Lékárna.cz

Zdravé vaření: Zapečená cizrna s kari

Zdravé vaření: Zapečená cizrna s kari
Sdílet

Cizrnu mají znalci arabské kuchyně spojenu s hummusem, je jeho hlavní ingrediencí. Pokud jste tuto pochoutku ještě nevyzkoušeli v kombinaci s pita chlebem, rozhodně doporučuji. Tento recept však nebude o hummusu, ale o teplém hlavním jídle, kde cizrna hraje prim. Zapečeme si ji totiž v troubě. 

Dnešním receptem chci opět upozornit na to, jak jsou luštěniny výborné a pro naše tělo důležité. Ještě vám s nimi prostě nedám pokoj ;-) 

V předchozím receptu jsme vařili z adzuki fazolí a teď byste rozhodně měli vyzkoušet cizrnu. Nejen kvůli její výborné oříškové chuti, ale hlavně kvůli jejímu složení. Cizrna neboli římský hrách je nadupaná vitamíny, minerály a bílkovinami a skvěle tak vegetariánům nahrazuje maso. 

Jako všechny moje recepty, i tento je poměrně jednoduchý. Nejvíc času vám na něm zabere čekání na změknutí cizrny.

Ingredience na 2–3 porce

  • 250 g cizrny
  • 1 velká nebo 2 menší mrkve
  • 1 cibule
  • sušená rajčata
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany
  • 1 krémový sýr typu Lučina
  • 1/2 lžičky kari 
  • sůl, pepř

Pokud máte rádi pálivé, můžeté k dochucení použít i chilli papričku.

Cizrnu si namočte zhruba den dopředu a poté ji vařte 45–60 minut v tlakovém hrnci (papiňáku). Cibuli nakrájejte na malé kousky, na větší kousky pokrájejte rajčata. Mrkve nastrouhejte na hrubším struhadle. Na dno zapékací mísy nalijte olej a pokryjte ho dohromady smíchanými a okořeněnými ingrediencemi. Smetanu šlehejte s vejci a sýrem. Výsledná hmota by měla mít hladkou konzistenci, proto si na pomoc můžete vzít tyčový mixér. Ušlehanou směsí zalijte cizrnu a vše pečte v troubě na 180–200 °C maximálně 30 minut. 

Tip: Takto zapečená cizrna je výborná s bramborovou kaší. Já jsem si k ní ještě přidala na talíř rukolu. Věřím, že i vám tato kombinace zachutná! 


 

20. říjen 2016
Máte dotaz k článku? Napište nám!

Přečtěte si také

Konopí je dnes dobře známé a používané nejen v medicíně, ale také v kosmetice, kde je jedním z nejčastěji používaných top látek dnešního trhu.

více

Co to je, jaké jsou účinky propolisu a kdo by si na něj měl dát pozor, prozradíme v našem článku.

více

Řepík lékařský byl používaný v magii a léčení již od starodávných dob. K čemu však doopravdy slouží? Prozradíme v našem článku.

více

Co by to byl podzim bez dýně. Pokud jste v létě poctivě zalévali, tak teď už jistě sklízíte tyto na pohled krásné plody, které dovedou posloužit jak k snědku, tak i jako podzimní dekorace. Například…

více
Zeptejte se lékárníka

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.

Zjistit více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.