Lékárna.cz

Guarana

Guarana, neboli paulinie nápojná, je keř nebo malý strom domovem v Amazonii. Zralé plody guarany připomínají svým vzhledem otevřené oko a jsou zdrojem stimulujících látek.

Guarana
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Guarana  - Paulinie nápojná 

Paulinie nápojná neboli guarana je liánovitá rostlina z Amazonie. Domorodé kmeny považují guaranu za posvátnou a věří, že v ní je ukrytá velká síla, kterou dokáží využít v boji. Název guarana pochází ze slova „gua-rana", což v jazyce amazonských indiánů znamená „velký strom lesa". Zralé plody guarany připomínají svým vzhledem otevřené oko. Díky tomuto netradičnímu vzhledu je paulinie opředena zejména u jihoamerických indiánů nejrůznějšími mýty a bájemi.

Co guarana obsahuje

Sbírají se semena guarany, která obsahují stimulační látky - kofein (někdy označován jako guaranin), theofylin a theobromin. Na obsah kofeinu je guarana dokonce nejbohatší rostlinou vůbec. Všechny tyto 3 látky můžeme považovat za antioxidanty.

  • Kofein v guaraně se na rozdíl od toho v kávě vstřebává postupně. Semena guarany obsahují až 6% kofeinu, naproti tomu semena kávy maximálně 2%.
  • Theofylin se nachází také v zeleném čaji a také účinkuje postupně a delší dobu oproti kofeinu.
  • Theobromin se nachází také v kakau a jde o látku, která ovlivňují srdeční činnost a zároveň mohou zvyšovat krevní tlak.
  • Vitamín C a B

Jak guarana působí

  • Mezi hlavní účinky guarany patří povzbuzení organismu, dodání energie a osvěžení těla.
  • Prospívá psychické a fyzické vitalitě.
  • Pomáhá udržovat správnou tělesnou hmotnost a prospívá zdravému metabolismu tuků.
  • Prospívá k normálnímu metabolismu tuků v krvi.
  • Podporuje správnou funkci imunitního systému.
  • Podporuje správné vylučování vody z organismu.

Co všechno od ní můžete čekat? 

Pro své stimulační účinky a povzbuzení nervového systému patří guarana mezi vyhledávané doplňky stravy zejména u řidičů, sportovců a studentů ve zkouškovém období. Cílí na koncentraci a dobrou náladu. Proto je často také nedílnou součástí mnoha energetických nápojů.

Kdy nejlépe užívat guaranu

Tablety guarany je ideální užívat ráno, kdy naplno využijete její sílu. Skvěle vás nastartuje do náročného dne. Naopak na večer ji nedoporučujeme, jinak pravděpodobně neusnete. 

Guarana nebo káva?

Kofein z kávy se vstřebává z žaludku zatímco kofein a další stimulující látky z guarany jsou vázány na další látky z rosltin a tím se a vstřebávají do těla až ve střevě.

Výhodou guarany oproti kofeinu je:

  • Uvolněný kofein z guarany nedráždí žaludek. Je tedy vhodná pro lidi s citlivým žaludkem.
  • Kofein z guarany se uvolňuje postupně a delší dobu
  • Nástup účinku kofeinu z guarany je až po 1 hodině po užití a účinek trvá 6 - 8 hodin. Oproti kávě, která má rychlý nástup účinku a relativně rychlé odbourání.
  • Guaranu tedy užívejte ráno nebo v dopoledních hodinách, ne večer, kdy by nám narušila spánek.

V jaké formě guaranu užívat

Guaranu najdeme v doplňcích stravy ve formě tablet, prášku, extraktu, sirupu, kapek nebo čajích, ale i ve žvýkačkách a stimulujících nápojích.

Tradiční využití rostliny je rozemletí semen na jemný pudrový prášek. Ten voní lákavě po kakau, ovšem jeho chuť je poměrně hořká a lze ji zamaskovat ve smoothie nebo jogurtu. 

S guaranou opatrně

Guaranu je třeba užívat s rozmyslem a dodržovat doporučené denní dávky. Kvůli vysokému obsahu kofeinu v guaraně nekombinujte guaranu s dalšími stimulanty. Nezapomínejte při jejím užívání dostatečně pít.

Pro koho se guarana nehodí

Guarana není vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy. Dále by jí neměli užívat lidé s žaludečními vředy, citlivostí na kofein, lidé s vysokým krevním tlake a poruchami srdce. Neužívejte guaranu pokud užíváte léky na ředění krve (warfarin) a léky na srdce (digoxin).

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodnosti použití guarany, vždy se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Navštivte související produktové kategorie
Nervová soustava Doplňky stravy a vitamíny

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.