Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Trhané bramborové lokše se zkaramelizovanými jablíčky

Kéž bychom mohli říct, že jaro už je za rohem. Tak tomu bohužel prozatím není, a tak jsem se rozhodla, že bychom si uprostřed zimy mohli zamlsat. Trošku, ne moc – jedna delší procházka po jídle to zase spraví. Takže, znáte bramborové lokše? Jejich zdrojem by ve vaší rodině mohla být pravděpodobně babička. Ta moje byla. Dělávala je přímo na plotýnce (i když už elektrické) a sypala je skořicí a cukrem. Já je budu mít s babičkou spojené už napořád, přesto jsem se rozhodla je trochu přizpůsobit svým dnešním chutím.

Zdravé vaření: Trhané bramborové lokše se zkaramelizovanými jablíčky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Staročeské bramborové placky se dají dělat  na sladko i slano. Dají se jíst samostatně nebo jako příloha. Já miluji lokše v jejich sladkém provedení... skvěle se doplňují s již zmíněnou skořicí, ale výborné jsou i s povidly či mákem. 

Na lokše pro dva strávníky budete potřebovat:

  • 500 g vařených a vychladlých brambor
  • 120 g špaldové mouky
  • půl lžičky soli
  • klasické nebo přepuštěné máslo na potření

Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a spolu s moukou a solí zpracujte do těsta. Z něj pak udělejte váleček, který nařežte na stejné díly, ze kterých poté vyválejte jednotlivé placky. Placky se nebojte opéct na sucho na pánvi (bude to chtít pozvolné opékání). Ještě teplé je potírejte máslem.

Už v průběhu opékání si na druhé pánvi připravte zkaramelizovaná jablíčka. Budete na ně potřebovat:

Na pánvi si nechte zpěnit olej a přidejte na půlměsíčky nakrájená jablka, ta zasypte třtinovým cukrem. Až ovoce změkne a začne karamelizovat, přidejte pokrájené sušené ovoce, ořechy a mletou skořici (množství nechám na vaší chuti).

No a po jídle vyražte na tu procházku! :-)

24. leden 2018
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Potraviny a hubnutí

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.