Lékárna.cz

Mandle

Mandle jsou komplexním zdrojem živin - jsou proto oblíbené nejen příznivci mnoha různých stravovacích směrů (vegetariáni, low carb, keto či paleo diet), ale také lidmi s potravinovými alergiemi - jsou totiž přirozeně bezlepkové. Jsou dobře stravitelné, ale je potřeba umět je správně připravit. Využijte jejich přínos na maximum! Máme pro vás tip, jak poznat kvalitní mandle a v jaké podobě je můžete konzumovat. 

Mandle
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak konzumovat mandle

V naší nabídce najdete mandle v mnoha podobách, vybrat si tak můžete: 

Syrové mandle, se slupkou nebo blanšírované mandle se hodí jako zdravá svačinka nebo chuťovka. K dostání jsou také v několika variantách - pražené, solené, uzené, v čokoládě apod. Nejzdravější jsou ale mandle natural - bez přidané soli, cukru nebo aromat.

Proč jíst namočené mandle?

Mandle doporučujeme před konzumací namočit. Jsou pak lépe stravitelné, měkčí a mají jemnější chuť. Navíc namočením zlepšíte vstřebání minerálů. Mandle zalijte vodou (můžeme přidat i trošku soli) tak, aby byly celé ponořené. Namočené by měly být ideálně 8-12 hod. Poté vodu slijeme a můžeme konzumovat.

Mandlová mouka má výbornou chuť a konzistenci. Oproti běžné pšeničné nebo jiným moukám z obilovin obsahuje podstatně méně sacharidů, je tedy vhodnou alternativou při redukci váhy. Vedle toho je také přirozeně bezlepková, tudíž je vhodná pro celiaky.  Nečekejte ale stejné chování při pečení jako u pšeničné mouky - nehodí se k zahušťování, ani do omáček. Pokud pečete, můžete jí zkombinovat s jinou moukou jemnější struktury - hodí se třeba do ívanců, palačinek a těst na koláče.  

Mandlové máslo je alternativou běžného másla, neboť obsahuje nižší podíl nasycených tuků. Hodí se také do kaší, smoothie, hladkých pomazánek, atd. Má lahodnou, charakteristickou chuť, která od běžného másla liší. 

Mandlové mléko má jemnou, lehce nasládlou chuť s mírně krémovou texturou. Je oblíbenou rostlinnou alternativou k běžnému mléku, oproti němuž má méně kalorií a také nasycených tuků. Je přirozeně bezlaktózové a má univerzální použití jako náhrada kravského mléka do koktejlů, kávy, kaše atd.

Mandlový protein je prášek vyrobený z mandlové mouky. Často jej využívají vegani, vegetariání nebo všichni, kteří potřebují dodávat tělu kvalitní rostlinné bílkoviny.

Mandlový olej se získává lisováním mandlí za studena. Je často využíván v kosmetice, protože má blahodárný vliv na pokožku (například při lupénce), vlasy i nehty. Hodí se také coby masážní olej. Má jemné vyživující složení vhodné již pro miminka. Obsahuje vitamín E a další o péči pečující složky. Hydratuje. Neucpává póry pokožky, lze jej použít i na pleť.

Jak poznat kvalitní mandle

  • Kupujte mandle pouze od ověřeného zdroje, jinak hrozí, že by mohly obsahovat pesticidy. Ideálně tedy volte produkty v bio kvalitě.
  • Před konzumací dejte pozor, aby mandle nebyly žluklé nebo plesnivé. To se pozná podle typického zápachu, nepříjemné chuti či podle skvrn na povrchu plodů.
  • Nikdy nekupujte mandle, které mají poškozený obal. 
  • Na obalu zkontrolujte datum spotřeby.
  • Mandle skladujte na suchém, tmavém a chladném místě, nejlépe v hermeticky uzavřené nádobě.

Na co jsou dobré mandle

Prospěšnost mandlí pro lidský organismus je zcela nesporná, mají totiž:

  • Vyšší podíl zdravých tuků - mandle jsou stejně jako jiné ořechy zdrojem tuků, obsahují však hlavně nenasycené mastné kyseliny, jako jsou například omega-3, které přispívají ke správnému fungování mozku i kardiovaskulárního systému a navíc pomáhají udržovat hladinu cholesterolu v normálních hodnotách.
  • Nízký obsah sacharidů - tento fakt oceňují zejména vyznavači low carb, paleo či ketodiety, ale výhody má i pro všechny ostatní, kteří volí mandle jako svačinku mezi jídly. 
  • Vysoký obsah bílkovin - je podstatný zejména pro vegetariány a vegany, kteří nemohou získávat proteiny z živočišné stravy, a tak je musí hledat v kvalitních rostlinných zdrojích.
  • Nezanedbatelný podíl vlákniny - ta podporuje správné fungování trávicího systému a zároveň pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
  • Vysoké zastoupení dalších nutrientů - mandle jsou bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou například vitamíny E a B, hořčík, vápník nebo železo.

Pozor na kalorie

Mandle jsou sice zdravou a nutričně vyváženou potravinou, přesto je třeba brát v potaz jejich poměrně vysokou kalorickou hodnotu. Obecně by člověk měl konzumovat maximálně 40 - 70 gramů mandlí denně.

Kdy jsou mandle jedovaté?

Sladké mandle, které jsou běžně k dostání v obchodech, jedovaté nejsou. Nebezpečné mohou být mandle hořké (neloupané) neboť obsahují vyšší podíl kyanidu. Těmto mandlím je tedy vhodné se vyhýbat, protože mohou být pro člověka toxické, a to i v poměrně nízkých dávkách.

Jak oloupat mandle

Pokud jste si koupili mandle se slupkou, nejlepší způsob, jak je oloupat je tento:

  • dejte vodu do hrnce,
  • jakmile voda začne vřít, vsypte mandle a nechte je vařit cca 2 minuty, aby se slupka uvolnila
  • poté vodu slijte, mandle zchlaďte studenou vodou
  • a prsty pak vyloupávejte mandle - půjde to lehce a mandle by ze slupky měly lehce vyklouznout

Mandle, ajurvéda a tradiční čínská medicína

Ajurvéda považuje mandle za tvz. rasajánu, tj. za potravinu, která má  pozitivní vliv na celkové zdraví člověka, dodává životní sílu, udržuje tělo v harmonii a posiluje imunitu.

Podobný pohled má na mandle má i tradiční čínská medicína (TCM). Ta je pokládá za teplou a sladkou potravinu, jež povzbuzuje správné fungování plic a tlustého střeva, přispívá k rovnováze organismu a také vyživuje pokožku a vlasy.

Navštivte související produktové kategorie
Mandle Mandlové krémy Mandlové mouky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.