Lékárna.cz

Zázračné vlastnosti olivového oleje

Olivový olej se hodí nejen do kuchyně. Jaké má přednosti? Prozradíme v našem článku.

Zázračné vlastnosti olivového oleje
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Zajímavosti o olivovém oleji

Vysoká teplota při smažení může způsobit změnu chuti a vůně oleje, ale to nesnižuje jeho nutriční hodnoty. Je důležité, aby olej nedosáhl kouřového bodu, který se u extra panenského olivového oleje (v závislosti na kvalitě) pohybuje mezi 185°C až 204°C. Pokud však chcete z olivového oleje získat co nejvíce užitku, je jeho použití ve studené kuchyni nejlepší volbou.

Který olivový olej je nejlepší? 

Ne všechen olej, na který narazíte v obchodě je ale kvalitní. Levnější verze olivového oleje jsou totiž často extrahovány pomocí chemikálií a v horších případech jsou dokonce ředěny zcela jinými levnějšími oleji. Nejlepší typ olivového oleje je extra virgin, neboli extra panenský. Aby mohl nést toto označení, musí totiž splňovat přesné standardy týkající se chutě a vůně a také musí být získáván přírodní cestou. Má vysoký obsah fenolických antioxidantů, díky kterým je právě považován za tolik prospěšný.

Náš tip

 Při výběru olivového oleje se zaměřte hlavně na jeho kvalitu, složení a způsob zpracování.

4 výhody olivového oleje

1. Olivový olej na opalování

Hledáte způsob, jak získat dokonalé opálení jako od moře? Pak potřebujete právě extra panenský olivový olej. Jeho lesk přitahuje na kůži sluneční paprsky, tím se aktivují melanocyty, pokožka produkuje více melaninu a tím pádem vzniká i výraznější opálení. Olivový olej navíc pokožku vyživuje a hydratuje, takže opálení vydrží mnohem déle. A pokud chcete, aby vaše barva byla opravdu dokonalá, použijte na opalování olivový olej s citronem nebo mrkvovou šťávou.

Olivový olej nenahrazuje opalovací krém!

Olivový olej v žádném případě nedokáže nahradit opalovací krém. Pro ochranu před UV zářením je tedy při opalování zcela nezbytné kombinovat olivový olej s olejem s patřičným SPF faktorem. 

2. Olivový olej jako prevence nádorových onemocnění

Rakovina je jednou z nejčastějších příčin úmrtí na světě. V oblastech, kde má konzumace olivového oleje pevnou tradici, je však výskyt zhoubných nádorů nižší a řada vědců se domnívá, že za tím je právě olivový olej a strava zaměřená na dostatečný přísun zeleniny a ovoce a snížený příjem masa a masných výrobků. Antioxidanty obsažené v olivovém oleji totiž snižují oxidační poškození způsobené volnými radikály, o nichž se předpokládá, že jsou hlavními spouštěči rakoviny a odborné studie poukazují na to, že sloučeniny obsažené v olivovém oleji dokáží bojovat se zhoubnými buňkami.

Náš tip

Nahraďte běžné rostlinné tuky v kuchyni kvalitním olivovým olejem a z části nahraďte i tuky živočišné. Krom pravděpodobné prevence vzniku nádorového onemocnění také budete v lepší kondici.

3. Olivový olej má silné protizánětlivé vlastnosti

Chronické záněty v těle jsou považovány za příčinu vzniku mnoha zdravotních komplikací, a to včetně srdečních onemocnění, metabolického syndromu a diabetu 2. typu, Alzheimerovy choroby, artritidy a rakoviny. Extra panenský olivový olej se svými antioxidanty má pro organismus zcela výjimečné protizánětlivé účinky. Za nejvýznamnější antioxidant je považován oleokantal, o němž bylo prokázáno, že v těle funguje podobně jako ibuprofen.

Zajímavosti z výzkumu

Další výzkum také naznačuje, že kyselina olejová, hlavní mastná kyselina obsažená v olivovém oleji, snižuje hladiny důležitých markerů zánětů, jako je například C-reaktivní protein (CRP). Je také prokázáno, že středomořská strava bohatá na olivy a produkty z nich vyrobené pomáhá k očistě vnitřních orgánů a vhodná je i přímo detoxikace jater pomocí olivového oleje.

4. Olivový olej a nadváha

Všichni dobře víme, že konzumace tučných jídel je jednou z hlavních příčin vzniku nadváhy, potažmo obezity. Existují ale studie, které dokazují, že strava bohatá na olivový olej na nárůst hmotnosti vliv nemá, spíše naopak často přispívá k její redukci.

Náš tip

Strava, v níž 80 % tuků tvoří olivový olej, bývá spojována s výrazně lepším zdravím a kondicí, s cholesterolem v normálních hodnotách a díky antioxidantům i s odstraněním nežádoucích škodlivin z těla.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.