Lékárna.cz

Běžecký trénink s Lídou: Pár dobrých rad

Předchozí dva články byly takové teoretické. Dnes bych se s vámi proto rád podělil o nějaké ty rady a zkušenosti, které jsem za tu dobu, co běhám, nashromáždil.

Běžecký trénink s Lídou: Pár dobrých rad
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Nezapomeňte, že nejsem profesionální sportovec, trenér, lékař, výživový specialista ani zdravotní sestra. S níže uvedenými postřehy proto můžete nesouhlasit, můžete o tom vést spory, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. Tak do toho.

Dávejte na sebe pozor

Je to na úvod sice taková samozřejmá rada. Ale člověk má tendenci ji podceňovat. Takže ty staré kecky z prvního článku vyhoďte a investujte do kvalitní běžecké obuvi. S puchýři si totiž nějakou dobu moc nezaběháte. A třeba v letních měsících se mějte na pozoru před úžehem či úpalem. To první znamená, že běháte až moc na sluníčku. To druhé znamená, že nepijete. Proto až doběhnete, udělejte si třeba dobrou šťávu.

Najděte si běžeckého partnera

Říká se, že ve dvou se to lépe táhne. Já teď sice nic tahat nepotřebuji, ale zase mám tendenci s někým soutěžit. Když máte někoho, s kým můžete porovnávat své výsledky, je to fajn. Já své výsledky porovnávám s Tomem Bekem. Krom toho, že vede naše IT oddělení, se také věnuje běhání. Své úspěchy sdílí na běžecké aplikaci Endomondo. To je dobré místo, kde můžeme své sportovní aktivity porovnávat a navzájem se tak hecovat k lepším výkonům. A když s vámi nikdo běhat nechce? Nevadí. Na vaší běžecké trase bude jistě spousta dalších běžců, kteří nemusí vůbec vědět, že s nimi soutěžíte. Ale to, že je předběhnete, se počítá vždy ;-)

Dýchejte tak, jak potřebujete

Když jsem jel na trénink za Lídou do Čáslavi, většinu cesty jsem přemýšlel nad touto otázkou. Její zodpovězení bylo trochu překvapivé. Čekal jsem komplexní studii správného dýchání s ukázkou rozfázovaného systému nádech/výdech s přesnou souhrou dýchání nosem a pusou, vše odkoukáno od šaolinských mistrů.

No vězte, že je to jednodušší. Dýchejte prostě tak, jak vám to vyhovuje. Řídí se tím Lída, řídím se tím i já. A skutečně to funguje.

Nebojte se techniky

Někdo tu prý říkal “že techniky má kolem sebe dost a do běhu ji tahat nebude”. Nevím sice, kdo to byl, ale vy se tím neřiďte. Naopak se nebojte si nějakou tu techniku na běh pořídit. Já, protože jsem ajťák, běhám s notebookem, ke kterému mám extra velkou baterii, takže za celou cestu zvládnu vyřídit většinu pracovních e-mailů… No dobře - teď vážně. Ze začátku jsem byl sice trochu skeptický, ale nakonec jsem si přece jen pořídil běžecké hodinky. Dnes si tohle rozhodnutí nemůžu vynachválit. Zvolil jsem hodinky TomTom Runner, které dělají přesně to, co jsem od běžeckých hodinek očekával a měří a případně ukazují přesně to co chci (aktuální tempo, například). Navíc po vytvoření účtu v aplikaci TomTom MySports a propojením s hodinkami vidíte krásně trasu, kterou jste běželi, místa, která jste proběhli nejrychleji a třeba i počet kalorií, které jste svojí aktivitou spálili. Paráda.

Změňte (čti zlepšete) svůj životní styl

Tohle je to klišé, které jsem zmínil v minulém článku. Ale není to tak těžké, jak to vypadá. Navíc nikdo neříká, že musíte úplně všechno změnit hned druhý den... Nebudeme si nic nalhávat. Svíčková na smetaně u mě zatím poráží obilné klíčky na všech frontách. Ale třeba snídaně může být dobrý začátek. Zkuste třeba müsli a cereálie. Já mám nejraději ovesnou kaši s jablky a skořicí. Někdy si i přisypu trochu rozinek a skvělá snídaně je na stole. A jen tak mimochodem - přidejte také na jídelníček nějaké čerstvé ovoce, pokud to ještě neděláte. Sami zjistíte proč.

Mějte tréninkový plán

Každý nemá někoho, kdo by mu takový osobní plán vytvořil. To ale neznamená, že nemůžete zkusit třeba ten můj, od Lídy Formanové. V minulém článku byla první ukázka. Tady je další:

  • 6 km stupňovaný běh, začátek 1,5-2 km volně na zahřátí, postupně stupňovat tempo, poslední 1,5-2 km nejrychlejší
  • rovinky: rozklusání 3 km, 6x100m naplno s meziklusem na 80% úsilí, pauza 5 minut mezi úseky, na konec vyklusání 2 km
  • 3x2 km s pauzou 4 minuty mezi úseky, cca 10:00 a lehce pod na jeden úsek
  • 9 km souvislý běh, pohodové volné tempo
  • rozklusání 1 km, pak 5x1 km s pauzou 3 minuty mezi úseky, cca 4:45-4:50 na jeden úsek
  • 8 km volný běh

Co je opravdu dobré, je vyzkoušet intervalový běh. Mimochodem přesně na tohle jsou běžecké hodinky ideální. Jednoduše si je nastavíte a ony vás pak upozorní, jaký úsek se má právě běžet. Střídání rychlého tempa s pomalejším je skvělé na zlepšení kondice. Na první pohled to tak možná nevypadá, ale může to být mnohem náročnější než delší běh konstantním tempem. Pokud jste ho dosud nevyzkoušeli, teď je nejvyšší čas.

Vyzkoušejte náročnější podmínky

Na závěr takový tip - jen tak mezi námi. Není totiž špatné někdy vyzkoušet běh v náročnějších podmínkách. Pokud jste zvyklí běhat po rovině, pak zkuste trasu v lese s různými stoupáními. Případně zkuste běh za horších klimatických podmínek. Zjistíte, čeho jste vlastně schopni. Zkrátka si občas dejte tak trochu víc do těla. Jako já na fotce níže. Zajímavé je, že to na mě ani není vidět.

Navštivte související produktové kategorie
Džusy, sirupy, vody Sportovní výživa

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.