Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Sacharidy v potravinách a jak se vyznat ve složení výrobků

Všichni stále slyšíme, že sacharidy jsou největší strašák hubnutí, existují diety, které sacharidy úplně vylučují z jídelníčků. Víte ale, co to vlastně sacharidy jsou a jak fungují?

Sacharidy v potravinách a jak se vyznat ve složení výrobků
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Potraviny a hubnutí Přípravky se sacharidy, gainery pro sportovce Low carb potraviny

Co jsou sacharidy

Sacharidy jsou látky, které se rozlišují na několik podskupin podle počtu cukerných jednotek. V těle je zpracovává tenké střevo a slinivka břišní.

Diabetici a sacharidy

Pro diabetiky léčené inzulinem je lepší jíst potraviny s menší částí sacharidů šestkrát denně a nedoporučuje se jíst třeba dvě jídla jen se sacharidy a zbytek bez.  Diabetici, kteří používají jiné léky můžou rozdělit sacharidy jen do tří denních jídel.


Jak se dělí sacharidy

1. Jednoduché cukry (tj. monosacharidy a oligosacharidy)

Najdeme je v mléčných výrobcích a v ovoci a jsou rychlým zdrojem energie.

Do kategorie jednoduchých cukrů patří:

  • Glukóza – základní a nejrychlejší zdroj energie v našem těle. Je tak důležitá, že je pro mozkové buňky a červené krvinky dokonce jediným možným zdrojem energie. Rychlým a chutným zdrojem glukózy jsou tabletky hroznového cukru.
  • Fruktóza – snad nejčastější jednoduchý cukr najdeme v ovoci, sladkostech, nealkoholických nápojích, v pečivu nebo v kupovaných a předpřipravených omáčkách. Asi není nutno dodávat, že průmyslově nezpracovaná fruktóza v ovoci je pro naše tělo mnohem lepší, než ta v práškových nebo konzervovaných omáčkách. Vyšší dávky takového jednoduchého cukru mohou vést k obezitě a poškození jater.
  • Galaktóza – najdeme ji v mateřském mléce.
  • Maltóza – v Česku snad nejznámější jednoduchý cukr, který najdeme v pivu.
  • Sacharóza – klasický bílý nebo hnědý cukr. Světová zdravotnická organizace nedoporučuje denní příjem sacharózy vyšší jak 10 procent z celkového energetického příjmu. Diabetici by se jí měli vyhýbat úplně.
  • Laktóza – známá jako mléčný cukr. Pokud v těle není dostatek enzymu zvaného laktáza vzniká při požití laktózy bolest v břiše, průjmy či nadýmání – tedy příznaky intolerance laktózy.

2. Složené cukry (polysacharidy)

Dělí se na stravitelné a nestravitelné, ačkoliv požívat můžeme oboje. Ty stravitelné známe pod pojmem škroby a ty nestravitelné jako vláknina.

  • Škrob je hlavní zdroj energie pro lidské tělo, který se v tenkém střevě zpracuje během dvou hodin. V porovnání s jednoduchými cukry nevystřelí hladinu cukru v těle rychle, zato nekolísá, a proto je pro nás tou lepší volbou. Najdeme ho v bramborech, batátech, žitě, pšenici, rýži, kukuřici nebo v luštěninách.
  • Vláknina hraje u cukrovky důležitou roli, protože způsobuje zpomalení vyprázdňování žaludku a tím zpomaluje trávení a vstřebávání potravin. Tím šetří pro cukrovkáře veledůležitý orgán – slinivku břišní, která tam nemusí produkovat tolik inzulinu. Vlákninu najdeme v celozrnných výrobcích, ořeších, ovoci a zelenině, v luštěninách nebo v semenech.

Doporučená denní dávka vlákniny pro diabetiky

Doporučená dávka pro diabetiky je 40 g denně. Pokud jíte hodně vlákniny, nezapomínejte pít, jinak vám hrozí zácpa.

Jak fungují sacharidy

Sacharidy dodávají buňkám energii a pokrývají cca 50 - 55 % vašeho denního energetického příjmu. Zbytek pak obstarají tuky a bílkoviny. Některé buňky jsou na příjem sacharidů odkázané částečně (mozek, kůra nadledvin či sítnice), některé úplně (červené krvinky). 

Organismus využije sacharidy jako okamžitý zdroj energie nebo si je uchová do zásob v játrech a svalech. Pokud jich přijmeme více, přemění je na tuk. Zásoby ze svalů pak tělo čerpá v případě, pokud sportujete, věnujete se fyzické aktivitě nebo pokud nejíte. Stačí, abyste více než jeden den hladověli nebo se nadměrně fyzicky namáhali a zásoba je pryč. Malou zásobu sacharidů, nutnou pro vaše přežití dokáží vyrobit játra, případně ledviny, nicméně jako zdroj energie bude tato zásoba nedostatečná. Organismus v tomto případě sahá pro energii do tukových zásob a poté i do bílkovin.

Ideální je proto sacharidy doplňovat tělu přiměřeným a vhodným způsobem. 

Sacharidy v potravinách - jak je poznáme

Všechny uvedené suroviny jsou na obalech produktů uvedené v sestupném pořadí. Na prvním místě bude surovina, která je ve výrobku obsažena v největším množství. A u složení platí staré známé pravidlo – kvantita neznamená kvalitu a méně je někdy více.

Údaje stanovené zákonem

  • Energetická hodnota – obvykle vyjádřená v kilojoulech nebo v kilokaloriích na 100 gramů nebo na 100 mililitrů. Pozor na to, že servírovací porce bude většinou vážit více než uvedených 100 gramů a je třeba dopočítat si, kolik je tedy skutečné číslo dopočítat.
  • Množství tuků a nasycených mastných kyselin – denní dávka pro diabetiky je 25-30 procent z celkového denního příjmu.
  • Množství sacharidů a cukrů – denní dávka pro diabetiky je 44-60 procent z celkového denního příjmu.
  • Množství bílkovin – denní dávka pro diabetiky je 15-20 procent z celkového denního příjmu.
  • Obsah soli – podle světové zdravotnické organizace by příjem soli neměl být vyšší jak 5 g na den.

Diabetici a jídelníček

Diabetes, ač se to možná nezdá, neznamená konec mlsání nebo dobrého jídla. Jen je potřeba udělat v receptech menší obměny. Světlé pečivo vyměnit za nedobarvované tmavé celozrnné, méně ovoce a více zeleniny, místo světlé rýže nebo těstovin zkusit tmavou, přírodní variantu atd.

Recepty na každé denní jídlo najdete třeba tady: https://www.cukrovka.cz/recepty-diabetika

Sacharidová dieta (nebo také Nízkosacharidová dieta)

Při této dietě omezujete příjem sacharidů a tuků ve stravě a zvyšujete příjem bílkovin. Jako u ostatních diet, i při této, je třeba dát si pozor na návrat k původnímu jídelníčku - hrozí totiž jojo efekt. Pokud si nejste jisti, jak přesně začít a jak jednotlivé druhy potraviny kombinovat, obraťte se pro radu k výživému poradci. Ten vám může sestavit jídelníček na míru a pak už bude dodržování snadné. 

Jaké potraviny jsou vhodné:

Co byste měli z jídelníčku vynechat

  • Bílá mouka a výrobky z ní (těstoviny, pečivo, koláče)
  • Sladkosti
  • Sladké nápoje
  • Alkohol
  • Uzeniny
  • Chipsy, slané pečivo (tyčinky)
  • Smažená jídla
  • Tučné maso a mléčné výrobky

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Zdroj: cukrovka.cz

21. květen 2022

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.