Lékárna.cz

Co jíst a čemu se vyhnout při problémech s akné?

Zbavit se akné je běh na dlouhou trať. Máme pro vás pár rad, jak si tu cestu trošku ulehčit.

Co jíst a čemu se vyhnout při problémech s akné?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

 

Akné a zdravá střeva a játra

Akné je otázkou stavu střevního traktu a jater. K jejich podpoře doporučujeme zařadit kvalitní stravu s dostatkem listové zeleniny, mrkve a nedráždivého ovoce s dostatkem vitamínů A (melouny, meruňky), omezit příjem lepku a mléčných produktů. K podpoře správné funce jater je vhodný ostropestřec mariánský a správnou funkci střevního traktu můžete podpořit kvalitními probiotiky. Velmi vhodné je popíjení odvaru z měsíčku lékařského, který podporuje normální funkci jater a střev a přispívá k normálnímu stavu pokožky.

Akné a potraviny

Neexistuje žádná studie, která by přesně propojila vznik akné s určitou potravinou. Obecně ale víme, že pokud vás trápí bolestivé pupínky nejen na obličeji, ale třeba i na zádech a ramenou, je dobré se některým potravinám vyhnout úplně, nebo je hodně omezit.

Jde o kávu, rafinovaný cukr, bílé pečivo, průmyslově zpracované potraviny a mléčné výrobky. Například přeslazená jídla zvyšují hladinu cukru v krvi a tím vedou k tělo k větši produkci hormonů - a jsme znovu na začátku problému.

Co by nemělo chybět ve vašem jídelníčku

  • Zelí - čím kysanější tím lepší, a pokud máte rádi kimchi, tak jste na cestě k vítězství. Kimchi patří mezi nejzdravější potraviny světa. 
  • Dýňová a sezamová semínka - semínka obecně patří na seznam zdravých potravin, ta dýňová a sezamová navíc obsahují zinek, který přispívá k udržení normálního stavu pokožky. 
  • Olivový olej - je zdrojem omega-9-mastných kyselin
  • Česnek - patří mezi obecně zdraví prospěšné potraviny. Můžete si jím potírat pupínky a zařaďte ho i do svého jídelníčku.

Bylinky a akné

Z bylinek je vhodný měsíček lékařský, který napomáhá normálnímu stavu pokožky, šalvěj lékařská, která působí jako antioxidant, nebo aloe vera

Akné a psychika

Psychická pohoda může v boji proti akné také pomoci. Určitě neuškodí, když se uvolníte, zkusíte se méně stresovat, vyhnete se alkoholu, kouření a podíváte se i na kosmetiku kterou denně používáte.

Co ještě použít na akné

Vhodné jsou i produkty s obsahem zinku, kyseliny salicylové nebo benzoylperoxidu, který ale doporučujeme až na těžké formy akné. Jeho použití je potřeba konzultovat s lékařem nebo lékárníkem.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Akné Akné Dermokosmetika na pleť

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.