Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Zapečená cizrna s kari

Zdravé vaření: Zapečená cizrna s kari

Cizrnu mají znalci arabské kuchyně spojenu s hummusem, je jeho hlavní ingrediencí. Pokud jste tuto pochoutku ještě nevyzkoušeli v kombinaci s pita chlebem, rozhodně doporučuji. Tento recept však nebude o hummusu, ale o teplém hlavním jídle, kde cizrna hraje prim. Zapečeme si ji totiž v troubě. 

Zdravé vaření: Zapečená cizrna s kari

Dnešním receptem chci opět upozornit na to, jak jsou luštěniny výborné a pro naše tělo důležité. Ještě vám s nimi prostě nedám pokoj ;-) 

V předchozím receptu jsme vařili z adzuki fazolí a teď byste rozhodně měli vyzkoušet cizrnu. Nejen kvůli její výborné oříškové chuti, ale hlavně kvůli jejímu složení. Cizrna neboli římský hrách je nadupaná vitamíny, minerály a bílkovinami a skvěle tak vegetariánům nahrazuje maso. 

Jako všechny moje recepty, i tento je poměrně jednoduchý. Nejvíc času vám na něm zabere čekání na změknutí cizrny.

Ingredience na 2–3 porce

  • 250 g cizrny
  • 1 velká nebo 2 menší mrkve
  • 1 cibule
  • sušená rajčata
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany
  • 1 krémový sýr typu Lučina
  • 1/2 lžičky kari 
  • sůl, pepř

Pokud máte rádi pálivé, můžeté k dochucení použít i chilli papričku.

V troubě pečená cizrnaCizrnu si namočte zhruba den dopředu a poté ji vařte 45–60 minut v tlakovém hrnci (papiňáku). Cibuli nakrájejte na malé kousky, na větší kousky pokrájejte rajčata. Mrkve nastrouhejte na hrubším struhadle. Na dno zapékací mísy nalijte olej a pokryjte ho dohromady smíchanými a okořeněnými ingrediencemi. Smetanu šlehejte s vejci a sýrem. Výsledná hmota by měla mít hladkou konzistenci, proto si na pomoc můžete vzít tyčový mixér. Ušlehanou směsí zalijte cizrnu a vše pečte v troubě na 180–200 °C maximálně 30 minut. 

Tip: Takto zapečená cizrna je výborná s bramborovou kaší. Já jsem si k ní ještě přidala na talíř rukolu. Věřím, že i vám tato kombinace zachutná! 


Zdravé vaření Lékárny.cz

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám