Lékárna.cz

Opruzeniny u dospělých

Opruzeniny se mohou objevit kdykoli a kdekoli na pokožce - nejen u obézních osob či těch, kteří jsou dlouhodobě upoutaní na lůžko, ale i u aktivních sportovců, řidičů z povolání, motorkářů, cyklistů a všech, kterým se pokožka tře o sebe či o látku. Dozvíte se, co na opruzeniny zabírá a jak se s nimi vypořádat, aby vás netrápily. 
 

Opruzeniny u dospělých
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Kdo a proč využije prostředky na opruzeniny

  • aktivní sportovci (běžci, cyklisti, motocyklisti) - běžci, kterým se třou stehna o šortky či bradavky o triko jistě uvítají Zitenax Active krémpastu, která je vhodná zvlášť pro pokožku namáhanou zvýšenou fyzickou aktivitou. Doporučujeme nenosit syntetické materiály, které jsou neprodyšné a neodvádí pot.
  • osoby s nadváhou - opruzeniny se tvoří především v kožních záhybech, u žen vznikají často opruzeniny pod prsy na pokožce, u všech pak také opruzeniny v tříslech, podpaží, hýždích či v oblasti genitálií. 
  • dlouhodobě ležící pacienti - ke zhoršení všech kožních problémů přispívá pot, stopy moči nebo výkalů - udržujte proto dostatečnou hygienu! Ta spočívá v pravidelném sprchování, dostatečném osušení pokožky a jejím následném promazání. Osvědčila se nám péče Sudocremu, který opruzenou pokožku zklidní, regeneruje a chrání. Vytváří navíc na pokožce ochranný film, který ji chrání před dráždivými účinky moči a stolice.
  • profesionální řidiči, kteří většinu času tráví v sedu bez možnosti se provětrat. Jim doporučujeme využít antidekubitní polštáře, které brání rozvoji zapaření a otlakům.

Náš osvědčený tip jak ošetřit opruzeninu

  •  mokvající ránu vysušte a zbytečně nenamáčejte - ideální je dětský pudr, který ránu vysuší. V této fázi nepoužívejte krémy nebo masti na bázi vody! Dobré je na místa opruzenin vkládat tenký gázový čtvereček tak, aby místa zapaření byla od sebe oddělena a kůže se nedotýkala, netřela. V této fázi ránu co nejméně namáčejte. Sprchujte jen krátce, nedřete. Můžete omývat odvarem z řepíku nebo měsíčku a nechte místo uschnout. Poté ošetřete dětským zásypem.
  • jakmile je místo opruzenin vysušené, je vhodné k dohojení použít mast s heřmánkem, měsíčkovou, kalciovou mast, mast s panthenolem, nebo šlehané bambucké máslo.
  • k urychlení hojení pijte dostatečné množství vody, k regeneraci kůže a sliznic je vhodné zvýšit příjem vitamínu C a vyvarovat se zároveň dráždivým látkám ve stravě jako je koření a citrusy.
  • pokud se místo zapařenin hůř hojí, je možné použít zinkovou mast s ichtamolem, zinek v masti snižuje svědění a brání rozšíření patogenní flóry.

Kvasinkové opruzeniny

Pokud nezabrala výše uvedená režimová opatření a opruzeniny se nehojí, je možné, že v postiženém místě došlo ke kvasinkové či bakteriální infekci - v tom případě použijte některé z volně prodejných léčivých krémů a mastí s antimykotickým účinkem. Pokud se po několika dnech rudá místa nezmenšují, mokvají nebo se na nich objeví puchýřky, navštivte svého ošetřujícího lékaře. 

Jak na opruzeniny přírodní cestou

Vhodnou úlevu poskytuje také bylinná koupel nebo oplach z řepíku, měsíčku nebo šalvěje. 1 polévkovou lžíci řepíku (nebo měsíčku či šalvěje) zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut vyluhovat. Nechte vychladit na teplotu těla a poté gázovým čtverečkem nebo složeným čistým kapesníkem omývejte několikrát denně postižené místo. Stačí jen pár minut a poté nechte pokožku oschnout nebo ji jen jemně otřete.

Jak předcházet opruzeninám

Preventivně je důležité o riziková místa správně pečovat. V létě je pravidelně omývejte a vysušujte. Předcházejte tření kůže o sebe - dobře poslouží například složený papírový kapesníček nebo gázový čtvereček tak, aby se místa kůže nedotýkala a nedošlo k zapaření. Gázový čtvereček lehce chyťte náplastí a stále mějte na paměti, že místa na kůži musí dýchat. Noste prodyšné oblečení a spodní prádlo z bavlny.

Příčiny opruzenin

Mezi další rizikové faktory vzniku opruzenin u dospělých patří:

  • obezita
  • diabetes
  • nošení dlahy, ortézy, sádry nebo umělých končetin
  • inkontinence
  • nadměrné pocení
  • zanedbaná hygiena
  • podvýživa
  • imunitní poruchy 
 

Poraďte se s našimi lékárníky

Nevíte, co je nejlepší na opruzeniny právě pro vás? Zeptejte se našich lékárníků v online poradně - milerádi vám vhodný přípravek doporučí!

Témata článku
Péče o tělo Kůže
Navštivte související produktové kategorie
Opruzeniny Léky na opruzeniny Dětský pudr a zásyp

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.