Lékárna.cz

Na bolesti zad není jen Nimesil

Mnoho lidí zná a používá Nimesil jako lék na bolest zad. Ovšem není to nejlepší a ani jediné řešení. Poradíme, jak se lze s bolestí vypořádat i bez Nimesilu

Na bolesti zad není jen Nimesil
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem

Na co se Nimesil používá

Nimesil 100mg bez receptu nekoupíteLékař vám ho může předepsat na léčbu akutní bolesti a na křečové bolesti podbřišku při menstruaci (primární dysmenorea). Nimesil by ovšem neměl být první volbou. Lékař by ho měl předepsat až v případě, že nepomáhají jiné léky proti bolesti. 

Jelikož nimesulid může negativně ovlivňovat játra a jejich funkci je třeba ho užívat co nejkratší dobu, maximálně však 15 dní. Proto Nimesil a alkohol nejdou dohromady a není vhodné při léčbě Nimesilem alkohol pít. Vždy si pečlivě přečtěte pokyny v Nimesil příbalovém letáku.

Účinnou látkou Nimesilu je nimesulid. Jedná se o látku za skupiny nesteroidních antiflogistik, tzn. že působí proti bolesti i zánětu. Ze stejné skupiny jsou například i volně prodejné léky s obsahem ibuprofenu nebo diclofenaku, které by při léčbě měly být první volbou. Pokud ibuprofen nebo diklofenak nemůžete užívat, lze sáhnout i po lécích s obsahem paracetamolu. Ten už ovšem nemá protizánětlivý účinek. 

Příčiny bolesti zad

Bolest zad se většinou objevuje v konkrétní části zad - bederní, hrudní nebo krční.

Bolest zad může mít mnoho příčin. Nejčastěji dochází k namožení při práci či sportu. Zapřičiněno to bývá oslabením hlubokých stabilizačních svalů. Díky tomu poté mnohem snáze dochází k přetížení povrchových svalů. Tím může dojít k omezení hybnosti, křečovitým bolestem v oblasti páteře, mezi lopatkami či šíje, pocitu mravenčení končetin nebo i bolestem hlavy. 

Nejčastějšími příčinami bolesti zad jsou:

  • sedavý způsob života (zaměstnání, dlouhé sezení u televize, mobilu či počítače)
  • nesprávné držení těla
  • nedostatek pohybu
  • vysoké podpatky
  • nadváha
  • těžká manuální práce
  • prochladnutí
  • úraz
  • ploché nohy
  • přílišný stres
  • menstruace, těhotenství
  • zánět nervu 
  • onemocnění páteře
  • či jiná onemocnění (např. osteoartróza, žaludeční vředy, žlučníkové nebo ledvinové kameny (bolest zad v oblasti ledvin), Bechtěrevova choroba, infarkt myokardu,..)

Jak na bolest zad

Pár tipů jsme vám již shrnuli v článku Bolest bederní páteře.

Pokud jsou bolesti zad spojeny se špatným životním stylem lze je ve většině případů řešit i v domácím prostředí.

Pravidelné cvičení a masáže

Jak jsme si již řekli, bolest bývá spojena s oslabením hlubokých stabilizačních svalů a středu těla (tzv. CORE). Správným cvičením lze z velké části předejít bolestem zad. Ideální je navštívit zkušeného fyzioterapeuta, který zhodnotí vaše držení těla a stav svalů a na základě toho navrhne  a ukáže vhodné cvičení.

Cvičit je poté potřeba pravidelně a ideálně i dlouhodobě. Ukáže vám i jak správně sedět, chodit či zvedat břemena, aby byla záda namáhána co nejméně. Spousta fyzioterapeutů ovládá i masáže, kterými pomohou uvolnit zatvrdliny na svalech (tzv. trigger pointy), které bolest způsobují. 

Sport

Pohyb je skvělou prevencí. Vhodné jsou například plavání, jóga či pilates. Mezi ty nevhodné patří aktivity s doskoky (aerobic, volejbal,..)

Naučte se správně chodit

Správná chůze a držení těla jsou základ pro vyvážené napětí ve svalech. K tomu může napomoci fyzioterapeut. Vhodné jsou i jóga či pilates. 

Naučte se správně dýchat

Většina z nás má zažitý chybný stereotyp dýchání, tzv mělké dýchání do hrudníku. Správně bychom měli dýchat tak, že dechová vlna vychází ze spodní části břicha, kdy by se břicho místo vyboulení ven mělo roztáhnout do stran do spodních žeber. Menší zbytek nádechu jde do hrudníku a podklíčků. Výdech by měl opět vycházet od břicha. Správným dýcháním posilujete nejen střed těla, ale i hrudní  a mezižeberní svaly či pánevní dno. Jak správně dýchat se naučíte například na kurzech pilates či jógy. Obrátit se opět můžete i na fyzioterapeuta.

Léky proti bolesti

Při akutní bolesti můžeme využít i volně prodejné léky proti bolesti (a proti zánětu). První volbou by měly být lokální přípravky ve formě mastí, gelů, krémů či náplasti. Působí v místě bolesti a nezatěžují trávicí a vylučovací systém. Pomoc najdeme i mezi zdravotnickými prostředky, které pomáhají proti bolesti např. prohříváním a prokrvováním postižené části.

Polykací lékové formy doporučujeme až jako druhou volbu. Vhodné jsou léky s obsahem ibuprofenu, diklofenaku, dexibuprofenu, naproxenu či paracetamolu.

Kdy jít k lékaři s bolestí zad

Lékaře byste měli vyhledat v případě, že:

  • záda bolí delší dobu
  • dochází k mravenčení končetin či dokonce končetinu necítíte
  • nezvládáte běžné pohyby
  • bolest neustupuje ani po lécích
  • bolest je silná

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem. 

Navštivte související produktové kategorie
Bolest zad Léky na bolest zad

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.