Lékárna.cz

Domácí zeleninové chipsy: Pochoutka k oblíbenému filmu

Patříte mezi milovníky slaného pokušení? Máme pro vás řešení v podobě slaných chipsů, které jsou zdravé ale zároveň i chutné.

Domácí zeleninové chipsy: Pochoutka k oblíbenému filmu
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Proč jíst zdravě?

Zdravý životní styl a konzumace vhodných potravin se podílí na psychické vyrovnanosti, dobré náladě, pravidelném vylučování, celkové vitalitě a rovněž vám může pomoci optimalizovat tělesnou váhu. Vyvážená strava podporuje správnou funkci imunitního systému, činnosti mozku a celkové zdraví.

Dbejte na to, co jíte

Ty nejlepší potraviny jsou přirozené, lokální a organické, bez genetické modifikace a minimálně upravované.

Kořenová zelenina

Základním pravidlem pro vyváženou stravu je jíst dostatek ovoce a zeleniny, včetně kořenové. Tu bychom měli konzumovat v pravidelných dávkách, protože je zdrojem důležitých živin. Je totiž zdrojem důležitých živin. Přírodní síla kořenové zeleniny působí blahodárně na podporu imunitního systému, správné fungování tlustého střeva, na krevní oběh a podílí se i na vitalitě kostí, zubů a nehtů. 

Mrkev jako přírodní lék

Nejznámější kořenovou zeleninou je určitě mrkev. Je nabitá antioxidanty, které ničí volné radikály a posilují imunitní systém. Najdeme v ní vitamín C, E, A, B, selen, hořčík, jód, draslík, vápník, železo nebo vlákninu. Rovněž je bohatým zdrojem betakarotenu, který zajišťuje ochranu buněk před bakteriemi a viry, má pozitivní vliv na oči a stimuluje kůži namáhanou opalováním.

Náš tip

Chcete posílit imunitní systém přírodní cestou? Sáhněte po sklence mrkvové šťávy. Pro silnou imunitu doporučujeme pít jednu sklenici (přibližně 200 ml) čerstvé šťávy denně a nejlépe ráno nalačno.

Silák jménem pastinák

Po mrkvi je druhou nejznámější kořenovou zeleninou. Povzbudí sílu svalů i fyzickou kondici obecně. Pastinák konzumujte v obdobích náročnějších na fyzickou a psychickou kondici - například během změny ročních období, při chřipkových epidemiích nebo stresových situacích.

Víte, že ...

Nepleťte si pastinák s petrželí! Pastinák má jemnou, sladkou chuť, kdežto petržel chuťově výraznější.

Celer posiluje organismus

O jeho účincích na lidský organismus věděli již staří Řekové - celer podávali atletům ke zvýšení výkonnosti. Pravidelnou konzumací celeru dodáte tělu železo pro dobrý krevní obraz, dále pak vápník a fosfor na posílení hustoty kostí. Vaše srdce potěší i obsah draslíku. Vitamín C zase vyzbrojí bílé krvinky pro boj s nežádoucími viry a bakteriemi. Zařazením celeru do jídelníčku posílíte organismus, tj. mozkovou činnost, oběhovou soustavu a imunitní systém.

Proč jíst celer

Celer je považován i za přírodní afrodiziakum, pomáhá při chronických zánětech a očišťuje močový a pohlavní systém.

Červená řepa jako elixír zdraví

Červená řepa je jako léčivá rostlina známá již více než 2000 let. Obsahuje betain, který má protizánětlivé, antioxidační a detoxikační účinky. Je bohatá na vitamíny C, B1, B2, B6, listovou a pantotenovou kyselinu a na minerální látky jako např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo a zinek. Nízká energetická hodnota činí z řepy ideální potravinu v odlehčeném jídelníčku. Červená řepa stimuluje výměnu látek v těle a tím omlazuje a revitalizuje tělo, reguluje krevní tlak, čímž chrání kardiovaskulární systém, snižuje cholesterol v krvi, zlepšuje funkci jater, posiluje kůži, vlasy a nehty.

Zdraví na první místě

Trpíte na žaludeční problémy nebo zácpa? Vyzkoušejte ranního panáka zdravé šťávy z řepy, která rozpohybuje vylučovací soustavu a neutralizuje přebytek žaludečních kyselin.

Na zdravé chipsy budete potřebovat

Postup

Troubu si předehřejte na 200 °C. Všechnu zeleninu umyjte, očistěte a případně i oškrábejte. Vše pak nakrájejte na tenká kolečka a rozvrsvěte na plech vyložený pečícím papírem. Nakonec pokapte olivovým olejem, lehce osolte a pečte v troubě, dokud nejsou chipsy pěkně křupavé :-)

Dobrou chuť 💚

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Děti a maminky Bio potraviny

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.