Zdravé vaření: Bramborovo-špaldový koláč s balkánským sýrem a sušenými rajčaty
Bramborovým koláčem nemám na mysli plátky brambor zapečené spolu s dalšími ingrediencemi v troubě. Tento recept se skládá z vláčného těsta, které se skvěle doplňuje se sýrem a zeleninou na jeho povrchu. Slanou verzi koláče můžete jíst za tepla i studena, hodí se jako rychlé a zároveň originální pohoštění pro návštěvu a třeba i jako jeden z chodů, který si s sebou můžete zabalit na piknik a pochutnat si na něm venku v přírodě.
Určitě znáte francouzský quiche. Na mě je jeho těsto příliš suché. Proto jsem si vymyslela spojení brambor a celozrnné špaldové mouky (jak už je v mých receptech zvykem: zapomeňte na bílou mouku – vaše tělo vám za to poděkuje), na kterém je fajn to, že do něj můžete využít uvařené brambory, které vám doma zbyly. Pokud budete chtít změnu, můžete upéct také bramborovo-žitný koláč (špaldovou mouku jednoduše nahraďte žitnou) a myslím si, že výborná bude také bezlepková verze z pohankové mouky.
Co budete potřebovat na těsto
- 400 g vařených brambor
- 200 g mouky
- 1 vejce
- 1/2 hrnečku oleje
- sůl
- 1/2 lžičky sody
Nejprve si uvařte brambory a nechte je vystydnout. Poté je nastrouhejte na struhadle a smíchejte s ostatními surovinami. Těsto rozprostřete do vymazané koláčové nebo dortové formy o průměru 28 centimetrů.
Co budete potřebovat na náplň
- 100 g strouhaného balkánského sýra
- 100 g strouhané mozzarelly
- 1 menší na jemno nasekané cibule
- 30 lístků čerstvého špenátu (ty natrhejte)
- na kousky nakrájených sušených rajčátek (5 až 10)
- 1/2 kelímku smetany na vaření (lze nahradit rostlinnou alternativou)
- 1 vejce
Koláč pečte na 210 °C po dobu 30 minut.
Dobrou chuť!
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!