 4 epizody.

Kdy jít s dítětem na imunologii

Naši lékárníci doporučují následující: pokud u svého dítěte vypozorujete jeden z níže uvedených varovných ukazatelů, je na místě navštívit alergologa či klinického imunologa.
  • 8 a více infekcí dýchacích cest v průběhu 12 měsíců
  • 2 a více zápalů plic za 12 měsíců
  • 2 a více těžkých/komplikovaných zánětů vedlejších nosních dutin za 12 měsíců
  • 2 a více těžkých infekcí v anamnéze (např. zápal mozkových blan, sepse, zánět kostí)
  • rozsáhlá kvasinková onemocnění kůže a sliznic u dětí starších než 1 rok
  • opakované hluboké infekce kůže a měkkých tkání
  • neprospívání, chronický průjem
  • výskyt vrozené poruchy imunity v rodině

Obraťte se na naše lékárníky

V případě, že chcete poradit, jak podpořit dětskou imunitu, neváhejte se obrátit na naše lékárníky v Odborné poradně. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.