Lékárna.cz

Za únavou a bolestmi hlavy může stát nedostatek železa

Vysvětlíme vám, co může způsobit nedostatek železa a také poradíme, jak jej do organismu účinně doplnit.

Za únavou a bolestmi hlavy může stát nedostatek železa
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Anémie z nedostatku železa

Anémie z nedostatku železa (tzv. sideropenická anémie) je v současné době nejčastějším hematologickým onemocněním a v celosvětovém měřítku dokonce nejčastější chorobou vůbec. V České republice jí trpí asi 5 % mužů a 8–20 % žen, v rozvojových zemích je však její výskyt mnohem vyšší, uvádí se 30–70 % populace.

Víte, že... existují 2 typy železa?

Existují 2 typy železa – hemové a nehemové. Hemové železo se vyskytuje jen v živočišných produktech. Nehemové železo můžeme najít jak v rostlinných, tak i živočišných produktech. Z hemového železa se vstřebává zhruba 10-25 %, z nehemového pouze 8-10 %. Vstřebávání železa podporuje vitamín C a kyselost žaludku. (Mgr. Pavla Horáková)

Proč dochází k nedostatku železa

Nedostatek železa se úzce váže na krevní ztráty, mezi které patří mimo jiné i pravidelné silné menstruační krvácení. Další příčinou chudokrevnosti mohou být i některá onemocnění, která se s chronickým krvácením pojí, například zhoubné a nezhoubné nádory dělohy, zánětlivá poškození ledvin a močových cest, krvácení do trávicího ústrojí vlivem peptického vředu, jícnových varixů, hemoroidů nebo nádorů apod. Krvácení do gastrointestinálního traktu (GIT) však mohou vyvolávat i ně­kte­ré léky – jako je kyselina acetylsalicylová, glukokortikoidy, nesteroidní antirevmatika, antikoagulancia či chlorid draselný.

V neposlední řadě může být nedostatek železa způsoben poruchou jeho vstřebávání. Naopak nejméně často je v našich zeměpisných šířkách na vině skladba jídelníčku, když tedy pomineme drastické diety.

Zákeřnost tkví v tom, že nedostatek železa člověk dlouho nijak nepociťuje a příznaky, které na nedostatek železa poukazují jsou často přičítány jiným důvodům.

Pozor na předávkování železem

Tělo neumí přebytečné železo z těla vyloučit a jeho nadbytek je pro organismus škodlivý, vyvarujte se tedy jeho předávkování. Doporučená denní dávka je 10 mg pro muže a 15 mg pro ženy. Vyšší potřebu železa mají těhotné a kojící ženy.

Příznaky nedostatku železa

  • Únava až vyčerpání – lidé obojí obvykle připisují velkému množství práce a povinností či nekvalitnímu spánku.
  • Bolesti hlavy – dávané do souvislostí se stresem či nekvalitním spánkem.
  • Špatná kvalita a vypadávání vlasů – sváděná na nekvalitní péči a stres.
  • Bledá pokožka – vysvětlovaná nedostatečným pobytem na čerstvém vzduchu a nevyspáním.
  • Silná a bolestivá menstruace – odůvodňovaná genetickými předpoklady („máma to tak měla také“).
  • Problémy s dýcháním či bušení srdce – přičítané špatné fyzické kondici či stresu.

Z výčtu je zřejmé, jak snadné je příznaky nedostatku železa dlouho přehlížet a dopracovat se až k vážné, výše zmíněné anémii.

Potraviny bohaté na železo

  • vnitřnosti, například játra,
  • červené maso, zejména pak hovězí a zvěřina,
  • luštěniny, třeba čočka a cizrna,
  • špenát,
  • sója,
  • mák,
  • kokos,
  • mandle,
  • ořechy.

Potraviny bohaté na železo by měly tvořit pevnou součást našeho běžného jídelníčku. Ve chvíli, kdy na sobě pozorujeme některé z uvedených příznaků nebo zkrátka máme podezření, že by se nás anémie mohla týkat, je na místě navštívit lékaře. Ten provede laboratorní vyšetření a na základě jeho výsledků doporučí vhodnou léčbu.

Užívání železa

Mnohé  léky a doplňky stravy s obsahem železa mohou způsobovat nepříjemnou zácpu, nevolnosti i bolest v žaludku. Tyto produkty obsahují převážně nehemové železo a je potřeba je užívat nalačno. U hemového železa bývají tyto nežádoucí účinky minimální nebo žádné a jeho vstřebávání není ovlivněno stravou. Proto ho lze užívat i během jídla či po něm. (Mgr. Pavla Horáková)

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Minerály a stopové prvky Doplňky stravy z železem

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.