Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Bezlepkové recepty

Pro celiaky je bezlepková dieta jedinou možností, jak se vyhnout potížím spojených s tímto onemocněním. Pro inspiraci jsme vybrali pár bezlepkových receptů, které budou chutnat nejen jim, ale i těm, kteří s lepkem žádné problémy nemají.

Bezlepkové recepty
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Bezlepkové potraviny Bezlepkové směsi na chléb Bezlepkové těstoviny

Banánová bábovka

Ingredience

  • 4 zralé banány
  • 2,5 hrnku (250 ml) Doves Farm samokypřící mouky 
  • hrnek mléka
  • hrnek oleje
  • trochu rumu
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • hrnek cukru
  • vanilkový cukr

Postup:

Z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh. V míse rozmixujte banány na kaši. Pak do ní přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Do takto připraveného těsta vmíchejte opatrně vyšlehaný sníh. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 150° asi 60 - 70 minut (dle trouby).

Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky postup:

V hrnci zahřejeme vodu se solí a rozpustíme máslo. Přivedeme k varu, rychle vmícháme mouku, až se vytvoří hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Odstavíme a necháme zchladnout. Do těsta zapracováváme jedno vejce po druhém v hladké těsto. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na plech vyložený pečícím papírem věnečky (dávám ve dvou řadách, jsou vyšší a lépe se rozkrajují). Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 8 minut. Pak teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme dozlatova dalších asi 15 min.

Troubu prvních 15 minut neotevíráme!

Krém

  • 300 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g másla a lžíce rumu

Krém postup: 

Do studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek a uvaříme pudink, který necháme zchladnout (nejlépe přikrytý pokličkou). Pokud se nám na pudinku vytvoří škraloup, sejmeme ho. Vyšleháme změklé máslo s cukrem a rumem, vmícháme pudink a krém stříkáme na spodní část rozkrojených věnečků a přiklopíme druhou polovinou. Na závěr můžeme ozdobit čokoládou, nebo jen pocukrovat.

Jogurtová buchta alá Vdolečky

Těsto

  • 2 hrnky mouky Doves Farm směsi bílá (hrnek 250 ml)
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 velký jogurt (500 g) , pokud možno s 3,5% tuku
  • 1 prášek do pečiva

Vrstva na těsto navrch

  • 2 x polotučný nebo tučný vaničkový tvaroh
  • trocha mléka s cukrem dle chuti
  • povidla

Drobenka

Postup:

Nejdříve si připravíme v misce z uvedených surovin drobenku. V druhé misce smícháme oba tvarohy s cukrem (zhruba dvě polévkové lžíce) a troškou mléka. V další misce smícháme veškeré suroviny na těsto - dobře promícháme a těsto vylijeme na připravený plech. Na těsto špachtlí naneseme připravený tvaroh z druhé misky. Lžičkou pak klademe na tvaroh v libovolných odstupech povidla. Povidla ve sklenici promíchejte, lépe se budou nanášet. Místo povidel lze použít i jakékoliv ovoce (osvědčily se nám broskve, jahody, švestky, čerstvé nebo zavařené, prostě co je k mání). Nakonec posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180° zhruba 30-35 minut.

Rychlý chleba bez kynutí

Postup:

Do mísy dáme tvaroh, vodu, vejce, olej, ocet a dobře promícháme. Do vzniklé hmoty přisypeme pomleté psyllium, len a kmín a znovu promícháme. Přidáme zbytek ingrediencí a zpracujeme v kompaktní těsto, které pak přendáme na vál potřený olejem. Potřeme si ruce také olivovým olejem a vytvarujeme bochník. Posypeme kmínem, sezamem či jiným semínkem. Bochník přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C, cca 45 minut.  Do trouby můžeme dát hrnek s vodou, aby byl chléb vláčnější. Ihned po upečení postříkáme vodou z rozprašovače.

Další bezlepkové recepty

Pokud chcete, vyzkoušejte i další bezlepkové recepty:

a spoustu dalších receptů najdete v blogu Zdravé vaření.

22. červenec 2020

Přečtěte si také

Divoký yam patří mezi tradičně využívané rostliny, které jsou spojovány s podporou ženského hormonálního komfortu. Zájem o něj roste zejména v období hormonálních změn, jako je např. menopauza. Čím…

více

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.