Lékárna.cz

9 důvodů, proč se neobejdeme bez vitamínu E

Vitamín E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a je součástí mnoha kosmetických přípravků i doplňků stravy. Kde všude ho najdeme? Prozradíme v našem článku.

9 důvodů, proč se neobejdeme bez vitamínu E
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jezte ořechy i semínka

Zařaďte do svého jídelníčku pšeničné klíčky nebo olej z nich, dále pak olej olivový, ořechy (mandle) a semínka. Všechny tyto suroviny jsou totiž bohatým zdrojem vitamínu E. (PharmDr. Kamila Horníčková)

1. Péče o pleť

Vitamín E bývá účinnou složkou v pleťových krémech, tělových mlécích či olejích, které pokožku hydratují a zpomalují její stárnutí. 

2. Antioxidant

Vitamín E má pro tělo důležité antioxidační účinky. Bojuje totiž proti působení volných radikálů, které narušují obranyschopnost organismua a poškozují bílkoviny a lipidy.

3. Opalování

Fakt, že je vitamín E častou složkou poopalovacích přípravků naznačuje, že pomáhá zmírňovat následky působení slunečního záření na pokožku. Tyto přípravky pak zároveň pokožku, která byla vystavena slunci, hydratují a vrací jí pružnost.

Připravte si vlasovou masku

Přidejte několik kapek tekutého vitamínu E do vaší vlasové masky nebo kondicionéru předtím než aplikujete na umyté vlasy. a neche působit. Vyzkoušet můžete i revitalizující vlasovou masku: smíchejte 2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 1 lžíci medu a 10 kapek vitamínu E. Dobře rozmíchanou směs vetřete do suchých vlasů a nechte 20 minut působit. Poté umyjte běžným šamponem na vlasy. (PharmDr. Kamila Horníčková)

4. Péče o aknózní pokožku

Vitamín E je spolu se selenem a koenzymem Q10 součástí doplňků stravy či kosmetických přípravků používaných při problémech s mastnou pokožkou. Bývá také přidáván i do mýdel s neutrálním pH, které pleť čistí.

5. Péče o rty

Chcete-li, aby vás netrápily popraskané rty, ale byly naopak vláčné, hydratované a svěží, spolehněte se na balzám na rty - vitamín E v nich bývá často zastoupen.

 

Optimální dávka vitamínu E

Doporučená denní dávka vitamínu E je 12 mg u mužů a 8 mg u žen. Je-li v těle nedostatek vitamínu E, dochází ke zkrácení doby přežívání červených krvinek, k omezení funkce vaječníků a varlat a může dojít k neplodnosti. Zároveň se mohou dostavit poruchy nervů, svalů a také snížená imunita. Předávkování vitamínem E téměř není možné, jeho vysoké dávky však mohou způsobit nevolnost, průjem, únavu či svalovou slabost a pokud k jejich užívání dochází dlouhodobě, ztíží vstřebávání vitamínu K, což může mít za následek zhoršenou srážlivost krve.

6. Vitamín E proti oxidačnímu stresu

Oxidační stres se podílí na vzniku takových nemocí. Vitamín E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem - vyzkoušet můžete např. tekutý vitamín E.

7. Péče o nehty

Chcete-li mít silné a zdravé nehty, začněte je pravidelně každý večer potírat výživným olejem, jehož součástí je vitamínem E. 

8. Komfort pokožky

Masti, snižující pálení, svědění a další nepříjemné projevy, které mohou provázet kožní alergie a ekzémy, obvykle obsahují i vitamín E.

9. Vitamín E pro dobrou kondici

I když vás netrápí žádné neduhy, na vitamín E nezapomínejte. Doplňovat jej můžeme z běžných potravin s ohledem na vyvážený jídelníček.

Hlavním zdrojem vitamínu E jsou:

  • pšeničné klíčky,
  • máslo,
  • mléko,
  • nerafinovaný slunečnicový či sójový olej,
  • olej z pšeničných klíčků,
  • arašídy,
  • mandle,
  • lískové ořechy,
  • listová zelenina a
  • maso.

 

Náš tip: Zařaďte do jídelníčku mandle

Mandle jsou zásobárnou zdravých fytonutrientů, tuků, minerálů a vitamínu E. Obsahují také vhodný poměr omega 3 a 6 kyselin, hořčík a vápník.

Témata článku
Detoxikace Kůže
Navštivte související produktové kategorie
Dermokosmetika Detoxikace organismu, očista organismu

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.