Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Netradiční přílohy - jáhly, bulgur, kuskus

Rýže, těstoviny, brambory a knedlíky... jsou fajn, jsme na ně zvyklí, ale možná už to začíná být trochu nuda. Někdy je dobré vpustit do kuchyně nový vítr a dát šanci přílohám, které moc neznáme. Seznamte se s jáhlami, bulgurem a kuskusem. Určitě vás mile překvapí.

Zdravé vaření: Netradiční přílohy - jáhly, bulgur, kuskus
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jáhly

Jáhly (kuličky z prosa setého) vlastně nejsou ničím novým, spolu s kroupami vždy patřily do staročeské kuchyně (slovo jáhelník určitě dobře znáte). Jenže pak jsme na ně zapomněli:- ( A to je škoda, protože jsou výborné jak ve sladké, tak i ve slané verzi a navíc jsou bezlepkové

Jáhlová kaše

Často si přečtete radu, že jáhly je potřeba nejprve spařit horkou vodou, aby z nich vyšla hořkost. Když zapomenete, tak se také nic nestane, hořkost není tak výrazná.

Pokud si chcete uvařit kaši jen pro sebe k snídani, bude vám jich stačit větší hrst, kterou vařte ve vodě v poměru 1:2 až 1:3 po dobu 15 minut se ždibíčkem soli.

Ke konci vaření přidejte jablíčko nakrájené na kousky, rozinky nebo jiné sušené ovoce, skořici, oříšky a med. Nejlépe vše z vlastní zahrádky (či sousedova úlu) a tedy BIO :-) A snídaně je hotová. 

Jáhlové noky

  • 1 šálek BIO jáhel
  • 1 vajíčko od domácí slepice
  • 2 šálky BIO kukuřičné mouky
  • 1 šálek BIO ječné mouky (aby byly nočky bezlepkové, můžete využít i jakoukoliv bílou bezlepkovou mouku)
  • špetka soli
  • čerstvé bylinky ze zahrádky - petržel, saturejka a pažitka

Množství vody a jáhel a doba vaření je stejná jako u kaše. Poté nechte jáhly vystydnout a ze všech surovin vytvořte těsto, které drží u sebe a ze kterého se dají vytvořit krásně kulaté noky. Dejte je vařit do osolené vroucí vody, dokud nevyplavou na povrch (5–10 minut). Noky najdou uplatnění všude tam, kde běžné knedlíky, tedy v omáčkách a jako příloha k masu. Můj osobní tip je smetanová omáčka s houbami.

Bulgur

Nic jiného než chválu na bulgur ode mě nečekejte. Bulgur je nejlepší! Ale co to vlastně je? Bulguru lze sehnat různé druhy - nejčastěji je ale namáčeným, usušeným a nasekaným produktem pšenice. Bulgur je předvařený, a proto jeho příprava zabere jen chvilku. Pokud byste ve svém jídelníčku rádi nahradili rýži, bulgur je k tomu jako stvořený. Chutný je ale jak teplý, tak i studený.

Bulgurový salát

Můžete ho mít hotový za 10 minut, když ho dáte vařit v osolené vodě v poměru 1:1, dokud ji všechnu nepojme, a pak ho ještě necháte chvilku dojít v páře pod pokličkou. Nebo taky za 30 minut, bez vaření, jen ho necháte nabobtnat v horké vodě.

Nakrájet do něj můžete okurku, rajče, sýr nebo vajíčko a přidat špetku černého pepře a zakápnout BIO olivovým olejem.

Kuskus

Kuskus je na rozdíl od svých dvou kolegů dříve hotový a díky němu můžeme nejsnadněji přičichnout k orientální kuchyni. Kuskus (jinak také Cous Cous) je krupičkou z ječmene, prosa nebo pšenice. Jeho příprava je opravdu jednoduchá, stačí ho jen zalít vroucí vodou, hladina vody by měla být zhruba 1 cm nad vrstvou kuskusu, a nechat pod pokličkou nabobtnat. Nebo ho můžete rovnou dusit a současně zapékat v troubě spolu s jinými surovinami. Což je také případ dalšího receptu.

Tymiánovo-česnekový kuskus s pečenou zeleninou

Kuskus promíchejte s lisovaným česnekem, najemno nakrájeným tyminánem a 3 lžícemi olivového oleje, vysypte ho na dno zapékací mísy a zalijte trochou osolené vody. Na kuskus nakrájejte zeleninu, kterou máte rádi - v tomto receptu jsem použila cuketu, rajče a cibuli - osolte ji, případně okořeňte např. kořením na grilovanou zeleninu. Zapékací mísu přiklopte poklopem a vše pečte půl hodiny. 

Jáhly, bulgur i kuskus jsou skvělé jako příloha, ale také jako lehká večeře. A příště na nás čeká polenta, amarant a pohanka.

29. leden 2022
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Obiloviny Diety a hubnutí

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.