Lékárna.cz

Maminkou: Saunování je mojí vášní

Abych mohla být klidnou, trpělivou a odpočatou maminkou, domluvili jsme se s manželem, že jedno odpoledne v týdnu budu mít čas jen pro sebe. Plánovala jsem si, jak budu chodit někdy plavat, někdy si zajdu na nákupy, někdy do sauny… No nakonec to skončilo vždy jen u té sauny. Saunování mě úplně pohltilo!

Maminkou: Saunování je mojí vášní
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Většinou si vylezu úplně nahoru, zavřu oči a nechávám na sebe působit ty vysoké teploty, které prohřívají tělo skrz na skrz. Asi po 20 minutách si skočím do ledového bazénu a z něho rovnou do odpočívárny, kde na lehátku doplňuji tekutiny a užívám si, že nic nemusím. Takto to ještě dvakrát zopáknu a domů jedu jako vyměněná :-) Kromě toho, že je to příjemný relax, má saunování i blahodárný vliv na lidské zdraví.

Proč je dobré pravidelně navštěvovat saunu

Že je dobré chodit v zimě do sauny je celkem známá věc. Víte ale proč? Já si to začala studovat až nedávno. Poslední dobou jsou kolem mě všichni nachlazení, nemocní, pokašlávají, mají rýmu, zato já jsem pořád fit. Došlo mi, že mě nejspíše zachránilo právě pravidelné saunování.

  • Prohřívaní a následné ochlazení posiluje imunitu a detoxikuje tělo zevnitř, protože pocením se vyplavují toxiny a škodlivé látky, které jsou v těle nashromážděny.
  • Působí blahodárně na uvolnění dýchacích cest a pomáhá předcházet nachlazení a rýmě.
  • Velmi dobře dělá i pokožce. Díky intenzivnímu pocení se vyplavují nečistoty a uvolňují se póry.
  • Vaše dobrá nálada bude prudce stoupat :-) Prý za to může zvýšená hladina hormonu serotoninu  - hormonu štěstí, který se zvyšuje tehdy, když zvyšujete tělesnou teplotu.
  • K lepší náladě přispívá i celkové uvolnění, především svalstva.
  • Vysokou teplotou dochází také k prohřívání orgánů jako je žlučník, slinivka břišní nebo i tlusté střevo. Saunování může příznivě působit na stav těchto orgánů.

A těch pozitivních vlivů bude jistě více. Takže jestli jste doposud váhali nebo návštěvu sauny odkládali, je nejvyšší čas do sauny vyrazit, dokud je ještě zima. Dočetla jsem se však, že pro zachování pevného zdraví se doporučuje se saunováním nepřestávat ani v teplých měsících.

Do sauny poprvé

Jestli se chystáte do sauny poprvé, poradím vám, co si sebou vzít a jak na to. Do tašky si určitě přibalte plachtu nebo velkou osušku, na kterou si sednete nebo ještě lépe lehnete, když se budete oddávat vysokým teplotám. Pak ještě jeden menší ručník na utření po závěrečné sprše.

Určitě doporučuji na přechod mezi saunou, bazénkem a odpočívárnou používat žabky. Léčení bradavic není žádná zábava! Protože během saunování vypotíte spoustu vody, je dobré průběžně doplňovat tekutiny. Já používám zdravou lahev, kterou mám vždy u sebe. Během saunování je dobré promasírovat pokožku a zároveň odstranit odumřelou kůži - k tomu se hodí peelingová rukavice.

No a na závěrečnou péči si můžete sbalit oblíbený šampon, případně sprchový gel (i když přehnané mytí se po saunování moc nedoporučuje) a nějaký vhodný krém. Já si sebou beru i tangle teezer. Od té doby, co jsem ho jednou vyzkoušela, se už jiným kartáčem neučešu :-)

Jestli na saunování nejste zvyklí, raději to nepřehánějte a nebuďte v sauně déle než 10 minut. Mohlo by se vám udělat nevolno. I mně se někdy pořádně zamotá hlava, když v sauně strávím víc času než je dobré. Skočit do ledového bazénku taky není pro každého. Postačí i studená sprcha nebo můžete do bazénku jen po kolena a zbytek těla ocákat pomocí rukou. Po třech kolech budete mít akorát dost a dostaví se příjemná únava. Na cestu domů nespěchejte, ať tělo nevystavujete zbytečnému šoku. Pomalá hygiena, oblékání i chůze domů, do auta nebo na autobus se vyplatí.

Můj saunový tip

Občas se v sauně, kterou navštěvuji, pořádá peeling. V parní sauně dostaneme kelímek s peelingem, který aplikujeme na celé tělo. Peeling je vyroben z kokosového oleje, cukru a kávy. Je to zajímavá kombinace, ale musím říct, že po takovém peelingu mám pokožku ještě jemnější, než Bartík :-) Vyzkoušet to můžete i doma!

Tak ať se vám saunování stane stejně oblíbené jako mně.

Klára

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.