Lékárna.cz

Padání vlasů: Vliv ročních období a hormonů

Na hlavě máte kolem 100.000 vlasů a po každém umytí se rozloučíte až se třemi stovkami z nich, aniž by to ještě představovalo problém či počátek plešatění. Neplačte tedy nad každým vypadlým vlasem. Místo toho se zamyslete nad tím, co můžete udělat pro ty, které vám na hlavě zbyly!

Padání vlasů: Vliv ročních období a hormonů
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak rostou vlasy

Každý den vám vlasy povyrostou o 0,2 až 0,5 mm, za celý rok bez stříhání je tak můžete mít až o 18 cm delší. "Staré" vlasy průběžně vypadávají a nahrazují je vlasy nové, takže vaše pokrývka hlavy se kompletně vymění jednou za 4 až 6 let. Je tedy dobré si uvědomit, že to, jaké máte vlasy teď (slabé, jemné, mastné, zplihlé?) není definitivní. Každých několik let máte vlasy úplně nové :-)

Nadměrné vypadávání vlasů

O nadměrném vypadávání vlasů můžeme mluvit, když vám samovolně vypadne více než 100 vlasů denně. Nejčastější příčinou vypadávání vlasů je stres a hormonální změny. Hormonální změny mohou být způsobeny poruchou štítné žlázy, ale i nerovnováhou estrogenu a testosteronu, která škodí vlasovým kořínkům. Mnoho žen má problémy s vypadáváním v období menopauzy, kdy klesá hladina estrogenu. Mnohdy může pomoci změna životnímu stylu a jídelníčku.

Příčiny nadměrného vypadávání vlasů

Nadměrné vypadávání vlasů může způsobit i

  • hormonální antikoncepce,
  • špatný krevní oběh,
  • špatná strava,
  • nadměrné užívání některých druhů léků a
  • nedostatek vitamínů.

Problémy s padáním vlasů mají také lidé trpící mentální anorexií a vůbec všichni, kteří prošli náhlou změnou tělesné hmotnosti. Trápení s vlasy mají také lidé s cukrovkou nebo lupénkou.

Za úbytek vlasů může i roční období. Zapátrejte v paměti, všimli jste si změn sami na sobě? Vlasy se totiž obměňují hlavně na jaře a na podzim, podobně jako srst zvířat. V období, kdy líná váš pejsek, kočička nebo koník, možná i vy najdete na kartáči více vlasů než jindy.

Vypadávání vlasů může být také dědičného charakteru. Muže i ženy trápí od určitého věku hlavně zhoršení kvality vlasů a celkové prořídnutí kštice, mohou se objevovat kouty a lysinky. Za úbytkem vlasů také stojí nešetrná manipulace, časté svazování do ohonu nebo používání špatné vlasové kosmetiky. Proto je dobré nepodcenit péči o vlasy a poradit se s odborníkem, nejlépe dermatologem.

Možná příčina nekvalitních vlasů

Nešetrné česání může vašim vlasům ublížit. S vlasy je potřeba zacházet jemně. K mechanickému poškození vlasů může dojít následkem intenzivního a nešetrného česání a fénování. Také vlivem kosmetických úprav, jako je barvení, odbarvování a trvalá ondulace. Poškozené vlasy se projevují ztrátou lesku, jsou křehké, lámavé a štěpí se.

Vypadávání či řídnutí vlasů je pro každého nepříjemné, ale můžeme ho vhodnými přípravky zpomalit nebo dokonce zcela zastavit. Správná vlasová kosmetika zastavuje řídnutí vlasů, podporuje rychlejší růst vlasových vláken a pečuje o pokožku hlavy. Základem péče je šampon proti vypadávání vlasů, který můžete doplnit o stimulátor růstu v ampulích nebo vlasovou vodu případně o další vlasové aktivátory vhodné proti řídnutí vlasů

Kyselina hyaluronová

Slibnou složkou vlasových přípravků je kyselina hyaluronová neboli hyaluronan. Možná jste se s ní už setkali v přípravcích pečujících o zdraví kloubních chrupavek - ať už v tabletách, nebo ve formě injekce přímo do postiženého kloubu. Tato kyselina hraje v tkáních hlavní roli při zachování pružnosti.

Působením kyseliny hyaluronové dochází k posílení efektu krásných, pevných a zdravých vlasů. Kyselina má blahodárné účinky na hydrataci a poddajnost vlasů, zároveň je regeneruje do hloubky, chrání před zevními vlivy, udržuje je pevné a pružné. Podporuje tvorbu kolagenu, vyhlazuje a urychluje zacelení poškozených vlasů a tím brání jejich vypadávání. Svými antioxidačními účinky také vlasy chrání před volnými radikály.

Redensyl®

Novinkou v péči o vypadávání vlasů je inovativní látka Redensyl®, uváděná na český trh v přípravku Revalid® Regrowth Serum 50 ml. Její základ tvoří molekuly dřeva modřínu evropského a listů čajovníku čínského (zeleného čaje). Tato látka působí přímo na kmenové buňky vlasu, čímž omezuje vypadávání vlasů, zvyšuje jejich hustotu a stimuluje růst. Neobsahuje parabeny, silikony ani sulfáty.

Vypadávání vlasů - kontaktujte dermatologa

Pokud vás trápí padání vlasů nebo jejich řídnutí, nebojte se zajít za kožním lékařem - dermatologem, který nejprve zjistí celkovou anamnézu, zeptá se vás na celkový stav i každodenní návyky. Zeptá se vás také na váš zdravotní stav, životosprávu či na léky, které užíváte. Pošle vás na odběr krve, ve kterém se sleduje jak krevní obraz, tak hladina hormonů a minerálů. Pomoci odhalit příčinu může i trichogram - tj. mikroskopická analýza samotného vlasu. Po důkladném rozboru je dermatolog schopen stanovit diagnózu a vhodnou léčbu. 

Navštivte související produktové kategorie
Vlasová kosmetika Vlasové aktivátory Vlasové šampony

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.