Lékárna.cz

Jak na odčervení psů a koček

Každý majitel psa i kočky by měl vědět, že odčervení patří do základní péče o domácího mazlíčka. Pravidelné odčervení chrání nejen vaše zvířátko, ale také jím přejdete přenosu na sebe a své děti. Mnozí paraziti, kteří trápí zvířata, jsou totiž přenosní i na člověka. Pamatujte, že je rozdíl mezi odčervením štěňat, koťat a dospělých zvířat.

Jak na odčervení psů a koček
CANIVERM Forte 0,7 g 6 tablet

CANIVERM Forte 0,7 g 6 tablet

Veterinární léčivý přípravek

Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co způsobují paraziti 

Paraziti způsobují zvířatům bolest, svědění i další vážnější problémy. Vašemu mazlíčkovi se může například zhoršit metabolismus. A pokud své zvíře nezodpovědný majitel neodčervuje vůbec, může dokonce dojít i k tomu nejhoršímu. A také k přenosu na člověka. Často parazity okem nezpozorujeme, ale pokud známe zvíře dobře, v jeho chování určité symptomy můžeme poznat. Nejlepší je proto prevence a pravidelné podávání odčervovacích přípravků.

Nejčastější paraziti u psů a koček

Co vlastně naše zvířecí miláčky nejčastěji trápí?

Z vnitřních parazitů jsou to škrkavky, měchovci, svalovec stočený nebo například tasemnice. Zapomínat bychom ale neměli ani na vnější parazity, jako jsou blechy a klíšťata, kteří dokážou nás i domácí mazlíčky také nepěkně sužovat a způsobovat nemoci.

Odčervení je základ

Přípravky pro odčervení se liší způsobem aplikace i tím, na jaké parazity se hodí. Něco jiného podáváme štěňatům a jiný prostředek dáme dospělému psovi či kočce. Vždy dávejte pozor, který přípravek je vhodný pro psy a který pro kočky. Svému mazlíčkovi byste podáním nevhodného antiparazitika mohli spíše uškodit.

  • Pasty – Používají se většinou u koťat a štěňat. Jsou účinné proti škrkavkám, ale nikoliv proti tasemnicím. Proto jsou dostačující u mláďat, ale u dospělých mazlíčků musíme podávat antiparazitika se širším spektrem. Působí jednorázově, a tak je nutné jejich aplikaci opakovat v pravidelných intervalech.
  • Tablety – Působí proti mnoha vnitřním parazitům a u dospělých koček i psů se používají nejčastěji. Jejich aplikaci je opět nutné opakovat pravidelně, neboť působí jednorázově a na dospělé parazity.
  • Spot on – Jde o ampuli s tekutinou, kterou aplikujeme na kůži zvířete, mezi lopatky. Doba působení této tekutiny bývá kolem 1 měsíce. Je účinná nejen proti vnitřním parazitům, ale také proti vnějším, jako jsou blechy a klíšťata.
  • ObojkyAntiparazitní obojky proti klíšťatům a blechám jsou účinným způsobem, jak bojovat s parazity dlouhodobě. Kvalitní obojky proti klíšťatům a blechám vydrží až 8 měsíců.

Prevence nakažení parazity

Než sáhneme po odčervovacích přípravcích, měli bychom své zvíře určitým způsobem připravit. Před odčervením i v jeho průběhu, a vlastně po celý život zvířete, musíme dodržovat jistá pravidla. Základní je hygiena. Pravidelně čistěte výběh, kotec a kočičí záchod a odstraňujte trus i vlhkost. Parazitům se ve vlhkém a nečistém prostředí totiž daří mnohem lépe. Nenechávejte ani zbytky jídel v miskách.

Pozor na syrové maso

Velkým nebezpečím je pro naše mazlíky také syrové maso, mohou v něm totiž být larvy tasemnice nebo jiní parazité. Pokud chcete svému zvířecímu kamarádovi syrové maso dopřát, rozdělte si ho na jednotlivé krmné dávky a ty zmrazte. Parazity to spolehlivě zahubí a vy budete mít kvalitní krmení vždy po ruce. Jen je třeba dát porci rozmrazit včas, studená vašemu mazlíkovi chutnat moc nebude.

Odčervení štěňat a koťat

První odčervení štěňat a koťat provádíme ve 14 dnech věku, nejčastěji odčervovací pastou, a to i společně s matkou. Ve 14denních intervalech mláďata odčervujeme až do 3 měsíců věku (ve 4., 6., 8., 10. a 12. týdnu). Tuto pravidelnost dodržujte, neboť parazité dozrávají postupně a je nutné je všechny zachytit. Od 3. měsíce odčervujeme každé 3 měsíce (ve 3., 6., 9. a 12. měsíci).

Odčervení dospělých psů a koček

Dospělé mazlíky odčervujeme alespoň jednou za 3-6 měsíců, a to i preventivně. Zejména kočky, které žijí venku, mohou k parazitům přijít velmi snadno, ale v bezpečí před nimi nejsou ani ty domácí. Můžete je přinést na botách zvenčí, můžou se s nimi setkat na balkoně... Pokud nechcete ošetřovat "naslepo", požádejte svého veterináře o takzvané koprologické vyšetření trusu, které zjistí, zda se u pejska objevil parazit a jak s ním nejlépe zatočit.

Všechny zdravotní, nutriční a léčebná tvrzení jsou v ráci legislativy EÚ výrazně omezená. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení,  které uvádí platná legislativa.

Témata článku
Zvířata

Přečtěte si také

Potničky vznikají v důsledku ucpání potních žláz, ke kterému dochází při nadměrném pocení. Teploty nad 30°C, vysoká vlhkost vzduchu a intenzivní fyzická aktivita jsou hlavními spouštěči tohoto…

více

Úpal a úžeh má většina lidí spojeno s létem, nicméně úpal se sluníčkem souviset přímo nemusí. To je také hlavní rozdíl mezi těmito dvěma nemocemi z přehřátí, které jsou jinak velmi podobné a odlišit…

více

Zarděnky neboli rubeola jsou infekční virové onemocnění, které patří do skupiny dětských infekčních chorob. Šíří se kapénkovou cestou – kašlem a kýcháním nakažených osob. Virus se dostává do…

více

Třezalka tečkovaná patří mezi nejznámější a nejpoužívanější léčivé byliny. Nicméně tato blahodárná rostlina může výrazně ovlivnit působení mnoha léků. Pokud ji užíváte současně s jinými medikamenty,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.