Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Zázračné vlastnosti olivového oleje

Zázračné vlastnosti olivového oleje

Péče o tělo Zdraví z přírody Tuky

Olivový olej má úžasné přednosti pro naše tělo. Představíme vám 4 největší!

Zázračné vlastnosti olivového oleje

 

Zajímavost o produktu: Vysoká teplota při smažení může způsobit změnu chuti a vůně oleje, ale to nesnižuje jeho nutriční hodnoty. Je důležité, aby olej nedosáhl kouřového bodu, který se u extra panenského olivového oleje (v závislosti na kvalitě) pohybuje mezi 185°C až 204°C. Pokud však chcete z olivového oleje získat co nejvíce užitku, je jeho použití ve studené kuchyni nejlepší volbou.

Který olivový olej je nejlepší? 

Ne všechen olej, na který narazíte v obchodě je ale kvalitní. Levnější verze olivového oleje jsou totiž často extrahovány pomocí chemikálií a v horších případech jsou dokonce ředěny zcela jinými levnějšími oleji. Nejlepší typ olivového oleje je extra virgin, neboli extra panenský. Aby mohl nést toto označení, musí totiž splňovat přesné standardy týkající se chutě a vůně a také musí být získáván přírodní cestou. Má vysoký obsah fenolických antioxidantů, díky kterým je právě považován za tolik prospěšný.

Náš tip: Při výběru olivového oleje se zaměřte hlavně na jeho kvalitu, složení a způsob zpracování.

4 výhody olivového oleje

1. Olivový olej na opalování

Hledáte způsob, jak získat dokonalé opálení jako od moře? Pak potřebujete právě extra panenský olivový olej. Jeho lesk přitahuje na kůži sluneční paprsky, tím se aktivují melanocyty, pokožka produkuje více melaninu a tím pádem vzniká i výraznější opálení. Olivový olej navíc pokožku vyživuje a hydratuje, takže opálení vydrží mnohem déle. A pokud chcete, aby vaše barva byla opravdu dokonalá, použijte na opalování olivový olej s citronem nebo mrkvovou šťávou.

Lékárnice Pavla upozorňuje: Olivový olej v žádném případě nedokáže nahradit opalovací krém. Pro ochranu před UV zářením je tedy při opalování zcela nezbytné kombinovat olivový olej s olejem s patřičným SPF faktorem.

2. Olivový olej jako prevence nádorových onemocnění

Rakovina je jednou z nejčastějších příčin úmrtí na světě. V oblastech, kde má konzumace olivového oleje pevnou tradici, je však výskyt zhoubných nádorů nižší a řada vědců se domnívá, že za tím je právě olivový olej a strava zaměřená na dostatečný přísun zeleniny a ovoce a snížený příjem masa a masných výrobků. Antioxidanty obsažené v olivovém oleji totiž snižují oxidační poškození způsobené volnými radikály, o nichž se předpokládá, že jsou hlavními spouštěči rakoviny a odborné studie poukazují na to, že sloučeniny obsažené v olivovém oleji dokáží bojovat se zhoubnými buňkami.

Náš tip: Nahraďte běžné rostlinné tuky v kuchyni kvalitním olivovým olejem a z části nahraďte i tuky živočišné. Krom pravděpodobné prevence vzniku nádorového onemocnění také budete v lepší kondici.

3. Olivový olej má silné protizánětlivé vlastnosti

Chronické záněty v těle jsou považovány za příčinu vzniku mnoha zdravotních komplikací, a to včetně srdečních onemocnění, metabolického syndromu a diabetu 2. typu, Alzheimerovy choroby, artritidy a rakoviny. Extra panenský olivový olej se svými antioxidanty má pro organismus zcela výjimečné protizánětlivé účinky. Za nejvýznamnější antioxidant je považován oleokantal, o němž bylo prokázáno, že v těle funguje podobně jako ibuprofen.

Zajímavosti z výzkumu: Další výzkum také naznačuje, že kyselina olejová, hlavní mastná kyselina obsažená v olivovém oleji, snižuje hladiny důležitých markerů zánětů, jako je například C-reaktivní protein (CRP). Je také prokázáno, že středomořská strava bohatá na olivy a produkty z nich vyrobené pomáhá k očistě vnitřních orgánů a vhodná je i přímo detoxikace jater pomocí olivového oleje.

4. Olivový olej a nadváha

Všichni dobře víme, že konzumace tučných jídel je jednou z hlavních příčin vzniku nadváhy, potažmo obezity. Existují ale studie, které dokazují, že strava bohatá na olivový olej na nárůst hmotnosti vliv nemá, spíše naopak často přispívá k její redukci.

Náš tip pro zdraví: Strava, v níž 80 % tuků tvoří olivový olej, je spojována s výrazně lepším zdravím a kondicí, s cholesterolem v normálních hodnotách a díky antioxidantům i s odstraněním nežádoucích škodlivin z těla.
Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám