Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.
Co je jícnový reflux a proč k němu dochází
Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač, nefunguje správně nebo dojde k jeho ochabnutí.
Za normálních okolností se tento svěrač otevírá pouze proto, aby umožnil polykané potravě vklouznout do našeho žaludku. Poté se zase rychle uzavře, aby žaludeční šťávy a natrávené jídlo neunikaly ze žaludku ven. Pokud je však jícnový svěrač slabý či poškozený, žaludeční kyseliny proudí zpět do jícnu. To se navenek nejčastěji projevuje jako pálení žáhy nebo nepříjemný pocit v ústech.
Příznaky jícnového refluxu
Mezi typické příznaky jícnového refluxu patří:
- pálení žáhy, což je pocit pálení na hrudi, který se zpravidla dostavuje po jídle nebo v noci,
- nevolnost a někdy i zvracení (zejména u kyselých jídel a nápojů),
- nakyslý zápach z úst,
- bolest na hrudi,
- ztížené polykání,
- pocit hrudky v krku,
- potíže s dýcháním,
- noční a také dlouhodobě neléčený jícnový reflux mívají za následek chronický kašel, zánět hrtanu, zhoršené astma a potíže se spánkem.
Co má vliv na vznik jícnového refluxu
Čas od času se reflux objeví u každého z nás, existují však faktory, které k jeho vzniku významně přispívají:
- nadváha a obezita
- hiatální kýla
- těhotenství
- poruchy pojivové tkáně
- gastroparéza neboli neschopnost žaludku se správně vyprázdnit
- dlouhodobý stres
Co zhoršuje jícnový reflux
Krom toho existují i okolnosti, jež mohou potíže s jícnovým refluxem výrazně zhoršit:
- kouření
- konzumace alkoholu
- nesprávné stravovací návyky, zejména ty, které jsou založené na nadměrné konzumaci tučných potravin
- přejídání a jezení na noc
- nedostatek pohybu
- užívání některých léků
Proč je jícnový reflux nebezpečný
Závažnost onemocnění spočívá v tom, že žaludeční kyseliny poškozují tkáň jícnu, což může vést ke vzniku žaludečních vředů, popálení jícnu.
Přejde-li jícnový reflux v chronický zánět jícnu, mohou se přidat závažné komplikace:
-
Zúžení jícnu - neustálé proudění žaludečních kyselin poškozuje dolní část jícnu. V důsledku hojení se na tkáni objevují jizvy, které výrazně zúží jícen, čímž sníží jeho průchodnost a člověk má pak potíže s polykáním.
-
Vřed jícnu - žaludeční kyseliny naleptávají jícnovou tkáň tak dlouho, že zde vznikne otevřená rána neboli vřed. Ten je bolestivý, ztěžuje polykání a může krvácet.
-
Barrettův jícen - žaludeční šťávy mohou jícnovou tkáň poškodit natolik, že u ní začne docházet k fyziologickým změnám, jež se nazývají Barrettův jícen. Tento stav je spojen se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny jícnu.
-
Problémy s plícemi - jestliže se reflux dostává pravidelně do zadní části krku, může zde nejen způsobit podráždění a bolest, ale navíc může poškodit i plíce. Následkem toho se objevuje chrapot, chronický kašel nebo také astma, bronchitida a dokonce i zápal plic.
Léčba jícnového refluxu
Cílem léčby by mělo být jednak odstranění nebo alespoň zmírnění refluxu samotného, tak i regenerace jícnové tkáně.
Kdy domácí léčba nestačí
Jestliže se u vás jícnový reflux objevuje jen sporadicky, pak pravděpodobně k jeho odstranění postačí domácí léčba. Pokud vás ale trápí pravidelně, opakovaně a dlouhodobě, je na místě se o léčbě poradit s lékařem. Odborné vyšetření navíc vyloučí jiné, mnohdy vážnější, zdravotní potíže.Co nejíst a nepít při jícnovém refluxu
Základem úspěšné léčby jícnového refluxu je zdravý životní styl, tj. vyhněte se potravinám a nápojům, které reflux zhoršují - jsou to
- sycené limonády,
- alkohol,
- kofeinové nápoje,
- čokoláda,
- česnek,
- cibule,
- smažená a tučná jídla.
Také se vyvarujte potravin, jež dráždí jícnovou tkáň, jako jsou například citrusy, rajčata a produkty z nich, ale také třeba pepř a peprmint.
Doporučená strava neutralizující žaludeční kyseliny
- zelená listová zelenina,
- okurky,
- brambory,
- řapíkatý celer,
- mléko,
- zásadité minerální vody,
- ovesné vločky vařené jako kaše,
- libové maso a
- zdravé tuky jako avokádo,
- lněný, sezamový, olivový olej.
Co pít a jak jíst při jícnovém refluxu
K pití jsou vhodné i zásadité minerální vody, které pomáhají neutralizovat prostředí žaludku. Rozhodně vylučte pití kávy, kofeinových nápojů a sycených slazených limonád.
Snažte se udržovat svou hmotnost v normálních hodnotách, dopřávejte si jen malé porce jídla, jezte pomalu a každé sousto důkladně rozžvýkejte.
Režimová opatřeni při jícnovém refluxu
Vhodné je dodržovat i některá režimová opatření:
- Nelehejte si po jídle a spát jděte nejdříve po třech hodinách od posledního stravování. V posteli si podepřete hlavu, aby byla o 15 - 20 cm výš než zbytek těla.
- Nekuřte - cigaretový kouř přispívá k uvolňování jícnového svěrače.
- Vyhněte se těsným kalhotám - oblečení, které tlačí na pas, totiž reflux podporuje.
- Spěte na levém boku. V této poloze žaludek visí přirozeně dolů a žaludeční kyseliny tolik nepronikají do jícnu. Díky tomu ho méně dráždí než při spaní na pravém boku, břichu či zádech.
- Nepijte alkohol
- V případě nadváhy, snižte hmotnost
Antacida? Ano, ale ne dlouhodobě!
Užívejte antacida, tedy volně prodejné léky, které pomohou neutralizovat žaludeční kyseliny a zastaví pálení žáhy. Jejich dlouhodobé užívání má však vedlejší účinky, jako je průjem, změny metabolismu vápníku a hromadění hořčíku v těle, což může ohrozit správné fungování ledvin. O užívání těchto léků, které trvá déle než dva týdny, je tedy vhodné se poradit s lékařem. Ten pak pravděpodobně stanoví jiný léčebný postup, např. v podobě léků na předpis nebo v některých případech chirurgického zákroku.
Zkuste bylinky
Správnou funkci žaludku můžeme podpořit také pitím bylinných směsí, které prospívají žaludeční sliznici.
Mezi osvědčené bylinky patří:
- heřmánek,
- meduňka,
- proskurník,
- sléz,
- řepík,
- dobromysl.
Žaludeční vředy
Vředy nemusí postihovat jen stěnu jícnu, ale i žaludku nebo dvanáctníku. Žaludeční vředy se kromě bolesti až pálení v oblasti mezi hrudní kostí a břichem mohou projevovat i dalšími příznaky jako jsou
- říhání,
- pálení žáhy,
- nechutenství,
- úbytek hmotnosti či
- nevolnost.
Pokud se objeví i černá stolice, která značí přítomnost krve, nebo ukrutné bolesti břicha, neváhejte s návštěvou lékaře.
Rizikovými faktory pro vznik žaludečních vředů mohou být:
- nepravidelná strava,
- dlouhodobý stres,
- infekce Helicobacter pylori,
- kouření,
- alkohol,
- příliš kořeněná jídla,
- některé léky nebo genetika.
Hlavní léčba žaludečních vředů spočívá v užívání léků, které snižují tvorbu žaludečních kyselin, a případná eradikace (vymýcení) Helicobacter pylori. Konzumujte i potraviny, které napomáhají neutralizaci žaludečních kyselin a bylinky prospívající žaludeční sliznici.
Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.