Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Netradiční přílohy - polenta, pohanka, amarant

Polenta, pohanka a amarant se vám představují jako skvělé přílohy nebo lehké hlavní jídlo. Zpestří váš jídelníček a tělu dodají prospěšné látky. Pokud si nerozumíte s lepkem, určitě oceníte, že se jedná o bezlepkové plodiny. 

Zdravé vaření: Netradiční přílohy - polenta, pohanka, amarant
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Polenta

S polentou, tedy kukuřičnou moukou, jdou dělat divy! Připravit z ní můžete kaši nebo kukuřičnou placku, která nahradí pečivo. My jsme si ale zamilovali její krémovou podobu, a proto vám nabízíme recept na 2–3 porce této dobroty...

Polenta se špenátem a houbami

Co budete potřebovat:

  • 200 g BIO polenty
  • 200 g čerstvých listů špenátu (použít můžete i mražený)
  • 250 g čerstvých nebo sušených hub (sušené předem namočte na 10 min do vody)
  • 1 větší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce/plátky másla nebo Ghí (a kdo chce, přidá tavený sýr)
  • sůl, pepř
  • ideálně čerstvý libeček

Postup:

Propláchněte špenátové listy (pokud použijete mražený listový špenát, nechte ho pořádně okapat) a mezitím si nadrobno pokrájejte cibulku a česnek na plátky. Připravte si větší hrnec nebo hlubší pánev a cibulku se stroužky česneku lehce zpěňte na olivovém oleji. Jakmile chytnou zlatavou barvu, přidejte pokrájené houby na plátky a opět lehce zpěňte. Poté přidejte očištěný špenát, osolte, opepřete, přidejte 1 lžíci čerstvého másla a vše duste do změknutí, tedy asi 10 minut.

Mezitím si připravte polentu. Vodu v hrnci osolte, přiveďte k varu a polentu pomalu za stálého míchání přisypávejte. Stále míchejte, aby se vám nevytvořily hrudky. Dejte pozor, polenta při varu vysoko prská!

Za 3 minuty je polenta hotová. Vmíchejte do ní lžíci másla, pro jemnější chuť můžete přidat i 2 kostky taveného sýra. Míchejte, dokud se obojí v polentě dokonale nerozpustí. Servírujte se snítkou libečku.

Pohanka

Pohanka se doporučuje jíst hlavně v chladném období, protože skvěle prohřívá organismus. Nejvíce ji ale ocení cévní systém - obsahuje totiž rutin, který se podílí na jeho pružnosti, navíc je výborným antioxidantem a skvěle podporuje práci vitaminu C v našem těle.

Když ji chcete bez velkého vymýšlení nových receptů rychle zařadit do jídelníčku, prostě sáhněte po pytlíčku pohanky ve chvíli, kdy byste jinak použili rýži. My si ji připravíme tak, jak ji ve středověku rozhodně neznali: s kukuřicí a tuňákem. 

Pohankové rizoto

 Suroviny na 2 porce:

Postup:

Pohanku vařte v osolené vodě dvojnásobného objemu s větší špetkou bujónu 20 minut. Na oleji mezitím osmahněte cibulku dozlatova, poté přidejte kukuřici a tuňáka - osolte, opepřete a smíchejte s vařenou pohankou. Vše osmahněte ještě společně. Takto připravené rizoto můžete a nemusíte posypat strouhaným sýrem. 

Amarant

Pokud k přípravě pokrmů zvolíte drobounké kuličky (velikostí podobné kuskusu) amarantu neboli laskavce, neubráníte se tomu, aby byl výsledek vždy mírně křupavý. Zároveň se ale také neubráníte tomu, abyste díky této superpotravině vstřebali velké množství bílkovin, vlákniny, minerálních látek a vitaminů. 

Amarantem plňte... cokoliv - využijte ho jako nádivku, případně smíchejte s rýži, čímž ji chuťově ozvláštníte. 

Žampiony s nádivkou z amarantu

Co budete potřebovat:

  • amarant 
  • česnek 
  • 1 vejce od spokojené slepice
  • libovolné bylinky ze zahrádky 

Postup:

Propláchnutý amarant vařte 30 minut v dvojnásobném množství osolené vody. Po vychladnutí ho smíchejte s prolisovaným česnekem, vejcem a bylinkami. Plnit ho můžete do žampionů, rajčat a paprik (a posypat nastrouhaným sýrem), které následně pečte v troubě nebo grilujte.  

Připomeňme si, že v jiném  článku jsme vařili z jáhel, bulguru a kuskusu.

27. leden 2022

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.