Lékárna.cz

Angína - příznaky a léčba

Angína je zánět krčních mandlí. Jde nejčastěji o onemocnění bakteriálního původu způsobeného především bakteriemi rodu Streptococcus, stafylococcus či pneumococcus. Může být ale i virového původu nebo myotického (kvasinkového) původu. Jaké jsou příznaky angíny, jak se léčí a jaká je její prevence? Přečtěte si rady našich lékárníků, případně je kontaktujte v naší odborné poradně.

Angína - příznaky a léčba
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Angína - příznaky

  • krční mandle a okolí (hltan a kořen jazyka) jsou zarudlé, potažené bílými povlaky nebo čepy,
  • silná bolest v krku
  • horečka (někdy může být i angína bez teplot a horečky)
  • bolest hlavy
  • bolest při polykání
  • světloplachost
  • silný kašel
  • zchvácenost
  • občas i ucpaný nos, nevolnost nebo zvracení

Angína - inkubační doba

Angína je běžné onemocnění, přenáší se vzduchem, kapénkovou infekcí. Inkubační doba je 1 až 3 dny. 

Je angína nakažlivá?

Ano, angína je vysoce nakažlivé onemocnění. Přenáší se kapénkami - kýcháním, kašláním, prskáním při mluvení či slinami. Pokud nakažená osoba začne léčbu antibiotiky, přestává být infekční po 24 až 48 hodinách. V opačném případě můžete být nakažliví až dva týdny.

Angína u dětí

Angína u dětí bývá častější než u dospělých. Příčinou bývá těsnější kontakt dětí ve školkách a školách, kde má angína ideální podmínky k šíření. Důvodem častější angíny u dětí mohou být i větší mandle, které největší velikosti dosahují v cca 7 letech a poté se postupně zmenšují.

Antibiotika na angínu

Při podezření na angínu navštivte co nejdříve lékaře. V případě bakteriálních původců nám lékař předepíše antibiotika, nejčastěji penicilin.

Angína - domácí léčba

Součástí léčby je tlumení bolesti a horečky (nad 38,5°C) léky s obsahem ibuprofenu případně paracetamolu.

Pomoci od bolesti v krku si můžeme také cucáním pastilek, kloktáním nebo spreji, které mají desinfekční, antibakteriální nebo protizánětlivý účinek. Z bylinek je vynikající šalvěj.

Důležité je po použití pastilek, spreje nebo kloktadla půl hodiny nejíst a nepít, aby byl účinek dostatečný.

Náš tip - dopřejte si klid a dostatek tekutin

Velmi důležitý je klid na lůžku a dostatečný pitný režim. Přikládat můžete i Priessnitzův obklad. Jak na to? Studený mokrý ručník překryjeme igelitem a navrch suchým ručníkem nebo šátkem.

Jak se vyhnout angíně

Nejlepší prevencí angíny je:

  • zdravý životní styl,
  • fyzická aktivita,
  • otužování,
  • snížení stresové zátěže a
  • pravidelná hygiena, včetně čištění zubů.

Druhy angíny

  1. akutní angína -  má rychlý nástup a je nejčastěji způsobena streptokoky. Občas se může stát, že se angína několikrát za rok vrátí. V tomto případě je nasnadě chirurgické odstranění mandlí.
  2. chronická angína - má kolísavé příznaky, které trvají delší dobu a léčba mnohdy nepomáhá. Nemocný se po celou dobu cítí unavený. Projevuje se pocitem tlaku na mandlích a zápachem z úst. Tento druh angíny je velmi častý u dětí do 15 let. Mandle totiž zachycují patogeny pronikající ústy a nosem do těla. Mandle rostou spolu s dítětem, největší velikosti dosáhnou mandle kolem 7. až 10. roku věku dítěte. Poté se postupně zmenšují, přestávají pracovat pro imunitní systém a jsou méně vystavovány patogenům.
  3. spálová angína - nejčastějším původcem angíny je Streptococcus pyogenes, který do těla uvolňuje toxin zodpovědný za příznaky angíny. Zvláště u dětí se objevuje spálová vyrážka.
  4. virová angína - projevuje se mírným kašlem a zarudnutím hrdla. Mandle ovšem nejsou potaženy povlakem a jsou bez čepů. Na virovou angínu nepomáhají antibiotika a během pár dní odezní sama.

Hnisavá angína a další komplikace

Při neléčené angíně se mohou snáze vyskytnout komplikace. Při rozsáhlých hnisavých angínách může docházet až k pocitu dušení a přestupu zánětu do hlubších tkání a vytvoření abscesu (hnisavého ložiska). Komplikace je doprovázena otokem a silnou bolestí. Odtud se může zánět šířit kamkoliv po celém těle. Pokud dojde ke vzniku ložiska, je potřeba ho otevřít chirurgicky a vyčistit. Další komplikací může být postižení ledvin a revmatická horečka. Z tohoto důvodu bychom měli angínu vždy vyležet a nepřecházet.

Angina pectoris

Občas je matoucí termín Angina pectoris. S klasickou angínou nemá však nic společného. Jedná se o srdeční onemocnění, kdy srdce není dostatečně zásobeno kyslíkem. 

Navštivte související produktové kategorie
Volně prodejné léky Bolest v krku u dětí Bolest v krku

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.