Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Bezlepkový makovec s ořechy a jablíčky

Dnešním receptem na makovec budeme pokračovat v bezlepkovém vaření a pečení. Do mé kuchyně si totiž našla cestu kokosová mouka. Chvilku jsem okolo ní sice kroužila bez jediného nápadu, co si s ní počít, ale nakonec jsem moc ráda, že se naše cesty zkřížily.

Zdravé vaření: Bezlepkový makovec s ořechy a jablíčky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento recept na bezlepkové sladké pečení je specifický tím, že se jedná o velmi vláčný (až mokrý) moučník, který v sobě kombinuje dle mého názoru ideální chuť jablek, vlašských ořechů a máku. Kromě toho, že se v něm nesetkáte s lepkem, je možné si jej přizpůsobit i tak, že v něm nahradíte klasické mléko jakýmkoliv rostlinným.

Kokosová bezlepková mouka obsahuje obrovské množství vlákniny a bílkovin, málo jednoduchých cukrů a vyrábí se sušením čerstvé kokosové dužiny, která se rozemele na hrubší prášek. Její mírně nasládlá chuť umožňuje při pečení použít méně sladidla, než jsme běžně zvyklí. Nejsme ale zvyklí ani na to, aby nějaká mouka tolik absorbovala vše tekuté, jako to umí právě tato. Počítejte tedy s navýšením množství vajíček, mléka i tuku a v případě dominantního poměru kokosové mouky v receptu také s ne zcela obvyklou konzistencí těsta i závěrečného výsledku.

Použité ingredience

Všechny ingredience smíchejte a rozprostřete na vymazaný plech či pekáč. Pečte cca půl hodiny na 200 °C. Mezitím si připravte tvaroh, kterým pak makovec povrchu potřete. Budete na něj potřebovat:

Datle zalijte horkou vodou a nechte je zhruba 15 minut máčet, poté je rozmixujte na pastu (nevadí, když vám zůstanou i kousky – to se stalo neplánovaně i mně, protože jsem neměla úplně ideální mixér, a výsledek byl nakonec moc fajn) a přidejte celý tvaroh a lžíci datlového sirupu. Po vychladnutí makovec potřete a posypte skořicí a máte hotovo.

19. září 2019

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.