Lékárna.cz

Yerba maté

Už samotný název čaje napovídá, že se jedná o něco exotického. Něco, co přichází zdaleka, ale bude to nejspíš stát za to, když si to oblíbil celý svět. Chuť čaje je trochu hořká a voní jako kouř, ale po pár locích si prý omotá kolem prstu každého.

Yerba maté
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je to yerba maté

Odkud tedy yerba maté pochází? Snad napoví název rostliny, ze které se čaj připravuje - cesmína paraguajská. Jedná se o tradiční nápoj Jižní Ameriky. Pro své stimulační účinky se stal nápoj postupem času oblíbený i na severu Ameriky a následně se dostal do celého světa. U nás jej popíjí hlavně čajoví nadšenci, ale na jihu Ameriky si denně kalabasu lahodného moku dopřeje většina obyvatel.

Účinky yerba maté 

Kromě toho, že dokáže člověka pořádně nakopnout a dodat mu chybějící energii, umí podpořit správné vylučování vody z organismu a osvěží.

Co obsahuje yerba maté

Účinné látky yerba maté

Stimulující látky theofilin a theobromin navozují stimulující účinek postupně a pozvolna o to s delším efektem oproti kofeinu. Bioflavonoidy rutin a kvercetin - tyto látky prospívají srdečně-cévnímu systému. Díky kyselině chlorogenové a kyselině ursulové se o maté hovoří ve spojitosti se spalováním tuků, správně řečeno o vyrovnaném metabolismu a správné hladině tuků v těle. 

Jak působí yerba maté

Podílí se na potlačení duševní a tělesné únavy. Uvádí se, že účinek yerba maté je bez vzniku tolerance a adrenergního vyčerpání, bez vzniku závislosti a abstinenčních příznaků, jak to může někomu dělat káva.

Současně nebrání kvalitě nočního spánku a odpočinku.

Lidé, kteří chtějí podpořit svůj metabolismus a mít tuky pod kontrolou často yerba maté popíjejí, nebo jej užívají s kombinovaných doplňcích stravy. 

Yerba maté toho umí nabídnout mnohem více. Vzhledem k omezené možnosti legislativního rámce není možné zde uvézt plný výčet všech jeho pozitiv. Je tedy na každém, zda si informace dohledá a sám se na sobě přesvědčí o prospěšnosti na svém vlastním zdraví.

Jak se užívá yerba maté

Při pravidelném užívání ve větších dávkách se doporučuje udělat v popíjení maté několikadenní pauzu. Čaj popíjejte ráno nebo během dopoledne, abyste měli energii po celý den. Kdybyste si dali šálek v pozdním odpoledni nebo večer, možná byste se nedopočítali oveček. Kvůli vysokému obsahu kofeinu se pití tohoto čaje nedoporučuje těhotným ani kojícím ženám nebo malým dětem.

Co je to kalabasa?

Jedná se o tradiční nádobu, ze které se čaj Maté pije. Kdysi se vyráběla zásadně vydlabáním tykví, dnes ji seženete jak ze dřeva tak z kovu. Ke kalabase neodmyslitelně patří kovové brčko s drobným sítkem na konci zvané bombilla. Díky němu lze pít čaj aniž by se vám do úst dostaly drobné čajové lístky.

Navštivte související produktové kategorie
Zelené čaje Čaje sypané a sáčkové

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.