Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Doma pečený chléb a tipy na pomazánky k němu

Upéct chleba není žádná věda. A moci se zakousnout do křupavého a ještě teplého krajíce je prostě slast. Proto se dejte do pečení tohoto tradičního druhu pečiva u vás doma. Nevadí, že nemáte domácí pekárnu, staňte se sami pekařem nebo pekařkou a nechte ve svých rukách vzniknout těsto, které si můžete vyšeperkovat podle své chuti. Získat tak můžete například chléb s nejrůznějšími semínky, chléb cibulový nebo se sušenými rajčaty apod.

Zdravé vaření: Doma pečený chléb a tipy na pomazánky k němu
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Supermarkety nás sice lákají na čerstvě upečený chléb z jejich pekárny, ale většinou jde o ten ze zmraženého polotovaru. Byly doby, kdy jsme rozdíl nepoznali – neměli jsme jak – dneska už se to u každého druhu pečiva můžeme dočíst. Luštit drobná písmenka ale časem omrzí a navíc člověku líp chutná, když ví, co jí a že si to, co jí, zvládl uvařit/upéct sám.

Tohle jsme si řekli i u nás v Lékárně a na jednu z porad přichystali zdravou variantu chlebíčků, které nebyly ničím jiným než krajíci vlastnoručně upečeného chleba s domácími pomazánkami. A že se nám povedly... zdravé chlebíčky jsme si navíc hezky ozdobili ředkvičkami, slunečnicovými a lněnými semínky, olivami a hroznovým vínem. Na klasické chlebíčky si v tu chvíli myslím nikdo nevzpomněl :-)

Jak si takový chléb upéct?

Já sama domácí pekárnu nemám, takže si chléb upečeme v troubě. Pokud chcete rituál pečení chleba ještě o něco povýšit, vyrobte si domácí kvásek, ze kterého upečete mraky chlebů, jejichž chuť bude nenahraditelná. O osobní zkušenost s kváskem se bohužel podělit nemůžu, ale internet nabízí mnoho návodů na jeho přípravu.  

Co budete potřebovat

  • 500 g mouky (klasické hladké, žitné nebo špaldové... nebo si je můžete smíchat, jako jsem to udělala já)
  • 1/2 kostky droždí
  • sůl
  • trošku cukru
  • hrnek vlažné vody

Do mouky vyhloubíme důlek a nalijeme do něj vodu (ne všechnu), do vody rozdrobíme kvasnice a jemně posypeme trochou cukru a necháme půl hodiny kynout u tepla. Poté přidáme sůl a zpracujeme těsto (v tuto chvíli můžeme přidat další vlažnou vodu, záleží na konzistenci těsta), které necháme opět kynout u tepla 45 minut až hodinu. Bochník poté můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem nebo slanou vodou a navrch ho posypat kmínem či semínky (ty můžete použít také přímo do těsta). Pečeme ho v troubě na 180–200 °C zhruba hodinu.

Chléb si samozřejmě můžete připravit také z bezlepkové mouky. A pokud se bojíte, pečení si můžete zjednodušit již předchystanými směsi mouk (doba kynutí se sice téměř nezkrátí, ale na takovém postupu se nedá nic zkazit). 

A co si na ten chleba namazat?

Představím vám jednoduché pomazánky, na kterých jsme si pochutnávali během naší porady. Z uvedených ingrediencí vytvoříte pomazánky, které by vám co do množství měly vyjít pro vás a zároveň i pro pohoštění návštěvy:-)

  • Mrkvová pomazánka od Kláry

Budete potřebovat 2 mrkve, půlku petržele, plátek celeru – vše nastrouháme najemno a přidáme na kousíčky nakrájenou cibuli. Poté vše smícháme se 2/3 kelímku pomazánkového másla, lžící majonézy, na závěr osolíme, opepříme.

  • Pomazánka z červené řepy od Petry

2 střední řepy necháme chvilku povařit a pak je nastrouháme na středním struhadle (spíše tedy nahrubo), přidáme 1 pomazánkové máslo nebo Lučinu, šťávu z 1/4 citronu, 1 lžíci hořčice (můžete dát kremžskou nebo dijon), sůl, pepř a mleté hořčičné semínko (pomazánka se pak stane trochu ostřejší).

  • Cottage pomazánka s kápií od Dany

Do pomazánky použijete 1 cottage sýr (obyčejný nebo pažitkový), 1 bílý smetanový jogurt, nadrobno nakrájenou cibuli šalotku, sůl, pepř a 2 lžičky naložené kápie (tu necháme okapat) a pažitku – oboje nakrájíme najemno. 

  • Celerová pomazánka od Janka

Nastrouhaný celer smíchejte s vaničkou polotučného tvarohu, osolte a podle toho, na co si troufáte, přidejte 1 nebo 2 stroužky česneku. S celerem si bude perfektně rozumět i pažitka. 

  • Bylinkové máslo od Zuzky

Bylinkové máslo je opravdu jednoduché. Základem je tady samozřejmě máslo a menší poměr tvarohu, špetka soli a pak tyto čerstvé bylinky: libeček, majoránka, pažitka, saturejka, meduňka. Bylinky si můžete také samozřejmě koupit sušené.

3. listopad 2016
Navštivte související produktové kategorie
Bezlepkové směsi na chléb Diety a hubnutí Bio potraviny

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.