Lékárna.cz

Aromaterapie pro léčení duše i těla

Vůně dokážou zásadně ovlivňovat naše nálady, mysl a dokonce i zdravotní stav. Aromaterapie je druh alternativní medicíny, ve které se využívá esenciálních olejů. Připravit si ji doma není nic těžkého.

Aromaterapie pro léčení duše i těla
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je aromaterapie

Záznamy ze starověkého Egypta potvrzují, že už tehdy Egypťané znali účinky esenciálních neboli éterických olejů. Vonné oleje působí na naše smysly a vyvolává v našem těle různé biologické reakce. Právě tento proces se nazývá aromaterapie. Každý vonný olej působí na jiný orgán a to jak příznivě, tak nepříznivě. Vůně tedy není radno brát na lehkou váhu.

Vybírejte dobře a ... kvalitně

Éterické neboli esenciální oleje se získávají z různých částí rostlin (listy, květy, pupeny, dřevo, plody) a to buď parní destilací, extrakcí (při níž se používají organická rozpouštědla) nebo lisováním. Je nutné rozlišovat přírodní éterické oleje a syntetické oleje. Ty 100% přírodní nejen nádherně voní, ale především jsou účinné. Syntetické éterické oleje mají účinky jen velmi slabé, nicméně mnoho lidí se nechá zlákat jejich nízkou cenou.

Ke správné aromaterapii budete vždy potřebovat přírodní vonné oleje, tak na to při výběru myslete. Dobrým ukazatelem může být cena a také lahvička, ve které jsou oleje skladovány. Měla by být vždy tmavá! Mezi nejoblíbenější éterické oleje patří levandule, citron a eukalypt.

Kdo může aromaterapii vyzkoušet

Hodí se pro ty:

  • kteří se cítí ve stresu
  • které trápí časté virózy, angíny nebo rýma
  • kterým ztěžuje pohyb revma či artritida
  • kteří dbají na prevenci

Jak aplikovat aromaterapii

Mezi nejznámější metody aromaterapie patří masáže, koupele, masti a obklady, tj. olej se vstřebává kůží. Zároveň se jedná o nejbezpečnější metody, které působí na tělo i na duši. Navíc si krásně provoníte bydlení a zároveň vyčistíte vzduch, protože vonné oleje mají antibakteriální účinky.

Tím se dostáváme k další metodě používání vonných olejů - k inhalaci. Olej můžete například nakapat na látkový kapesník a vdechovat ho nebo ho nakapat do mísy s horkou vodou, naklonit se nad ní, hlavu si zakrýt ručníkem a inhalovat.

Praktické tipy při aromaterapii:

  • Koupel by neměla trvat déle než 20 minut.
  • Nad miskou s horkou vodou inhalujte olej maximálně 5 minut.
  • Při masáži musíte éterický olej smíchat s vhodným nosičem (mandlovým nebo olivovým olejem).
  • K provonění bytu a pročištění vzduchu používejte aromalampu.

Všeho s mírou

S aromaterapií to nepřehánějte - příliš silné silice mohou způsobovat bolesti hlavy a nevolnost. Dejte pozor také v těhotenství, kdy není vhodné používat cedrové, šalvějové, rozmarýnové a další druhy vonných olejů. Nebojte, varování by mělo být vždy uvedené na lahvičce s olejem.

Několik vonných olejů, které vám pomohou:

  • Při rýmě a nachlazení vám pomůže cedrové dřevo, borovice, máta, tymián, eukalyptus, yzop.
  • Proti špatné náladě poslouží dobře vanilce, šalvěji, pačuli, jasmínu, grapefruitu, citronu a bazalce.
  • Na zlepšení trávení doporučujeme anýz, bergamot, mátu nebo myrtu.
  • Hojení ran podporuje bergamot, myrta, fenykl, eukalyptus a tea-tree.
  • Jako afrodiziakum účinkuje jasmín a rozmarýn, litsea cubeba, neroli, pačuli, skořice, ylang-ylang

Teď už je jen na vás, jaký vonný olej k aromaterapii vyzkoušíte - vždy však pamatujte, abyste vybrali jen kvalitní esence.

Navštivte související produktové kategorie
Aromaterapie Bachovy esence

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.