Lékárna.cz

Proč jíst pivovarské kvasnice

Pivovarské kvasnice se podávají nejen lidem, ale i zvířatům. Nejznámějším přínosem pro zdraví je velký obsah vitamínů ze skupiny B a pozitivní vliv na trávení. To ale není zdaleka všechno.

Proč jíst pivovarské kvasnice
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co jsou pivovarské kvasnice

Jedná se o kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Původně vznikaly jako vedlejší produkt při výrobě piva. Dnes se však pěstují ve speciálních roztocích, aby byla jejich chuť příjemnější. Vyzkoušet je můžete ve formě prášku, vloček nebo tablet.

Co obsahují pivovarské kvasnice

Pivovarské kvasnice mají vysokou nutriční hodnotu. Z padesáti procent jsou tvořeny bílkovinami. Nejen z těchto důvodů je doporučován sportovcům, vegetariánům a veganům. Je to jeden z nejlepších přírodních zdrojů k doplnění vitamínů B a to včetně B12. Z výčtu minerálních látek je dobré zdůraznit obsah hořčíku, vápníku, železa nebo draslíku či selenu. Zároveň jsou kvasnice vyváženým zdrojem esenciálních aminokyselin. Ty jsou pro fungování lidského organismu nepostradatelné. Tělo si je však neumí vyrobit samo, proto je velmi důležité je doplňovat potravinami v dostatečném množství. Všechny vyjmenované složky jsou pro tělo velice důležité. Užíváním pivovarskcých kvasnic můžeme snadno tělu tyto potřebné látky dodat.

Náš tip

Prášek z pivovarských kvasnic můžeme přidat do hotového jídla. Stačí nasypat lžičku na rizoto, přidat do pomazánky, do míchaných vajíček atd.

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Vliv vitamínů B na lidské zdraví

Vitamíny skupiny pomáhájí v: 

  • normálních procesech trávení a vylučování
  • normální činnosti nervové soustavy
  • normálnímu stavu imunity, energie a vitality
  • normální tvorbě červených krvinek
  • normální funkci pokožky a sliznic

Vhodné je zařadit pivovarské kvasnice do stravy dětí v období růstu, těhotným a kojícím ženám.

Kdo si musí dát na pivovarské kvanice pozor

Užívání pivovarských kvasnic by měli s opatrností diabetici, protože mohou způsobit neočekávané zvýšení hladiny cukru v krvi. Opatrnost by měli zachovat i lidé s chronickými zažívacími obtížemi typu Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida a lidé s kvasinkovým onemocněním. Pro svůj velký obsah bílkovin nejsou pivovarské kvasnice ve větším množství doporučovány ani lidem trpícím na dnu a artritidu.

Vyberte, co vyzkoušíte

  • Hojně využívanou možností je použití prášku nebo vloček jako příměs do různých jídel. Zkuste ochutit nejen polévky nebo omáčky, ale přidejte prášek třeba do salátů nebo smoothie. Dobře poslouží i dochucení domácích bramborových či zeleninových chipsů nebo na popcorn. Vařením pivovarské kvasnice ztrácí značnou část svých hodnotných látek, doporučujeme tedy přidávat jako syrové.
  • Pivovarské kvasnice lze užívat i ve formě tablet. Mezi nejznámější načky patří pangamin a pargavit. Vyzkoušet můžete pivovarské kvasnice čisté nebo s příměsí. Nejčastěj s probotiky, ale také třeba s inulinem či pupalkovým a rakytníkovým olejem.
  • Pivovarské kvasnice se pak vyskytují i velice často jako příměs v doplňcích stravy zaměřených na kvalitu vlasů, pleti a nehtů nebo pro dobrou paměť.

Dávkování

Užívání pivovarských kvasnic je rozdílné v případě prášku a tablet. Prášek můžete přidat do jídla až v množství dvou lžic denně. Pozitivní účinky byste však měli pozorovat i u dvou čajových lžiček. V případě tablet vystačí jedno balení většinou na tři až čtyři týdny. Doporučené dávkování je 3 x denně 3 až 5 tablet pro dospělé.

Nezapomeňte na zvířecí mazlíčky

Pivovarské kvasnice se přidávají i do doplňků stravy vyvinuté speciálně pro psy a kočky nebo se přidávají do kvalitního krmiva.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem. 

Přečtěte si také

Jaké jsou příznaky variant onemocnění covid-19, jaká je inkubační doba a jak mírnit jejich průběh, se dozvíte v našem článku.

více

Fenylketonurie (PKU nemoc) je poměrně vzácná dědičná porucha metabolismu, která vlivem nedostatku jaterního enzymu fenylalaninhydroxylázy způsobuje hromadění aminokyseliny fenylalaninu v krvi a…

více

Botulotoxin je jeden z nejnebezpečnějších jedů, který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Tento toxin je zodpovědný za závažné onemocnění známé jako botulismus, které může mít fatální následky.…

více

Povodně mohou mít devastující dopady na domácnosti, infrastrukturu a zdraví obyvatel. V září 2024 se Česká republika potýká s rozsáhlými povodněmi, které přinášejí nejen materiální škody, ale i…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.