Lékárna.cz

Hormonální antikoncepce a všechno kolem ní

Díky hormonální antikoncepci se snížilo množství potratů o neuvěřitelných 70 %. Od roku 1960, kdy byla v USA schválena první antikoncepční pilulka, uplynulo již hodně vody a s tou dnešní se nedá srovnávat. Moderní hormonální antikoncepce je totiž šetrná, bezpečná a hlavně spolehlivá.

Hormonální antikoncepce a všechno kolem ní
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

První, 57 let stará antikoncepční pilulka se od té dnešní v mnohém lišila. Především obsahem hormonů, kterých v ní bylo tolik, že ženám způsobovala nemalé problémy. I když kolem hormonální antikoncepce koluje řada mýtů, stále se jedná o nejúčinnější antikoncepci současnosti.

Jak funguje hormonální antikoncepce

Antikoncepční pilulka obsahuje 2 hormony - estrogen, což je ženský pohlavní hormon, a progestin. Pilulka zabraňuje ovulaci, tedy uvolnění vajíčka z vaječníku. Tělo si tak v podstatě myslí, že je žena těhotná. Zároveň antikoncepce zahušťuje hlen v děložním čípku a zabraňuje tak průniku spermií k vajíčku. Spolehlivost antikoncepčních pilulek je 99 %, předpokladem je však jejich pravidelné a správné užívání.

Další účinky antikoncepce

Antikoncepce má ještě další účinky. Díky ní je menstruace pravidelná, zpravidla slabší a nebolestivá. Můžete menstruaci dokonce i vynechat - když jedete na dovolenou, určitě se vám to hodí. Antikoncepce také snižuje riziko zánětlivých onemocnění dělohy a vejcovodů a nebezpečného onemocnění endometriózy, která je často příčinou neplodnosti.

Na tyto vedlejší účinky pilulek si jistě rády a rychle zvyknete. Nebuďte proto překvapená, že menstruace po vysazení antikoncepce bývá silnější a mnohdy bolestivější. Zkrátka jako předtím, než jste antikoncepci začala užívat. Otěhotnění po vysazení antikoncepce je možné ihned.

Stinné stránky hormonální antikoncepce

Některé ženy mohou na hormonální antikoncepci citlivěji reagovat - např. cítí bolest prsou, je jim nevolno. Časté je také mírné přibírání na váze nebo spíše zavodňování. Pilulky nejsou vhodné pro silné kuřačky a ženy, jejichž blízcí příbuzní prodělali žilní trombózu.

Účinnost hormonální antikoncepce je snížená, pokud:

  • si zapomenete vzít byť jen jednu pilulku
  • užíváte antibiotika
  • máte střevní potíže (průjmy) nebo zvracíte
  • užíváte ve větším množství třezalku

Pilulky jsou sice nejznámější, ale na výběr máte z několika dalších druhů hormonální antikoncepce:

  • nitroděložní tělísko
  • nitroděložní hormonální systém
  • vaginální kroužky
  • náplasti

Výhodou těchto druhů antikoncepce je, že nezatěžují trávicí trakt.

Co dělat, když nechci hormonální antikoncepci

Máte na výběr hned z několika typů nehormonální antikoncepce. Mějte ale na paměti, že žádná z nich není tak účinná jako ta hormonální. Nejběžnější je kondom, který řadíme mezi tzv. bariérové metody. Ženy pak mohou používat u nás méně obvyklé pesary a ženské kondomy.

Oblíbenější jsou spermicidy, jejichž výhodou je i ochrana proti některým pohlavně přenosným nemocem. Mezi nejznámější spermicidy prodávané v českých lékárnách patří Pharmatex ve formě poševního krému nebo vaginálních globulí. Možné a poměrně časté je i zavedení nehormonálního nitroděložního tělíska. 

Navštivte související produktové kategorie
Antikoncepce Prostředky k antikoncepci

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.