Doprava zdarma nad 599 Kč. Přihlaste se k newsletteru!
Lékárna.cz

Zdravé vaření: Bramborovo-špaldový koláč s balkánským sýrem a sušenými rajčaty

Zdravé vaření: Bramborovo-špaldový koláč s balkánským sýrem a sušenými rajčaty
Sdílet

Bramborovým koláčem nemám na mysli plátky brambor zapečené spolu s dalšími ingrediencemi v troubě. Tento recept se skládá z vláčného těsta, které se skvěle doplňuje se sýrem a zeleninou na jeho povrchu. Slanou verzi koláče můžete jíst za tepla i studena, hodí se jako rychlé a zároveň originální pohoštění pro návštěvu a třeba i jako jeden z chodů, který si s sebou můžete zabalit na piknik a pochutnat si na něm venku v přírodě.

Určitě znáte francouzský quiche. Na mě je jeho těsto příliš suché. Proto jsem si vymyslela spojení brambor a celozrnné špaldové mouky (jak už je v mých receptech zvykem: zapomeňte na bílou mouku – vaše tělo vám za to poděkuje), na kterém je fajn to, že do něj můžete využít uvařené brambory, které vám doma zbyly. Pokud budete chtít změnu, můžete upéct také bramborovo-žitný koláč (špaldovou mouku jednoduše nahraďte žitnou) a myslím si, že výborná bude také bezlepková verze z pohankové mouky

Na těsto budete potřebovat:

  • 400 g vařených brambor
  • 200 g mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnečku oleje
  • sůl
  • 1/2 lžičky sody

Nejprve si uvařte brambory a nechte je vystydnout. Poté je nastrouhejte na struhadle a smíchejte s ostatními surovinami. Těsto rozprostřete do vymazané koláčové nebo dortové formy o průměru 28 centimetrů.

Náplň koláče vytvořte ze:

  • 100 g strouhaného balkánského sýra
  • 100 g strouhané mozzarelly
  • 1 menší na jemno nasekané cibule
  • 30 lístků čerstvého špenátu (ty natrhejte)
  • na kousky nakrájených sušených rajčátek (5 až 10)
  • 1/2 kelímku smetany na vaření (lze nahradit rostlinnou alternativou)
  • 1 vejce

Koláč pečte na 210 °C po dobu 30 minut.

Dalším krokem je hezké počasí. V tomto případě koláč nakrájejte, zabalte do piknikové tašky a vyražte ven do přírody;-)  

26. květen 2018
Máte dotaz k článku? Napište nám!

Přečtěte si také

Co to je, jaké jsou účinky propolisu a kdo by si na něj měl dát pozor, prozradíme v našem článku.

více

Řepík lékařský byl používaný v magii a léčení již od starodávných dob. K čemu však doopravdy slouží? Prozradíme v našem článku.

více

Co by to byl podzim bez dýně. Pokud jste v létě poctivě zalévali, tak teď už jistě sklízíte tyto na pohled krásné plody, které dovedou posloužit jak k snědku, tak i jako podzimní dekorace. Například…

více

Prozradíme vám, proč by echinacea neměla chybět v žádné domácí bylinkové lékárničce a také kde všude může najít uplatnění.

více
Zeptejte se lékárníka

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.

Zjistit více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.