Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Vánoční cukroví 1. díl

Zdravé vaření: Vánoční cukroví 1. díl

Letos je adventní doba opravdu krátká, a tak kdo nechal pečení až na toto období, měl by pomalu začít. Jestli chcete k vanilkovým rohlíčkům či klasickým perníčkům přidat trochu zdravější kousky, nechte se inspirovat a vyzkoušejte kokosky, které jsou hned vláčné a jemné, dýňové hvězdičky vhodné i pro malé děti nebo RAW kuličky, které jsou slaďoučké i bez cukru.

Zdravé vaření: Vánoční cukroví 1. díl

Vláčné kokosky

Mezi vánočním cukroví by kokosky rozhodně neměly chybět. Tak snadné a přitom tak dobré. Základem je sníh z bílku a cukru a kokos. Ale jak zajistit, aby kokosky hezky držely tvar a zároveň nebyly tvrdé a vysušené? Fígl existuje a rozhodně nejde o nic složitého ;-) Stačí přidat dvě lžíce kvalitního plnotučného tvarohu a trochu pohankové mouky. Na chuti to ani nepoznáte a kokosky budou jemné a vláčné. A protože kokos si velmi dobře rozumí s hořkou čokoládou, můžete je do ni namáčet nebo je pocákat. Čokoládu zkuste naředit trochou kokosového oleje, aby se s ní lépe pracovalo.

Na jeden plech kokosek budete potřebovat:

  • 150 g BIO strouhaného kokosu
  • 150 g třtinového cukru
  • 4 bílky
  • 2 lžíce plnotučného tvarohu
  • 2 lžíce BIO pohankové mouky
  • vanilku
  • na ozdobení kvalitní hořkou čokoládu a kokosový olej

Z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh, do něj pak opravdu jemně vmíchejte kokos, tvaroh a pohankovou mouku. Ze vzniklé hmoty dělejte pomocí lžičky malé hrudky na plech s pečícím papírem. Pečte do růžova a do voňava :-) Stačí na 150°C asi 20 minut.

Dýňové hvězdičky pro naše nejmenší

Ani ty nejmenší dítka bychom neměli připravit o mlsání vánočního cukroví. Určitě se však shodneme na tom, že rumové kuličky či přeslazené ořechové pracny pro ně nebudou to nejlepší. Chcete-li dětem upéct zdravější cukroví, vyzkoušejte dýňové těsto, ze kterého můžete vykrajovat cokoliv - třeba hvězdičky.

Na dýňové těsto si připravte:

  • 200 g dýně Hokaido
  • 110 g špaldové hladké mouky
  • 110 g pohankové hladké mouky
  • 100 g kokosového oleje
  • 40 g kokosového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky sody

Z dýně udělejte pyré a ještě do horkého přidejte kokosový olej, který se v něm hezky rozpustí. Až pyré trochu vychladne, přisypejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které necháte odpočinout v ledničce. Válečkem vyválejte silnější plát a vrhněte se na vykrajování, nejlépe s dětmi :-) Možná tvary nebudou dokonalé, ale radost z vlastního cukroví zaručená. Péct stačí na 170°C asi 10 minut.

RAW kuličky

Přirozeně sladké, přirozeně dobré, takové jsou RAW kuličky podle vaší chuti. Ať milujete jakékoliv sušené ovoce, ořechy či semínka, výsledek bude vždy perfektní. V mixéru nahrubo rozmixujte datle, fíky, rozinky, moruši, mandle, kešu, sezam nebo prostě cokoliv, co máte rádi nebo najdete ve špajzu. Přidejte změklý kokosový olej a kokosovou mouku. Z takové hmoty vytvarujete kuličky jedna báseň a myslím, že se po nich zapráší u každého vánočního stromečku :-)

Ingredience na RAW kuličky:

  • sušené ovoce, oříšky, semínka
  • kokosový olej
  • kokosová mouka

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám