Lékárna.cz

Zdravé vaření: Vánoční cukroví (1. díl)

Pokud chcete k vanilkovým rohlíčkům či klasickým perníčkům přidat trochu zdravější kousky, nechte se inspirovat a vyzkoušejte kokosky, které jsou hned vláčné a jemné, dýňové hvězdičky vhodné i pro malé děti nebo RAW kuličky, které jsou slaďoučké i bez cukru.

Zdravé vaření: Vánoční cukroví (1. díl)
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Vláčné kokosky

Mezi vánočním cukroví by kokosky rozhodně neměly chybět. Tak snadné a přitom tak dobré. Základem je sníh z bílku a cukru a kokos. Ale jak zajistit, aby kokosky hezky držely tvar a zároveň nebyly tvrdé a vysušené? Fígl existuje a rozhodně nejde o nic složitého ;-) Stačí přidat dvě lžíce kvalitního plnotučného tvarohu a trochu pohankové mouky. Na chuti to ani nepoznáte a kokosky budou jemné a vláčné. A protože kokos si velmi dobře rozumí s hořkou čokoládou, můžete je do ni namáčet nebo je pocákat. Čokoládu zkuste naředit trochou kokosového oleje, aby se s ní lépe pracovalo.

 

Na jeden plech kokosek budete potřebovat:

Z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh, do něj pak opravdu jemně vmíchejte kokos, tvaroh a pohankovou mouku. Ze vzniklé hmoty dělejte pomocí lžičky malé hrudky na plech s pečícím papírem. Pečte do růžova a do voňava :-) Stačí na 150°C asi 20 minut.

Dýňové hvězdičky pro naše nejmenší

Ani ty nejmenší dítka bychom neměli připravit o mlsání vánočního cukroví. Určitě se však shodneme na tom, že rumové kuličky či přeslazené ořechové pracny pro ně nebudou to nejlepší. Chcete-li dětem upéct zdravější cukroví, vyzkoušejte dýňové těsto, ze kterého můžete vykrajovat cokoliv - třeba hvězdičky.

 

 

 

Na dýňové těsto si připravte:

Z dýně udělejte pyré a ještě do horkého přidejte kokosový olej, který se v něm hezky rozpustí. Až pyré trochu vychladne, přisypejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které necháte odpočinout v ledničce. Válečkem vyválejte silnější plát a vrhněte se na vykrajování, nejlépe s dětmi :-) Možná tvary nebudou dokonalé, ale radost z vlastního cukroví zaručená. Péct stačí na 170°C asi 10 minut.

RAW kuličky

Přirozeně sladké, přirozeně dobré, takové jsou RAW kuličky podle vaší chuti. Ať milujete jakékoliv sušené ovoce, ořechy či semínka, výsledek bude vždy perfektní. V mixéru nahrubo rozmixujte datle, fíky, rozinky, moruši, mandle, kešu, sezam nebo prostě cokoliv, co máte rádi nebo najdete ve špajzu. Přidejte změklý kokosový olej a kokosovou mouku. Z takové hmoty vytvarujete kuličky jedna báseň a myslím, že se po nich zapráší u každého vánočního stromečku :-)

 

Ingredience na RAW kuličky:

Navštivte související produktové kategorie
Děti a maminky Bio potraviny Doplňky stravy při menstruaci

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.