Zdravé vaření: Vánoční cukroví (1. díl)
Pokud chcete k vanilkovým rohlíčkům či klasickým perníčkům přidat trochu zdravější kousky, nechte se inspirovat a vyzkoušejte kokosky, které jsou hned vláčné a jemné, dýňové hvězdičky vhodné i pro malé děti nebo RAW kuličky, které jsou slaďoučké i bez cukru.
Vláčné kokosky
Mezi vánočním cukroví by kokosky rozhodně neměly chybět. Tak snadné a přitom tak dobré. Základem je sníh z bílku a cukru a kokos. Ale jak zajistit, aby kokosky hezky držely tvar a zároveň nebyly tvrdé a vysušené? Fígl existuje a rozhodně nejde o nic složitého ;-) Stačí přidat dvě lžíce kvalitního plnotučného tvarohu a trochu pohankové mouky. Na chuti to ani nepoznáte a kokosky budou jemné a vláčné. A protože kokos si velmi dobře rozumí s hořkou čokoládou, můžete je do ni namáčet nebo je pocákat. Čokoládu zkuste naředit trochou kokosového oleje, aby se s ní lépe pracovalo.
Na jeden plech kokosek budete potřebovat:
- 150 g BIO strouhaného kokosu
- 150 g třtinového cukru
- 4 bílky
- 2 lžíce plnotučného tvarohu
- 2 lžíce BIO pohankové mouky
- vanilku
- na ozdobení kvalitní hořkou čokoládu a kokosový olej
Z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh, do něj pak opravdu jemně vmíchejte kokos, tvaroh a pohankovou mouku. Ze vzniklé hmoty dělejte pomocí lžičky malé hrudky na plech s pečícím papírem. Pečte do růžova a do voňava :-) Stačí na 150°C asi 20 minut.
Dýňové hvězdičky pro naše nejmenší
Ani ty nejmenší dítka bychom neměli připravit o mlsání vánočního cukroví. Určitě se však shodneme na tom, že rumové kuličky či přeslazené ořechové pracny pro ně nebudou to nejlepší. Chcete-li dětem upéct zdravější cukroví, vyzkoušejte dýňové těsto, ze kterého můžete vykrajovat cokoliv - třeba hvězdičky.
Na dýňové těsto si připravte:
- 200 g dýně Hokaido
- 110 g špaldové hladké mouky
- 110 g pohankové hladké mouky
- 100 g kokosového oleje
- 40 g kokosového cukru
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky sody
Z dýně udělejte pyré a ještě do horkého přidejte kokosový olej, který se v něm hezky rozpustí. Až pyré trochu vychladne, přisypejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které necháte odpočinout v ledničce. Válečkem vyválejte silnější plát a vrhněte se na vykrajování, nejlépe s dětmi :-) Možná tvary nebudou dokonalé, ale radost z vlastního cukroví zaručená. Péct stačí na 170°C asi 10 minut.
RAW kuličky
Přirozeně sladké, přirozeně dobré, takové jsou RAW kuličky podle vaší chuti. Ať milujete jakékoliv sušené ovoce, ořechy či semínka, výsledek bude vždy perfektní. V mixéru nahrubo rozmixujte datle, fíky, rozinky, moruši, mandle, kešu, sezam nebo prostě cokoliv, co máte rádi nebo najdete ve špajzu. Přidejte změklý kokosový olej a kokosovou mouku. Z takové hmoty vytvarujete kuličky jedna báseň a myslím, že se po nich zapráší u každého vánočního stromečku :-)
Ingredience na RAW kuličky:
- sušené ovoce, oříšky, semínka
- kokosový olej
- kokosová mouka
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!