Lékárna.cz

Zánět močových cest

V lidském těle jsou k infekcím nejnáchylnější dýchací cesty. Močové ústrojí stojí v tomto pomyslném žebříčku hned na dalším místě.

Zánět močových cest
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co to je zánět močových cest

Zánět močových cest je velmi rozšířený problém, který potrápí občas většinu z nás. Zánět močového měchýře a močové trubice je vlastně infekce močových cest. Tímto onemocněním trpí převážně ženy. 20 % z nich tuto nemoc prodělá aspoň jednou za rok - ženská močová trubice je totiž kratší než mužská, a proto je cesta bakterií do močového měchýře snazší.

Bohužel, jedná se o nemoc, která se často objevuje opakovaně, a proto je nutné zpravidla zahájit léčbu antibiotiky. Vracející se infekce mohou totiž navodit vážná onemocnění ledvin. Stejně tak přesun zánětu do ledvin je velmi nebezpečný a může dojít až k jejich zanícení. Takový zánět obzvlášť zatěžuje těhotné, děti či starší lidi.

Příčiny vzniku zánětu močových cest

Zánět močových cest způsobují bakterie. Může vznikat i potlačováním nucení k močení či nedostatečnou hygienou.

Zánět může vyvolat i plod v těhotenství, tím, že stlačuje močový měchýř. Další příčinou může být i oslabená imunita.

Rizikovým obdobím je menopauza, která často souvisí s inkontinencí a nižší hladinou pohlavních hormonů.​ Může se objevit po podráždění či poranění při pohlavním styku.

Ohrožení jsou i diabetici - krevní cukr může být vylučovaný do moče, čímž vzniká sladké prostředí v močových cestách, kde se mnohem snáz šíří bakterie a následně pak vzniká infekce s mnohem těžším průběhem.

Příznaky zánětu močových cest

  • křeče v podbřišku
  • časté nucení k močení a zároveň neschopnost moč vyloučit
  • bolest a pálení při močení
  • zkalená, páchnoucí či tmavá moč
  • vylučování krve v moči
  • pokud se objeví nevolnost, zvýšená teplota či bolest v bedrech, zánět se již zřejmě přesunul do ledvin

Léčba zánětu močových cest

Zánět se diagnostikuje jednoduchým vyšetřením z moči. Vždy je nutná rychlá léčba antibiotiky. Jako doplňkovou léčbu při infekčních urologických onemocněních můžeme vybírat i z  léků volně prodejných či urologických čajových směsí. Vhodné je také pít dostatečné množství čisté vody.

Zánět močových cest u dětí

Po zahájení antibakteriální léčby zajistěte, aby dítě bylo v teple, mělo klid a dohlédněte na pravidelný pitný režim. Ten je důležitý proto, aby nedošlo k ulpění bakterií na sliznici močových cest.

Dítěti nabídněte vodu nebo jeho oblíbený čaj. Speciální urologické čajové směsi, sycené nebo sladké nápoje, nejsou pro děti vhodné!  Jinou možností je podat dítěti brusinkovou šťávu nebo džus lehce oslazený medem

Podpora normální funkce močových cest

Ten, kdo prodělává zánět častěji, snaží se předcházet jeho vzniku. Správné fungování močových cest můžeme podpořit řadou přírodních doplňků stravy . Většinou jsou ve formě tablet, výjimečně jako sirup.

Brusinky 

Téměř všechny doplňky stravy podporující normální funkci močových cest obsahují brusinku, která je v posledních letech velmi oblíbená. Funguje také jako silný antioxidant, podporuje přirozenou obranyschopnost těla. Za velmi vhodný se považuje přípravek s obsahem extraktu od 500 mg v kapsli. Brusinky lze konzumovat i čerstvé či sušené nebo též brusinkovou šťávu bez cukru, případně borůvkovou šťávu.

Další vhodné doplňky pro podporu funkce močových cest

  • Probiotika - jsou vhodným doplňkem v případě užívání antibiotik,
  • Vitamín C - moč se jím okyseluje a přestává být méně náchylný k působení bakterií,
  • Echinacea - podporuje obranschopnost organismu

Přírodní pomocníci 

V urologických čajích můžeme najít tyto bylinky: bříza, jehlice trnitá, kontryhel, přeslička, rybíz černý, truskavec, vrbovka, zlatobýl, medvědice, tužebník či svízel. 

Dobré rady při zánětu močových cest

Záněty močových cest se mohou vracet - klidně i po několika dnech od zaléčení. 

Existuje řada pravidel, které vám přijdou na mysl témě ihned. Tekutiny, teplo a hygiena jsou ty nejzásadnější, které napadnou asi každého. Jsou však i další věci, které si často lidé trpící záněty neuvědomují. Tyto rady je vhodné dodržovat i jako prevenci:

  • vypijte denně nejméně 2,5 l tekutin,
  • pijte ideálně sklenku vody každou hodinu, moč se tím zředí a škodlivé látky se rychleji vyplaví z těla,
  • opatrně s pitím ovocných čajů, kávy a džusů jiných než brusinkových,
  • nezadržujte moč zbytečně dlouho,
  • vyvarujte se prochladnutí, dbejte na teplo,
  • dávejte pozor na promočené boty či holá záda,
  • dbejte na hygienu, často se myjte,
  • preferujte bavlněné prádlo,
  • po plavání v bazénu se převlékejte do suchého,
  • dejte přednost přírodním prostředkům či prostředkům intimní hygieny před klasickými mýdly,
  • nepoužívejte parfémované hygienické potřeby ani deodoranty na intimní místa,
  • zkuste sedací koupel z odvaru řepíku, heřmánku, březového listí nebo hypermanganu,
  • dbejte na pravidelnou stolici - zácpa může podporovat množení škodlivých bakterií,
  • jezte dostatek vlákniny a probiotik.

Tip naší lékárnice - Sedací lázeň

U žen, které trpí opakovanými záněty močového měchýře doporučuji dbát velmi na pravidelnou stolici a při prvních příznacích vyzkoušet sedací okyselující lázeň s trochou jablečného octa ve vlažné vodě, pitím dostatečného množství čisté vody, zařazením probiotik a brusinkové šťávy bez cukru. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.