Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Adzuki fazole s rýží a slzovkou

Zdravé vaření: Adzuki fazole s rýží a slzovkou

Venku nevlídno, a tak bychom se měli zaměřit na jídla, která naše tělo prohřejí a zasytí na delší dobu - salátům tedy už takříkajíc odzvonilo. V jídelníčku pak nejčastěji zapomínáme na luštěniny, přitom jsou skvělým zdrojem bílkovin a podporují celkovou vitalitu. Vpusťte do své kuchyně fazole adzuki, které jsou dobře stravitelné a zastávají pevné místo v čínské medicíně. 

Zdravé vaření: Adzuki fazole s rýží a slzovkou

Adzuki jsou mými osobními favority mezi fazolemi. Mají výtečnou chuť, jsou brzy vařené a škála jídel, do kterých se hodí, je opravdu široká. V neposlední řadě je ocení naše ledviny.

Oblíbila jsem si také Slzovku obecnou (neboli Jobovy slzy). Pokud jste o této superpotravině ještě neslyšeli, není divu. Ani já jsem dlouho neměla tu čest. Přitom se však jedná o nejdéle pěstovanou obilovinu na světě a i ona je základem tradiční čínské medicíny, ve které je ceněna pro svůj příznivý vliv na fungování sleziny a kvalitu pleti. 

Použité suroviny

  • 250 g adzuki fazolí (vystačí na 2 porce)
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • sušená rajčata
  • olivový olej
  • 2 ks bobkového listu + bazalka + sůl + černý pepř
  • pro zjemnění chuti můžete použít trochu smetany 
  • větší hrst Slzovky obecné
  • 250 g rýže

Postup

Adzuki fazole a slzovku se vyplatí máčet ve vodě (nejprve však propláchnout v sítu) alespoň hodinu předem, ideálně však den dopředu. Já vařím luštěniny v talkovém hrnci, a tak se celkem dobře uvaří i bez namáčení. Slzovku ale budeme vařit současně s rýží, a kdyby si před tím nestihla dostatečně odpočinout ve vodě, bylo by to na ni málo. Slzovku tedy radím namáčet vždy.

Nejprve si uvařte fazole, vařte je asi 30 minut spolu s bobkovým listem, poté dejte do druhého hrnce s osolenou vodou vařit rýži, jak jste zvyklí, a přihoďte k ní hrst slzovky. Uvidíte, že díky ní přestane být rýže nudnou přílohou. Mezitím na oleji osmahněte cibulku, poté na ni přidejte na kousky nakrájenou papriku a sušená rajčata - vše zalijte trochou vody a poduste pod pokličkou. Dále přidejte uvařené fazole a teprve nyní je osolte, opepřete a přidejte na kousky nakrájenou bazalku. Konzistence by měla být kašovitá, přispět k ní může i přidaná smetana, která pokrm také zjemní. Na závěr přidejte lisovaný česnek a vše dobře promíchejte. 

Nechte si chutnat!


Zdravé vaření Lékárny.cz

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám