Lékárna.cz

Propolis a jeho využití

Co to je, jaké jsou účinky propolisu a kdo by si na něj měl dát pozor, prozradíme v našem článku.

Propolis a jeho využití
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je propolis

Propolis je směs pryskyřičných látek, včelího vosku, balzámů a éterických olejů. Má řadu příznivých účinků v ochraně buněk těla zvířat i lidí.

Co se děje v úle

Včely sbírají pryskyřici na stromech a přidávají do ní výměšky svých žláz. Do úlu nosí propolis v rouskách zadních nohou, podobně jako pyl. Používají pak propolis ve dvou formách. Řídkým natírají stěny a jiné části úlu. Ten zde působí dezinfekčně, proti plísním, virům a bakteriím. Hustý propolis používají pro izolaci úlu, i proto se mu někdy říká včelí tmel.

Ať už do úlu pronikne jakýkoli zdroj nákazy, včelky neváhají a ihned jej obalí propolisem, který si svým složením aktivně poradí se všemi bakteriemi a mikroorganismy. Díky těmto vlastnostem nachází propolis svou roli i v péči o lidské zdraví.

Proč propolis používat

Propolis svým působením dokáže ochránit celý úl proti různým zdrojům nákazy. Je to stejné, jako když dezinfekčním čistícím prostředkem umyjete koupelnu – zničíte všechny bakterie a vytvoříte vrstvu, na které nějakou dobu žádná další nepřežije. 

Co obsahuje propolis

 Asi 50 % propolisové směsi představují pryskyřičné látky, zhruba 30 % je včelí vosk a asi 10 % představují balzámy a éterické oleje. Důležitou součástí jeho složení jsou také vitamíny a minerály:

  • vitamíny skupiny B - které působí pozitivně na správné fungování nervové soustavy,
  • provitamin A
  • vápník - přispívá k normálnímu stavu pokožky, vlasů a zubů, podporuje normální srážlivost krve, hraje roli při normálním růstu kostí u dětí,
  • železo - napomáhá k udržení normálních funkcí energetického metabolismu, přispívá k tvorbě červených krvinek a hemoglobinu. Napomáhá přenosu kyslíku v těle, podporuje obranyschopnost, příznivě ovlivňuje udržení tělesné energie, podílí se na procesu dělení buněk.  

Pozor na alergii na propolis!

Jako u všech včelích produktů, tak i na propolis mohou někteří citlivější jedinci alergičtí. Proto je důležité před prvním použitím propolisu provést zkoušku na citlivost aplikací malého množství propolisu na kůži, nejlépe na předloktí ruky.

Otestujte se na alergii na propolis

  • Při vnějším použití - testujeme na vnitřní straně zápěstí - smotkem vetřete tinkturu a nechte zaschnout. Nevznikne-li na kůži zarudnutí nebo pupínky do 24 hodin, pak můžete propolis užívat. V opačném případě není užívání propolisu vhodné. 
  • Při vnitřním použití - začněte minimální dávkou a sledujeme reakci organismu. Pokud je vše v pořádku, můžeme propolis užívat. Pokud se objeví jakákoliv nežádoucí reakce, není užívání propolisu vhodné.

Použití propolisu je obrovské

  • Surový propolis lze využít ve formě lihové tinktury tzv. propolisové kapky zředěné vodou při výplachu úst nebo na kloktání. Tinktura propolisu je univerzální také na různé drobné ranky. 
  • Dále se využívá propolis ve formě propolisové masti, kapek, propolis v medu nebo jako součást kosmetických přípravků, zubních past, mýdel, ústních sprejů atd.
  • Při vnějším použití stačí postižené místo natřít mastí či tinkturou či opláchnout. 
  • Při vnitřním použití můžeme kapky nebo tinkturu nakapat do trochy vody, mléka, medu nebo na kostku cukru. Dávkování se liší podle typu a způsobu použití. V případě závažnějších onemocnění je vhodné použití propolisu konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Jak užívat propolis

Propolis je velmi účinný i v malých dávkách a koncentracích. Při vnitřním užívání je proto je vhodné vždy po 3 týdnech aplikace zařadit na týden přestávku. Pokud po 3 týdnech nenastane zlepšení, je lepší dále jej neužívat.

Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem, kombinací užívaných léků a vhodnosti použití propolisu, raději se vždy poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Navštivte související produktové kategorie
Dermokosmetika Bio potraviny Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.