Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Proč jíst pivovarské kvasnice?

Proč jíst pivovarské kvasnice?

Trávení Imunita Zdraví z přírody Vlasy Psychika

Těm, kteří o blahodárných účincích pivovarských kvasnic ještě neslyšeli, by se mohlo zdát divné, že něco takového může mít pozitivní vliv na lidské zdraví. A vlastně nejen na lidské. Pivovarské kvasnice se hojně začaly podávat i zvířatům. Třeba psům či koním. Nejznámějším přínosem pro zdraví je velký obsah vitamínů ze skupiny B a pozitivní vliv na trávení. Ale zdaleka to není všechno.

Proč jíst pivovarské kvasnice?

Jedná se o kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Původně vznikaly jako vedlejší produkt při výrobě piva. Dnes se však pěstují ve speciálních roztocích, aby byla jejich chuť příjemnější. Vyzkoušet je můžete ve formě prášku, vloček nebo tablet.

Čím nás mohou pivovarské kvasnice obohatit?

Pivovarské kvasnice mají vysokou nutriční hodnotu. Z padesáti procent jsou tvořeny bílkovinami. Nejen z těchto důvodů je doporučován sportovcům, vegetariánům a veganům. Je to jeden z nejlepších přírodních zdrojů k doplnění vitamínů B a to včetně B12. Z výčtu minerálních látek je dobré zdůraznit obsah hořčíku, vápníku, železa nebo draslíku či selenu. Zároveň jsou kvasnice vyváženým zdrojem esenciálních aminokyselin. Ty jsou pro fungování lidského organismu nepostradatelné. Tělo si je však neumí vyrobit samo, proto je velmi důležité je doplňovat potravinami v dostatečném množství. Všechny vyjmenované složky jsou pro tělo velice důležité a pravidelným užíváním pivovarských kvasnic je můžeme tělu velice snadno dodat.

Vliv na lidské zdraví

Díky značnému množství vitamínů B pomáhají pivovarské kvasnice udržovat střevní mikroflóru. Zachovávají chuť k jídlu, slouží jako prevence proti zácpě a jsou důležité pro vstřebávání a vylučování v procesu trávení. Vitamíny ze skupiny B jsou dále důležité pro psychickou pohodu. Jejich dostatečný příjem slouží jako prevence proti depresím, nespavosti nebo chronické únavě.

Blahodárně působí na stav kůže, vlasů a nehtů. Játrům pomáhají vylučovat toxiny z těla ven. Díky obsahu kyseliny listové (B9) přispívají k tvorbě červených krvinek. Zároveň napomáhají udržovat hladinu cukru v krvi, jsou vhodné i pro diabetiky.

Na co si dát pozor?

Negativní vedlejší účinky nejsou téměř žádné. Avšak pro svůj velký obsah bílkovin nejsou pivovarské kvasnice ve větším množství doporučovány lidem trpícím na dnu a artritidu.

Vyberte, co vyzkoušíte

  • Hojně využívanou možností je použití prášku nebo vloček jako příměs do různých jídel. Zkuste ochutit nejen polévky nebo omáčky, ale přidejte prášek třeba do salátů nebo smoothie. Dobře poslouží i dochucení domácích bramborových či zeleninových chipsů nebo na popcorn. Vařením pivovarské kvasnice ztrácí značnou část svých hodnotných látek, doporučujeme tedy přidávat jako syrové.
  • Pivovarské kvasnice lze užívat i ve formě tablet. Mezi nejznámější načky patří pangamin a pargavit. Vyzkoušet můžete pivovarské kvasnice čisté nebo s příměsí. Nejčastěj s probotiky, ale také třeba s inulinem či pupalkovým a rakytníkovým olejem.
  • Pivovarské kvasnice se pak vyskytují i velice často jako příměs v doplňcích stravy zaměřených na kvalitu vlasů, pleti a nehtů nebo pro dobrou paměť.

Dávkování

Užívání pivovarských kvasnic je rozdílné v případě prášku a tablet. Prášek můžete přidat do jídla až v množství dvou lžic denně. Pozitivní účinky byste však měli pozorovat i u dvou čajových lžiček. V případě tablet vystačí jedno balení většinou na tři až čtyři týdny. Doporučené dávkování je 3 x denně 3 až 5 tablet pro dospělé.

Tip: Nezapomeňte na své zvířecí miláčky. Pivovarské kvasnice se přidávají i do doplňků stravy vyvinuté speciálně pro psy a kočky nebo se přidávají do kvalitního krmiva.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám