Lékárna.cz

9 důvodů, proč se neobejdeme bez vitamínu E

Vitamín E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a je součástí mnoha kosmetických přípravků i doplňků stravy. Kde všude ho najdeme? Prozradíme v našem článku.

9 důvodů, proč se neobejdeme bez vitamínu E
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jezte ořechy i semínka

Zařaďte do svého jídelníčku pšeničné klíčky nebo olej z nich, dále pak olej olivový, ořechy (mandle) a semínka. Všechny tyto suroviny jsou totiž bohatým zdrojem vitamínu E. (PharmDr. Kamila Horníčková)

1. Péče o pleť

Vitamín E bývá účinnou složkou v pleťových krémech, tělových mlécích či olejích, které pokožku hydratují a zpomalují její stárnutí. 

2. Antioxidant

Vitamín E má pro tělo důležité antioxidační účinky. Bojuje totiž proti působení volných radikálů, které narušují obranyschopnost organismua a poškozují bílkoviny a lipidy.

3. Opalování

Fakt, že je vitamín E častou složkou poopalovacích přípravků naznačuje, že pomáhá zmírňovat následky působení slunečního záření na pokožku. Tyto přípravky pak zároveň pokožku, která byla vystavena slunci, hydratují a vrací jí pružnost.

Připravte si vlasovou masku

Přidejte několik kapek tekutého vitamínu E do vaší vlasové masky nebo kondicionéru předtím než aplikujete na umyté vlasy. a neche působit. Vyzkoušet můžete i revitalizující vlasovou masku: smíchejte 2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 1 lžíci medu a 10 kapek vitamínu E. Dobře rozmíchanou směs vetřete do suchých vlasů a nechte 20 minut působit. Poté umyjte běžným šamponem na vlasy. (PharmDr. Kamila Horníčková)

4. Péče o aknózní pokožku

Vitamín E je spolu se selenem a koenzymem Q10 součástí doplňků stravy či kosmetických přípravků používaných při problémech s mastnou pokožkou. Bývá také přidáván i do mýdel s neutrálním pH, které pleť čistí.

5. Péče o rty

Chcete-li, aby vás netrápily popraskané rty, ale byly naopak vláčné, hydratované a svěží, spolehněte se na balzám na rty - vitamín E v nich bývá často zastoupen.

 

Optimální dávka vitamínu E

Doporučená denní dávka vitamínu E je 12 mg u mužů a 8 mg u žen. Je-li v těle nedostatek vitamínu E, dochází ke zkrácení doby přežívání červených krvinek, k omezení funkce vaječníků a varlat a může dojít k neplodnosti. Zároveň se mohou dostavit poruchy nervů, svalů a také snížená imunita. Předávkování vitamínem E téměř není možné, jeho vysoké dávky však mohou způsobit nevolnost, průjem, únavu či svalovou slabost a pokud k jejich užívání dochází dlouhodobě, ztíží vstřebávání vitamínu K, což může mít za následek zhoršenou srážlivost krve.

6. Vitamín E proti oxidačnímu stresu

Oxidační stres se podílí na vzniku takových nemocí. Vitamín E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem - vyzkoušet můžete např. tekutý vitamín E.

7. Péče o nehty

Chcete-li mít silné a zdravé nehty, začněte je pravidelně každý večer potírat výživným olejem, jehož součástí je vitamínem E. 

8. Komfort pokožky

Masti, snižující pálení, svědění a další nepříjemné projevy, které mohou provázet kožní alergie a ekzémy, obvykle obsahují i vitamín E.

9. Vitamín E pro dobrou kondici

I když vás netrápí žádné neduhy, na vitamín E nezapomínejte. Doplňovat jej můžeme z běžných potravin s ohledem na vyvážený jídelníček.

Hlavním zdrojem vitamínu E jsou:

  • pšeničné klíčky,
  • máslo,
  • mléko,
  • nerafinovaný slunečnicový či sójový olej,
  • olej z pšeničných klíčků,
  • arašídy,
  • mandle,
  • lískové ořechy,
  • listová zelenina a
  • maso.

 

Náš tip: Zařaďte do jídelníčku mandle

Mandle jsou zásobárnou zdravých fytonutrientů, tuků, minerálů a vitamínu E. Obsahují také vhodný poměr omega 3 a 6 kyselin, hořčík a vápník.

Témata článku
Detoxikace Kůže
Navštivte související produktové kategorie
Dermokosmetika Detoxikace organismu, očista organismu

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.