Lékárna.cz

Zdravé vaření: Vánoční cukroví (1. díl)

Pokud chcete k vanilkovým rohlíčkům či klasickým perníčkům přidat trochu zdravější kousky, nechte se inspirovat a vyzkoušejte kokosky, které jsou hned vláčné a jemné, dýňové hvězdičky vhodné i pro malé děti nebo RAW kuličky, které jsou slaďoučké i bez cukru.

Zdravé vaření: Vánoční cukroví (1. díl)
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Vláčné kokosky

Mezi vánočním cukroví by kokosky rozhodně neměly chybět. Tak snadné a přitom tak dobré. Základem je sníh z bílku a cukru a kokos. Ale jak zajistit, aby kokosky hezky držely tvar a zároveň nebyly tvrdé a vysušené? Fígl existuje a rozhodně nejde o nic složitého ;-) Stačí přidat dvě lžíce kvalitního plnotučného tvarohu a trochu pohankové mouky. Na chuti to ani nepoznáte a kokosky budou jemné a vláčné. A protože kokos si velmi dobře rozumí s hořkou čokoládou, můžete je do ni namáčet nebo je pocákat. Čokoládu zkuste naředit trochou kokosového oleje, aby se s ní lépe pracovalo.

 

Na jeden plech kokosek budete potřebovat:

Z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh, do něj pak opravdu jemně vmíchejte kokos, tvaroh a pohankovou mouku. Ze vzniklé hmoty dělejte pomocí lžičky malé hrudky na plech s pečícím papírem. Pečte do růžova a do voňava :-) Stačí na 150°C asi 20 minut.

Dýňové hvězdičky pro naše nejmenší

Ani ty nejmenší dítka bychom neměli připravit o mlsání vánočního cukroví. Určitě se však shodneme na tom, že rumové kuličky či přeslazené ořechové pracny pro ně nebudou to nejlepší. Chcete-li dětem upéct zdravější cukroví, vyzkoušejte dýňové těsto, ze kterého můžete vykrajovat cokoliv - třeba hvězdičky.

 

 

 

Na dýňové těsto si připravte:

Z dýně udělejte pyré a ještě do horkého přidejte kokosový olej, který se v něm hezky rozpustí. Až pyré trochu vychladne, přisypejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto, které necháte odpočinout v ledničce. Válečkem vyválejte silnější plát a vrhněte se na vykrajování, nejlépe s dětmi :-) Možná tvary nebudou dokonalé, ale radost z vlastního cukroví zaručená. Péct stačí na 170°C asi 10 minut.

RAW kuličky

Přirozeně sladké, přirozeně dobré, takové jsou RAW kuličky podle vaší chuti. Ať milujete jakékoliv sušené ovoce, ořechy či semínka, výsledek bude vždy perfektní. V mixéru nahrubo rozmixujte datle, fíky, rozinky, moruši, mandle, kešu, sezam nebo prostě cokoliv, co máte rádi nebo najdete ve špajzu. Přidejte změklý kokosový olej a kokosovou mouku. Z takové hmoty vytvarujete kuličky jedna báseň a myslím, že se po nich zapráší u každého vánočního stromečku :-)

 

Ingredience na RAW kuličky:

Navštivte související produktové kategorie
Děti a maminky Bio potraviny Doplňky stravy při menstruaci

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.